Skip to main content

Premieră la Timişoara! S-a descoperit că alergia la ambrozie se transmite de la mamă la făt

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Medicii alergologi de la Spitalul Judeţean din Timişoara au făcut o descoperire revoluţionară, în ceea ce priveşte alergia la ambrozie, care este tot mai des întâlnită în ultimii ani.

Ei au descoperit că alergia la ambrozie se transmite de la mamă la făt.  Aşa se explică de ce un copil de numai doi ani a fost recent diagnosticat cu o astfel de afecţiune.

Şi pentru că polenul de ambrozie este o problemă serioasă, care poate duce la boli respiratorii grave, precum astmul, medicii pun un accent tot mai mare pe cercetarea, diagnosticarea şi tratamentul acestor alergii.

CITEŞTE ŞI: Primăria Timișoara, în vizorul comisarilor de la Garda de Mediu!

„Este un proiect de cercetare câştigat de colectivul de la Clinica OncoGen, al treilea pe care îl câştigă în ultimii ani. Este vorba despre cercetare în domeniul alergologiei, unde specialiştii noştri conduc un colectiv de înalt profesionalism. Este vorba despre identificarea factorilor alergeni din ambrozie, alergia la ambrozie fiind o afecţiune care se manifestă din ce în ce mai acut şi afecteaza o mare parte a populaţiei, în special din vestul României”, a explicat directorul Spitalului Judeţean din Timişoara, Marius Craina.

Şi dacă până acum se credea că o astfel de alergie se dezvoltă în 3-4 ani de la expunerea la polenul de ambrozie, cercetătorii au descoperit că această afecţiune se şi transmite de la mamă la făt.

Carmen Bunu Panaitescu

„Am constatat că zona cea mai expusă este zona periurbana, iar ce este de subliniat este faptul că au început să apară copii cu vârste foarte fragede, chiar şi de 2 ani, care deja dezvoltă alergia la ambrozie. Asta înseamnă că această afecţiune are legătură cu perioada intrauterină. Iar dacă aceasta este situaţia legată de polenul de ambrozie, cunoscând mecanismul, poţi să te gandeşti la un tratament eficient. Ori tratament eficient înseamnă să vaccinezi populaţia sensibilă”, a precizat medical alergolog Carmen Bunu Panaitescu, care lucrează, alături de o echipă complexă şi la dezvoltarea unui vaccin pentru prevenirea alergiilor la ambrozie.

CITEŞTE ŞI: A dispărut fără urmă! Dacă ai văzut-o sună urgent la 112!

O altă premieră pe care vor să o bifeze medicii timişoreni o reprezintă lansarea unei pagini de internet, prin care populaţia să fie avertizată în timp real, cu privire la nivelul de polen din aer.

„România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeana care nu are un sistem de alertare al populaţiei afectate de alergia la ambrozie. Statele din vestul Europei şi-au pus la punct aceste sisteme de alarmare la apariţia valurilor de polen, care au consecinţe asupra populaţiei. Aceste site-uri seamană cu cele de meteorologie şi includ un cod de culori, în funcţie de concentraţia valului de polen care se apropie. Aceste site-uri permit pacienţilor cu alergii să vadă când se apropie valul de polen de locul în care se află, când atinge punctul maxim şi când trece, pentru a se putea pregăti”, a explicat dorectorul Centrului OncoGen, Virgil Păunescu.

Practic, acest site va fi de tipul unei aplicaţii mobile, prin care populaţia va primi notificări, atunci când polenul de ambrozie este în cantităţi mai mari decât limita admisă.

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

An de an, pe 22 martie este sărbătorită Ziua Mondială a Apei, însă reprezentanții Aquatim au furat startul și au marcat deja această dată, printr-o serie de evenimente educative.
Deși se folosește, în general, pentru tratarea cancerului, radioterapia poate fi utilizată și pentru un spectru heterogen de boli non-maligne.
Pompierii au fost solicitați, în această dimineață, să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o mașină.