Programul Capitalei Europene a Culturii a primit undă verde de la Bruxelles!

Au fost parcurse toate etapele necesare pentru a putea demara finanțarea programului cultural prioritar Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Este vorba despre programul cultural asumat prin dosarul de candidatură, documentul strategic cu care orașul a câștigat titlul și care, la începutul acestui an, a fost actualizat și consolidat de Echipa Curatorială și transmis spre validare Juriului european de monitorizare.

Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru anul 2023, cel în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Am primit și ultimul acord din partea juriului european de monitorizare, care aprobă întru totul programul cultural actualizat pentru perioada rămasă 2022 – 2023. Sunt încrezător că în toamnă, Timișoarei îi va fi decernat premiul Melina Mercouri și suma aferentă pentru programul Capitală Europeană a Culturii. Le mulțumesc pentru munca făcută celor șapte curatori ai programului, colegilor mei de la Centrul de Proiecte și operatorilor culturali implicați în acest efort. Apreciez și contez, în continuare, pe colaborarea constructivă cu Ministerul Culturii și cu Consiliul Județean Timiș, co-finanțatori ai programului,” a declarat primarul Dominic Fritz.

CITEȘTE ȘI: Instanța a decis! Alin Popoviciu și Călin Roman, excluși din PNL! Ei își pierd mandatele de consilieri județeni

Această bornă respectă planul de acțiuni asumat de Primăria Timișoara în toamna anului trecut în fața reprezentanților de la Bruxelles care, printr-o scrisoare oficială transmisă ieri, au validat pașii realizați până acum, subliniind importanța și calitatea muncii de actualizare, consolidare și adaptare a programului cultural, dând astfel undă verde demarării finanțărilor.

Juriul european de monitorizare consideră Programul Cultural actualizat un punct de referință în desfășurătorul organizărilor pentru anul 2023: „Analiza amănunțită a stadiului de dezvoltare a proiectelor din dosarul de candidatură inițial și actualizările necesare se bucură de aprobarea noastră deplină”, au subliniat aceștia, adăugând faptul că încurajează echipa și toate părțile interesate – inclusiv autoritățile publice relevante – să continue demersurile în baza celor realizate până în prezent.

Juriul european de monitorizare este cel care decide acordarea premiului Melina Mercouri și monitorizează și evaluează îndeplinirea criteriilor europene și a angajamentelor din bidbook.

Centrul de Proiecte va începe procedura de finanțare a proiectelor care fac parte din Programul Cultural actualizat până la sfârșitul acestei săptămâni, urmând să lanseze apeluri de finanțare pentru extinderea programului cultural pentru anul 2023 din bugetul alocat de către Ministerul Culturii.

CITEȘTE ȘI: Transporturi umanitare la Cernăuți și peste 1.000 de refugiați ajutați în cadrul inițiativei „Timișoara pentru Ucraina”!

În total 15 milioane de euro – 6 milioane euro în 2022 și 9 milioane euro în 2023 – sunt alocate de către Primăria  Timișoara pentru susţinerea Programului Naţional „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

Banii vor fi distribuiți structurilor cu rol de implementare: Centrul de Proiecte, instituțiile publice de cultură în subordinea Consiliului Local Timișoara și Asociația Timișoara 2021. Banii vor acoperi finanțarea programelor culturale și costurile de implementare.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Razie pe șoselele din județ! Peste 500 de sancțiuni

Polițiștii rutieri timișeni, pe șoselele din județ, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente.

Un bloc evacuat în mijlocul nopții, după ce un apartament de la etajul 4 a luat foc!

Noaptea trecută, pompierii au fost solicitați să intervină pentru a stinge un incendiu ce a cuprins un apartament de la etajul patru al unui bloc.

O săptămână cu întreruperi zilnice de apă, în Recaș!

Aquatim anunță lucrări de spălare a rețelei de distribuție, în următoarea săptămână, la Recaș!

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.