Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Consilierul local ALDE, Laura Chindriș: Robu a transformat primul oraș iluminat public în primul oraș care va sta mult timp în beznă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Problema iluminatului public rămâne una stringentă în condițiile în care Timișoara trudește pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Pe lângă toate acestea Timișoara are și o premieră în acest sens, fiind primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric. Conform Laurei Chindriș, consilier local ALDE,  administrația Robu lasă timișorenii în beznă. Pe străzi importante din centrul orașului nu se mai aprinde niciun bec. Astfel, că după ce mai mulți ani orașul de pe Bega s-a confruntat cu această problemă, acum se caută  soluții, însă și de data aceasta rezolvarea pare a fi în stilul caracteristic Robu, mai spune Chindriș. 

În ședința de săptămâna trecută s-a supus la vot în regim de urgență proiectul de hotărâre privind delegarea serviciului de iluminat public către STPT. Din punctul meu de vedere nu s-a justificat faptul că proiectul ne-a fost pus pe Anexă la Ordinea de zi, în ideea în care o parte din documente ne-au fost transmise  doar cu o zi înainte, iar restul doar cu două ore înainte de începerea ședinței, fiind vorba de un material de o sută șaizeci și trei de pagini. Ni s-a justificat urgența prin prisma faptului că doar ce s-a primit ultimul aviz pentru delegarea serviciului de iluminat public, cel de la Consiliul Concurenței. Avizul primit de la Consiliul Concurenței aviza că se respectă prevederile specifice din domeniu concurențial privind delegarea gestiunii către STPT cu trei observații:

1. Faptul că autoritatea națională de concurență nu are expertiza de a certifica rezonabilitatea costurilor practicate de către STPT.

2. Faptul că doar licența ANRSC poate certifica rezonabilitatea prețurilor, în concret că prețurile propuse de STPT sunt la nivelul celor înregistrate de către oricare alt operator licențiat, bine gestionat și dotat corespunzător pentru prestarea serviciului de iluminat public.

3. Iar prin lipsa licenței ANRSC, autoritatea publică locală își asumă prețurile.Delegarea gestiunii unui serviciu de utilităţi publice se atribuie în condiţiile LEGII nr. 51 / 2006- legea serviciilor comunitare de utilităţi publice, în cazul de față este incidenta și LG 230/2006 – legea serviciului de iluminat public, plus alte reglementări prevăzute în mai multe normative.

În concret, prin proiectul de Hotărâre pentru delegarea gestiunii a serviciului de iluminat public, ni s-a prezentat un caiet de sarcini pentru activitățile de întreținere și reparații a sistemului de iluminat public, unde este menționat expres faptul că prestarea serviciilor de iluminat public se poate face numai pe baza licențelor ANRSC (Autoritatea Naţionala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice) și ANRE (Autoritatea Naţionala de Reglementare în Domeniul Energiei) deținute de către prestator, adică de STPT. 

STPT -ul nu deține licența ANRSC, licență prin care se recunoaște calitatea de operator al serviciului de iluminat public, precum şi capacitatea şi dreptul de a presta acest serviciu; STPT nu are nici măcar codul CAEN autorizat la Registrul Comerțului pentru a executa servicii de iluminat public pe raza orașului. 

În opinia mea, problema e că, dacă va trece proiectul de hotărâre a delegării către STPT a serviciului de iluminat public, întreaga răspundere trece în sarcina Consilierilor Locali, care îl vor vota, plus că Primăria Timișoara este pasibilă de o amendă de 50.000 lei pentru încheierea contractului de delegare a serviciului de iluminat public cu un operator fără licență de operare, fără să mai pun la socoteală faptul că timișorenii vor rămâne în continuare în beznă.

Sper ca și colegii mei din Consiliul Local să țină cont de modul total neprofesionist, prin care se dorește a se delega serviciul de iluminat public STPT -ul. Toate aceste aspecte nu fac decât să sublinieze ignoranța pe care o prezintă edilul Timișoarei pentru serviciul de iluminat public în anul 2018, cât și pentru faptul că fiecare stradă care nu este iluminată reprezintă noaptea un  real pericol pentru timișoreni.”, a spus Laura Chindriș- consilier local ALDE Timișoara.

2 comentarii

 • Alex

  ALDE se plange ca i se pun la vot proiecte fara timpul necesar de a le studia. Asta e culmea avand in vedere sutele de astfel de practici pe care PSD si ALDE le fac in parlament de luni de zile.

  Raportează Alex Luni, 16 Iulie 2018 22:11 Link la comentariu
 • Gogu

  Laura Chindris, proasta Moisilului. Mai bine ne-ar lasa ca nu e mai breaza

  Raportează Gogu Sâmbătă, 14 Iulie 2018 13:38 Link la comentariu

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Probleme la una dintre cele mai aşteptate investiţii din Timiş! Lucrările, blocate de o contestaţie

Probleme la una dintre cele mai aşteptate investiţii din Timiş! Lucrările, blocate de o contestaţie

Un proiect de aproape 15 milioane de euro, finanţat din fonduri europene, este blocat din cauza unei contestaţii.

Detalii

Consilierul local, Adrian Orza, invită președinții de cartier la dezbaterea legată de Proiectul de Buget al Timișoarei!

Consilierul local, Adrian Orza, invită președinții de cartier la dezbaterea legată de Proiectul de Buget al Timișoarei!

Fostul fostul viceprimar al Timișoarei, Adrian Orza îi invită pe toți președinții de cartier la dezbaterea legată de Proiectul de Buget al Timișoarei pe anul 2019.

Detalii

Primul bazin de înot, construit de Consiliul Județean va fi la Jimbolia! Când încep lucrările?

Primul bazin de înot, construit de Consiliul Județean va fi la Jimbolia! Când încep lucrările?

Consiliul Județean demarează procedurile pentru construirea de bazine de înot didactice.

Detalii

Cele mai noi articole

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login