Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

“Plămânul artificial”, folosit în cazul pacienților COVID cu forme severe de infecție, internați la Victor Babeș

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bolnavii aflați în stare gravă, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, au o șansă în plus în cazul tratamentului împotriva bolilor care produc leziuni grave ale plămânului.

CITEȘTE ȘI: Focare de infecţie cu coronavirus! Câte mai sunt active în judeţul Timiş?

ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) sau “Plămân artificial”, așa este numit dispozitivul care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism și oxigenarea sângelui. Structura acestuia este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare și suplinește funcția plămânului atunci când aceasta este afectată. Leziunile grave ale plămânului nu permit funcționarea normală a acestuia. Astfel, activitatea organului respirator este preluată de acest aparat special. 

plaman 3 1

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș din Timișoara au decis folosirea oxigenării extracorporale cu membrană, a “plămânului artificial” și în cazul pacienților cu forme severe de Covid 19.

“Plămânul artificial este o soluție disperată. Plămânii sunt afectați într-o poportie mai mare de 70-80 la suta, iar organismul nu reușește să facă față. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să își revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între "plămânul artificial" și plămânul pacientului”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara

Dispozitivul ECMO, ce se folosește, de regulă, în cazul pacienților intubați, preia sângele neoxigenat din organism prin vena femurală, îl trece printr-o turbină prevăzută cu membrane oxigenatorii, iar apoi este transportat înapoi în organismul pacientului prin vena jugulară. Perioada de conectare la “plămânul artificial” poate să ajungă si la 30 de zile. 

CITEŞTE ŞI: Teroare în gară! Două femei, atacate de un bărbat înarmat cu o coasă și un topor!

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara dispune de două asemenea aparate care sunt folosite în prezent în cazul pacienților internați în Secția de Terapie Intensivă cu forme severe de infecție cu noul coronavirus.

plaman 1 1

Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2020 12:57

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login