Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Deputatul PMP de Timiș, Cornel Sămărtinean: Mediul de afaceri din România se confruntă cu probleme

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deputatul Cornel Sămărtinean, preşedinte al PMP Timiş, a transmis o declaraţie politică, în care vorbeşte despre stimularea înfiinţării IMM-urilor în România.  

"În România sectorul IMM-urilor ar trebui să aibă un rol esenţial ca furnizor de oportunităţi de angajare, fiind un element cheie pentru dezvoltarea comunităţilor locale şi regionale pentru economia românească. Acest sector asigură peste 60% din totalul locurilor de muncă, ceea ce duce la o cifră de afaceri de aproximativ 650 miliarde lei, mai mult de 50% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor din ţară. Realitatea ne arată că mediul de afaceri din România se confruntă cu o serie de probleme a căror rezolvare nu mai poate fi amânată: insuficienţa programelor de training,  a celor de networking, a workshop-urilor dedicate tinerilor antreprenori, lipsa clusterelor pentru a accelera antreprenoriatul în vederea dezvoltării grupurilor de afaceri,insuficienţa sprijinului acordat activităţii incubatoarelor şi acceleratoarelor de afaceri antreprenoriale pentru formarea unei legături între viitorii antreprenori, organisme de finanţare şi agenţii care să sprijine antreprenoriatul românesc", a transmis Cornel Sămărtinean.

CITEŞTE ŞI: Consilierii judeţeni din Timiş au semnat Declaraţia simbolică de Unire cu Republica Moldova!

Deputatul a vorbit şi despre educaţia antreprenorială din ţara noastră, care nu este suficient dezvoltată.

"Educaţia antreprenorială din România se află în prezent la un nivel sub aşteptări, insuficient dezvoltată atât pentru a avea o populaţie educată din punct de vedere antreprenorial, cât şi pentru a forma din punct de vedere profesional viitorii oameni de afaceri. Programele şcolare româneşti nu vin în sprijinul dezvoltării spiritului antreprenorial,iar cheltuielile realizate de statul român în acest domeniu sunt insuficiente, şi prin urmare nu conduc la rezultate satisfăcătoare. Conform studiului Global Entrepreneurship Monitor realizat de  Banca Mondială, în România doar 29% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 18-64 ani identifică oportunităţi de afaceri, în timp ce mai puţin de jumătate, şi anume, 46% consideră că dispun de abilităţi şi cunoştinţe necesare pentru a demara propria afacere. Astfel, se impune reformarea cât mai rapidă a sistemului de învăţământ  în acest domeniu, atât  prin dezvoltarea de programe specifice antreprenoriatului, cât şi prin susţinerea de cursuri de specialitate de către personal calificat şi implicat în mediul de afaceri. Principalele probleme cu care se confruntă antreprenorii români sunt legate de nivelul ridicat de fiscalitate, de legislatia complicată, de absenţa infrastructurii, lipsa forţei de muncă, taxele şi impozitele ridicate, piaţa de desfacere. În acest sens, 58% dintre companiile din România consideră că statul menține numeroase reglementări inutile şi costisitoare.La problemele enumerate se mai adaugă o lungă listă de piedici pe care administrațiile  publice locale le pun în calea dezvoltării mediului de afaceri. De aceea, 87% dintre companii doresc să interacţioneze cu un singur organ de control. În aceste condiţii, profituri în creştere au fost menţionate de firmele cu cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro. Ponderea cea mai mare a celor care au resimţit creşterea costurilor directe (forţa de muncă şi materiale) este dată de companiile din domeniul producţiei, faţă de companiile din comerţ sau transporturi. Dintre măsurile legislative aferente acestui domeniu  reducerea CAS a fost percepută ca benefică de către  companiile cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro. Firmele cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro consideră că măsura respectivă nu a avut nici un efect asupra activităţii lor", a transmis deputatul.

CITEŞTE ŞI: Continuă simularea examenului de Bacalaureat! Aproape 3.000 de absenţi la prima probă

Totodată, preşedintele PMP Timiş a vorbit şi despre concepţia economică a guvernărilor de stânga.

"În ultimii ani "concepţia economică" a guvernărilor de stânga s-a axat pe tăierea finanţărilor de la acele programe care generează locuri de muncă, stimulează investiţiile, dau o şansă tinerilor antreprenori şi conduc la formarea unei clase de mijloc solide şi atât de necesară în societatea românească. Pentru a putea supravieţui, sectorul IMM-urilor are nevoie de măsuri concrete de finanţare  pentru că, din păcate, cel mai puţin creditabil client bancar este întreprinderea mică şi mijlocie. Creşterea volumului de investiţii, precum şi încurajarea accesului IMM-urilor pe piaţa unică şi pe terţe pieţe poate duce la reducerea decalajelor de competitivitate pe care IMM-urile din România le înregistrează faţă de cele din Uniunea Europeană, precum şi la alinierea companiilor româneşti la standardele comunitare. Având în vedere faptul că susţinerea dezvoltării economice a ţării pe termen lung trebuie privită și prin prisma încurajării şi sprijinirii activităţilor IMM-urilor, consider că stimularea înființării IMM-urilor în România constituie o modalitate de promovare a spiritului antreprenorial și, prin urmare, de dezvoltare a economiei la nivel național", a încheiat deputatul.

Ultima modificare Marți, 20 Martie 2018 14:28

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Vrei să te asiguri că maşina pe care o cumperi, nu este măsluită? Nimic mai simplu: RAR te ajută să îi verifici istoricul

Vrei să te asiguri că maşina pe care o cumperi, nu este măsluită? Nimic mai simplu: RAR te ajută să îi verifici istoricul

Începând de astăzi, orice persoană care deține sau vrea să cumpere o maşină poate verifica istoricul acesteia, foarte simple.

Detalii

Investiţii majore, la doi paşi de Timişoara! Comuna Sînandrei va beneficia de 5 milioane de euro, pentru apă şi canal

Investiţii majore, la doi paşi de Timişoara! Comuna Sînandrei va beneficia de 5 milioane de euro, pentru apă şi canal

Contractul cu finanţare europeană, în valoare de 180 de milioane de euro, semnat de Aquatim, rezolva problemele legate de reţeaua de apă şi canal din 45 de oraşe şi comune.

Detalii

Răsturnare de situaţie, la Consiliul Judeţean Timiş! Nistor Geană a câştigat în instanţă, dreptul de a fi repus în funcţie

Răsturnare de situaţie, la Consiliul Judeţean Timiş! Nistor Geană a câştigat în instanţă, dreptul de a fi repus în funcţie

Următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean Timiş se anunţă a fi cel puţin interesantă, pentru că Nistor Geană îşi va relua postul, care între timp a fost ocupat de Mariana Nagy.

Detalii

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login