Skip to main content

Punctul muzeal de la Parța, finalizat! A fost realizat printr-un proiect transfrontalier

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Consiliul Județean Timiș anunță finalizarea implementării proiectului „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”.

Proiectul a fost finanțat prin PROGRAMUL INTERREG ROMÂNIA-REPUBLICA SERBIA 2014-2020, iar valoarea este de peste 660.000 euro.

Pentru partenerii români, Consiliul Județean Timiș și Muzeul Național al Banatului, proiectul a prevăzut proiectarea și construirea unui punct muzeal la Parța, cu scopul de a găzdui, în viitorul apropiat, o replică a sanctuarului neolitic descoperit pe malul Timișului, în anii 70.

Partea sârbă, Municipalitatea Novi Kneževac din Serbia, a realizat materialele promoționale, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră și a contractat servicii de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia) și demararea lucrărilor de reconstrucție a fundației bisericii din secolul 13.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include și o hartă cu trasee de ciclism, produs ce va fi promovat la târguri și către agențiile de turism. Facem progrese semnificative atât în ceea ce privește oferta pentru turiști, cât și în accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea județului Timiș„, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Pe lângă replica sanctuarului neolitic, punctul muzeal de la Parța va aduce în atenția publicului diferite expoziții legate de săpăturile arheologice de la Parţa și va atrage turiștii cu design-ul deosebit al acoperișului care este susținut de forme de lemn construite din bușteni de 10 metri dintr-o singură bucată.

Construit pe o suprafață de 500 m2, punctul muzeal este amplasat într-o zonă cu acces facil în centrul localității Parța, în apropierea primăriei și a altor obiective sociale și religioase, pentru o bună vizibilitate și identificare în cadrul comunității locale.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.