Skip to main content

Regal muzical, în inima Belgiei! Alexandrul Tomescu a oferit publicului bogăția sonoră a celebrei viori Stradivarius Elder-Voicu

Violonistul român Alexandru Tomescu, profesor la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a susținut sâmbătă, 17 iunie 2023, un concert intitulat „Sărbătoarea viorii/ Fête du violon”.

Artisul a oferit publicului bogăția sonoră a celebrei viori Stradivarius Elder-Voicu.

Evenimentul a fost găzduit în Sala de concerte a Bibliotecii Regale a Belgiei (KBR) – o instituție prestigioasă, a cărei clădire domină spațiul Mont des Arts din inima orașului Bruxelles.

Proiectul cultural desfășurat în acest weekend a fost dedicat, în egală măsură, Zilei Mondiale a Muzicii (21 iunie), având în agendă și o expoziție unică, intitulată „À la redécouverte d’une amitié: George Enescu – Eugène Ysaÿe”.

CITEŞTE ŞI: Se oprește apa în Timișoara și județ, săptămâna viitoare, din cauza unor lucrări derulate de Aquatim!

În cadrul expoziției, în spațiile Bibliotecii Regale a Belgiei au fost aduse, cu această ocazie, partituri originale semnate de compozitori europeni emblematici, fotografii și cărți din arhivele regale, selectate în strânsă legătură cu programul muzical al concertului. Obiectele deosebit de valoroase, expuse acum în premieră, pun în valoare relația specială dintre marele compozitor român George Enescu și compozitorul belgian Eugène Ysaÿe.

 Evenimentul muzical a fost prefațat de intervențiile directorului ICR Bruxelles, Liliana Țuroiu, rectorului Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea şi directorul departamentului de muzică din cadrul KBR, Marie Cornaz.

„Este un privilegiu să avem alături de noi un partener deosebit din mediul academic românesc, o instituție recunoscută pentru deschiderea sa internațională, pentru proiectele sale de cercetare de înaltă performanță și în care cultura este capitală – Universitatea de Vest din Timișoara”, a spus Liliana Țuroiu în alocuțiunea sa.

 „Prezența muzicianului român Alexandru Tomescu în capitala Europei, alături de muzicologi, artiști și cercetători belgieni, în cadrul unui proiect complex organizat cu sprijinul echipei ICR Bruxelles confirmă faptul că ne dorim să reușim să atragem atenția nu doar publicului larg, ci și comunităților de specialiști din toată lumea. Ca rector, am susținut aceste inițiative și am oferit tot suportul ca acest lucru să fie posibil, în anul special al Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023”, a subliniat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Pentru completarea introducerii în atmosfera unică de concert, a fost susținută o prezentare laudatio în onoarea prezenței maestrului Alexandru Tomescu la Bruxelles, de către soprana Ana Camelia Ştefănescu și Zeno Popescu, tenor și dirijor al Corului Equinox Bruxelles, doi muzicieni cunoscuți și apreciați.

Proiectul „Sărbătoarea viorii/ Fête du violon” este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, ca parte a programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

CITEŞTE ŞI: O nouă seară incendiară la District 23! Jhon Newman, Deliric sau Andromedik au încins atmosfera

Evenimentul desfășurat la Bruxelles beneficiază, de asemenea, de finanțare prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Coşmarul unei copile! A fost ademenită în pădure şi violată de doi indivizi

Doi bărbaţi au fost trimişi în judecată după ce au profitat de o minoră, pe care, unul dintre ei a convins-o să îl însoţească într-o plimbare.

Fetiţă dispărută din Timişoara! Părinţii sunt disperaţi şi îţi cer ajutorul

Se fac căutări, la această oră, pentru găsirea unei copile de 12 ani, care a plecat azi-noapte de acasă şi nimeni nu ştie încotro a luat-o.

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.