Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Vicepreședinte ALDE, deputat Marian Cucșa: „Augustin Lazăr consideră că mințind își salvează scaunul de procuror general”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deputatul de Timiş, Marian Cucşa, îl critică dur pe procurorul general al României pe care îl acuză că a minţit în momente cheie.

Iată textul integral transmis de parlamentarul ALDE:

Procurorul general dovedește că ridicolul nu mai contează atunci când vine vorba să își salveze pielea. Augustin Lazăr speră că prin manipulare poate să justifice faptul că a ținut la saltea protocoalele secrete încheiate de procuratură cu serviciul de informații, dar mai ales propriul protocol semnat cu SRI.

Acesta consideră că folosind minciuna va reuși să arunce vina semnării unor protocoale ilegale. Ceea ce pierde din vedere procurorul general, atunci când vorbește de HG 231 din 2005, este că această hotărâre nu face referire la protocoale secrete, la protocoale prin care să se adauge la lege, prin care SRI devine organ de cercetare penală. Dacă analizăm cu atenție vom vedea că HG nu face decât să enunțe o serie de principii pe care se bazează lupta împotriva corupției, printre care statul de drept, domnia legii sau apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Nicidecum nu se vorbește despre protocoale secrete în forma adoptată de Parchetul General și SRI, care au încălcat grav legea și drepturile românilor.

Nicăieri în HG nu se vorbește despre un proces inechitabil, despre ascunderea probelor față de învinuiți. Nu se face referire în HG despre echipele mixte sau despre faptul că procurorii trebuie să raporteze agenților SRI.

Acestea sunt doar invenții ale unor minți înrădăcinate în vechea gândire comunisto-securistă. În calitate de vicepreședinte al comisiei SRI am avut posibilitatea să văd protocoalele - și cele care încă nu sunt publice - și pot să spun că nici unul dintre acestea nu are legătură cu HG menționată de Parchetul General, ori cu vreo altă lege în vigoare. De ce? Pentru că nicăieri în legislația noastră nu se vorbește despre protocoale secrete între servicii și procurori.

În disperarea sa de a-și salva scaunul și pielea, Augustin Lazăr este de părere că mințind va rezolva ceva. Ei bine nu se pune problema de așa ceva. Procurorul general trebuie să dea socoteală pentru activitatea sa și mai ales pentru protocolul semnat cu SRI, în condițiile unei decizii a CCR care stipula că SRI nu poate să se implice în cercetarea penală. Însă pentru Augustin Lazăr respectarea Constituției este facultativă. El nu a respectat Constituția nici când Kovesi a încălcat-o, nici când a semnat acel protocol. Nicăieri în legislația românească nu se vorbește despre încheierea de protocoale secrete care să ducă la o conlucrare a serviciilor și procuraturii în sensul de a lucra dosare împreună, de a da verdicte împreună. Acestea sunt doar reminiscențe ale unei perioade care speram că a apus.

Augustin Lazăr folosește tehnici specifice unui procuror comunist, tehnici precum manipularea și dezinformarea. Procurorul general este încă ancorat în metodele folosite de procuratură înainte de '89.

Procurorul general nu trebuie să mai fugă și să se mai ascundă în spatele unor scuze puerile, ci trebuie să răspundă zecilor de acuzații care i se aduc. Acestea nu sunt puține. Augustin Lazăr a pus justiția între paranteze prin semnarea protocolului cu SRI și a devenit complice la abuzurile făcute de unii procurori. Azi, cel care în urmă cu câteva luni spunea că nici nu vrea să audă de protocoale și că acestea încalcă legea, acum vrea cu orice preț ca protocoalele să fie scoase curate ca lacrima și, de ce nu, chiar să continue.

 

 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Acţiune în forţă, în toiul nopţii! Sute de metri de cabluri TV, de internet şi de telefonie, smulse de pe stâlpi

Acţiune în forţă, în toiul nopţii! Sute de metri de cabluri TV, de internet şi de telefonie, smulse de pe stâlpi

La Timişoara continuă acţiunea de îndepărtare a cablurilor aeriene, care, conform unei Hotărâri de Consiliu Local trebuiau mutate în subteran încă din anul 2015.

Detalii

A fost semnat contractul de extindere la patru benzi a drumului spre Aeroport! Investiția se ridică la 13,4 milioane de lei

A fost semnat contractul de extindere la patru benzi a drumului spre Aeroport! Investiția se ridică la 13,4 milioane de lei

Vești excelente pentru șoferi! Drumul care duce spre Aeroport va fi lărgit la patru benzi.

Detalii

[VIDEO] Încep lucrările de lărgire la patru benzi a drumului către Aeroport! Modul inedit în care a făcut Călin Dobra anunțul

[VIDEO] Încep lucrările de lărgire la patru benzi a drumului către Aeroport! Modul inedit în care a făcut Călin Dobra anunțul

Vești bune pentru șoferi! Încep lucrările de lărgire la patru benzi a drumului județean care duce la Aeroport.

Detalii

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login