S-au încins spiritele în Consiliul Local Timişoara! Mărul discordiei: fostul Liceu de Arte Plastice
Aleşii locali din Timişoara au analizat în şedinţa din această după-amiază, posibilitatea de a-şi exercita dreptul de preemţiune la intenția de înstrãinare a imobilului situat pe B-dul Diaconovici Loga nr.3, B-dul Mihai Eminescu nr.2.
Este vorba despre clădirile în care au funcţionat Liceul de Arte Plastice şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Miza reală nu sunt însă construcţiile existente, ci terenul, care are o suprafaţă de 8.365 de metri pătraţi, aflat în imediata vecinătate a Primăriei Timişoara.
Proprietarul cere 9,4 milioane de euro plus TVA, cee ace înseamnă un preţ final de peste 11 milioane de euro.
“Cred în valoarea acestui loc: atât ca poziție, cât și ca istoriei și memorie urbană. Da, vreau să obținem pentru Timișoara acest teren, dar nu în orice condiții. Nu vreau să luăm decizia neinspirată de a cumpăra la un preț supraevaluat un teren cu clădiri, pe care în 2016 aceeași proprietari au vrut să-l vândă cu 5 milioane de euro”, spune primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
De cealaltă parte, consilierul PNL, Simion Moşiu, susţine că terenul ar trebui să fie în proprietatea Primăriei, datorită poziţiei şi suprafeţei.
“Dacă vi se pare scump, înseamnă că desconsideraţi Timişoara. Este o oportunitate pe care, dacă o ratăm, vom pierde definitiv acest teren. Este şansa de a intra în istorie, dacă aducem acest teren în propietatea Primăriei. Nu ne vom mai întâlni cu o astfel de ocazie”, a spus consilierul local, Simion Moşiu.
Dincolo de preţ, o altă problemă pe care au ridicat-o consilierii USR, este faptul că PUZ-ul realizat pentru acest teren a expirat astăzi.
Epopeea investiţiei de aici a început în anul 2017, iar de atunci, Planul Urbanistic Zonal a suferit mai multe modificări, ca răspuns la criticile venite din partea Mitropoliei şi a locuitorilor din vecinătate.
Chiar şi Dominic Friz, pe vremea când era candidat la Primărie, le-a cerut timişorenilor să pună presiune pe aleşii locali să respingă investiţia.
Într-un final, PUZ-ul a fost aprobat şi prevedea mai multe clădiri, o parcare subterană pe trei etaje și un turn înalt de 47 de metri.
Proprietarul terenului şi al clădirilor este SC Studium Green din Cluj, care le-a cumpărat de la Fundația Caritatea.
În cele din urmă, proiectul privind intenţia Consiliului Local de a cumpăra acest teren a căzut la vot, însă aleşii locali s-au pus de acord să reevalueze situaţia, dacă proprietarul va scădea preţul.
Lasă un răspuns