Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Aparat unic în vestul României, care determină cantitatea de anticorpi SARS-Cov-2 neutralizanți, la Spitalul Victor Babeș!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Analizator automat de imunologie pentru stabilirea cantitativă de anticorpi IgG în cazul pacienților care au fost infectați cu SARS CoV 2.

Aceasta este denumirea celui mai nou aparat folosit de specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara. Dispozitivul permite determinarea cantității de anticorpi de tip IgG neutralizanți-protectori din probele pacienților care au fost infectați cu noul coronavirus și care s-au vindecat.

CITEȘTE ȘI: Microbuz cu pasageri, răsturnat în câmp! 8 persoane implicate în accident

Cu ajutorul acestui analizator automat se poate stabili dacă plasma prelevată de la un donator care a avut COVID 19 îndeplinește criteriile necesare donării și poate fi folosită pentru administrare în tratamentul unor pacienți internați în spital. Metoda folosită este una automatizată, de imunologie, și se bazează pe chemiluminiscență, care permite evidențierea anticorpilor neutralizanți-protectori.

Rezultatele obținute prin prelucrarea serului sau plasmei cu ajutorul analizatorului automat sunt exprimate cantitativ. Pentru a putea fi eligibilă, plasma recoltată de la donator trebuie să aibă o valoare de minim 40 AU/ml.  

Până acum, plasma de la pacienții ce au trecut prin boală, care era prelevată la Centrul de Transfuzii din Timișoara, era trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională din București pentru a se stabili dacă poate fi folosită sau nu. Se pierdea timp prețios cu trimiterea, analiza acesteia și obținerea răspunsului. Acum, determinarea cantitativă se poate face la noi, în laboratorul spitalului. Vorbim de un aparat ultraperformant”, spune Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

Aparatul poate să analizeze 100 de probe în același timp. Rezultatul se obține în 40 de minute.

Analizatorul automat de imunologie oferă un screening pentru potențialii donatori. Practic, într-un interval foarte scurt de timp, putem spune dacă plasma convalescentă prelevată de la foștii pacienți îndeplinește criteriile necesare. Cu alte cuvinte, dacă persoana de la care a fost recoltată poate deveni donator de plasmă imunizată, adică să aibă o cantitate suficient de mare de anticorpi neutralizanți. Din păcate, nu toți cei care au avut COVID 19 au suficient de mulți anticorpi neutralizanți”, precizează Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie.

CITEŞTE ŞI: Ţi-e dor de un concert? Organizatorii UNTOLD au stabilit data festivalului din 2021

Sensibilitatea acestei metode de testare depășește 97 la sută. Mai mult, avantajul folosirii analizatorului automat de imunologie pentru determinarea cantitativă de anticorpi IgG este acela că tehnologia utilizată este specifică unui singur tip de coronavirus, fără a se putea produce interferențe din aceeași familie de viruși. Acest tip de analiză este, practic, printre cele mai dezvoltate tehnologii imunologice existente. 

Dispozitivul a fost primit printr-o donație făcută de Clubul Rotary Timișoara.

Ultima modificare Vineri, 27 Noiembrie 2020 11:30

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login