Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Cadrele medicale de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, evaluate din punct de vedere al epuizării fizice și a stresului profesional!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiect în premieră națională la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

Cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice și a stresului profesional.

28 februarie 2020 a fost ziua in care medicii, asistentele medicale, infirmierele și brancardierii Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara au intrat în lupta împotriva virusului SARS-COV 2. Timp de un an întreg corpul medical dar și cel auxiliar au lucrat zi și noapte, la intensitate maximă pentru a reuși să facă față afluxului mare de pacienți. 

CITEȘTE ȘI: A început campania de plombare a gropilor din Timișoara! Acțiunea se întinde până în aprilie

În toată acestă perioadă, puțini au fost cei care nu au făcut ore suplimentare sau au plecat în concedii mai mult de trei, patru zile. Rezultatul acestei activități continue, susținute, se poate exprima în epuizare atât fizică cât și emoțională. Apariția unor prime semne de acest gen a determinat conducerea unității sanitare să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare. 

Suntem obosiți. Mulți dintre colegii mei sunt epuziați. Și cu toate acestea luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment în care a spus, nu mai pot! Și pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reușim să câștigăm. Lupta acesta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieții și sănătății fizice și mentale. Vorbim de o epuizare nu doar fizică ci și mentală și emoțională. O epuizare cronică. Așa că am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriș, care este atât psiholog clinician cât și psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noștri și evident, să găsim apoi soluții concrete pentru a merge mai departe, pentru a continua acestă luptă care, din păcate este departe de a fi încheiată”, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara.

Evaluarea personalului medical a început în urmă cu câteva zile și se va desfășura pe parcursul a două săptămâni. Va fi stabilit un eșantion aleatoriu dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va fi invitat să completeze mai multe chestionare. În același timp, participanții la studiu vor avea întâlniri personale cu psihologul unității sanitare pentru a identifica situațiile particulare pe fiecare secție și compartiment și găsirea de soluții pentru îmbunătățirea calității vieții și a stării psihoemotionale a personalului medical.

Proiectul pe care l-am demarat va arăta, la final, gradul de burnout al personalului din unitatea sanitară. Este important să aflăm cât de epuizați sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieții lor deoarece burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, prin nerespectarea conceptului de echilibru între muncă și viața personală”, spune Daniela Biriș, psiholog clinician- psihoterapeut, Spitalul de Boli Infecțioase. 

CITEȘTE ȘI: Accident înfiorător! Un bărbat a murit pe loc, după ce s-a răsturnat cu mașina

La Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara lucrează peste 400 de persoane.

Ultima modificare Miercuri, 10 Februarie 2021 11:56

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login