Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Critici dure, la adresa premierului Ludovic Orban! Vezi aici mesajul transmis de consilierul local, Luminiţa Ţundrea

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prea săraci ca să ne permitem un Prim Ministru ieftin! Acesta este părerea consilierului local Luminiţa Ţundrea, care comentează în termEni duri, situaţia materială a actualului premier.

CITEŞTE ŞI: Dispar vaporaşele, bicicletele şi trotinetele din Timişoara! Circulaţia lor se suspendă până la primăvară

Iată postarea integrală făcută pe contul ei de facebook, de Luminiţa Ţundrea.

"Avem un Prim Ministru sărac în comparație cu predecesorii săi, indiferent de culoarea lor politică. În timp ce aceștia s-au afișat cu ceasuri, bijuterii sau obiecte vestimentare de lux, spre revolta susținătorilor ascetismului financiar al politicienilor, sau deliciul presei de scandal, Ludovic Orban declară că trăiește împreună cu soția sa dintr-un venit de 3.000 lei lunar.

Pentru unii poate fi o dovadă a onestității și modestiei unui cetățean care și-a dedicat viața carierei politice și servirii intereselor patriei. Ca în cazul oricărui fapt care pare prea frumos ca să fie adevărat, mă întreb nu doar cât de real este acest lucru, dar mai ales, dacă este real, cât e de pertinent? Și mai ales cât de convingător este un Prim Ministru sărac?

În calitate de Prim Gospodar al țării, mi se pare firesc să fi dovedit înainte că ești un bun administrator al propriei existențe. Că ai reușit într-o carieră profesională, fie dezvoltând o afacere personală, fie dovedind abilități de leadership într-o companie ori instituție.

Atunci când îți asumi responsabilitatea de a gospodări banii noștri ai tuturor, îmi doresc să poți convinge că ai o experiență anterioară de succes. Că nu te legitimează doar ocuparea unei funcții din rațiuni politice sau că ai făcut carieră din a-ți aștepta rândul la o poziție publică. E imperios necesară schimbarea modului în care ne selectăm conducătorii.

A venit vremea să renunțăm la a mai vedea în liderul nostru un mic tiran, după modelul comunist de autoritate. Care impune doar prin simpla ocupare a unei funcții și care face un motiv de mândrie din faptul că nu a realizat nimic remarcabil anterior.

Nu e nimic nou în a-ți face un titlu de glorie din faptul că ești modest. Neobișnuit este că vine din partea unui liberal care promite să asigure dezvoltarea întreprinzătorilor români, fără a cunoaște el însuși mecanismele specifice.

Cât de realiste pot fi însă promisiunile unui astfel de politician ? Și de ce un astfel de mesaj are încă șanse de a convinge o parte a electoratului?

Privind în trecut, ne reamintim că Mirajul Occidentului a fascinat dintotdeauna românul - colonizat și asuprit de toți cei care au văzut în acest colț de rai o sursă de venit rapid sau mai recent o piață profitabilă de desfacere. Trăind într-o lume ce propovăduia ipocrit egalitarismul și uniformitatea, reduse la limita subzistenței – Vestul era un vis intangibil, o societate liberă, în care aveai șansa unui trai decent, a unui salariu echitabil sau chiar a unei case.

După căderea comunismului, părea că toate visurile de bunăstare se vor împlini imediat. România a fost tulburată de scandalurile averilor acumulate în timp scurt după Revoluție, de către personaje dubioase, apărute din neant. Am asistat cu toții uluiți la ascensiunea pe scara financiară a noilor îmbogățiți, majoritatea fără vreo pregătire temeinică în domeniul afacerilor – averi create în mare parte din privatizarea instituțiilor Statului comunist. Opulența vilelor, autoturismelor sau vacanțelor, afișată cu ostentație au creat alături de valuri de nemulțumire și o credință colectivă că nu e nevoie să muncești pentru a fi bogat, ci e suficient să fii șmecher – omul potrivit la locul potrivit.

Scăpat din lanț, după Revoluție, românul a abandonat urgent toate credințele sistemului anterior, îmbrățișând cu entuziasm valorile capitaliste fără vreun discernământ. Să nu uităm însă că nici un sistem de gândire nu este doar rău, ci are și valențe pozitive - pe care în efervescența schimbării le uităm. Alături de autoritarism și îngrădirea libertății, vechea paradigmă propovăduia și munca onestă, sau școala făcută la timp, care au fost văzute din păcate de mulți ca fiind desuete – un obstacol în calea bunăstării.

Anii au trecut și scandalurile de corupție ne-au dezvăluit latura ocultă și profund nelegală a îmbogățirii fără muncă, pe fondul acaparării resurselor de către câțiva în contrast cu o dezvoltare sustenabilă a întregii comunități.

În acest context nu e de mirare că afirmația lui Ion Iliescu mai bine sărac și cinstit, decât bogat şi hoţ a prins la o mare parte a populației, stigmatizându-i implicit însă pe cei care nu intrau în această categorie.

În fapt, însă a fi sărac înseamnă automat și a fi onest? Sau a trăi în bunăstare induce o prezumție implicită de necinste? Știm cu toții că nu e așa. Am început să învățăm că pentru a culege roadele unei afaceri e necesar să investim și să muncim zi de zi pentru a dezvolta orice tip de activitate. Fie ca lucrează în țară sau în străinătate, românii au început să învețe disciplina muncii, valoarea educației permanente și a unei conduite civilizate în relațiile profesionale.

Suntem gestionarii propriei existențe și dezvoltarea unei clase medii și în România (cel puțin în orașele mari) ne dovedește că se poate. Fie că sunt angajați sau liber profesioniști, din ce în ce mai mulți români își pot permite o viață decentă, pot studia sau călători.

A venit momentul să eficientizăm și politicul. Să ii coborâm pe cei care doresc să ne conducă de pe piedestalurile lor aurite și să îi întrebăm de ce vor să ne conducă? Și ce pot face ei pentru România. Avem nevoie de modele autentice, de oameni care au reușit să fie un exemplu pentru ceilalți și care nu urmăresc cu obstinație funcții publice pentru a-și alimenta egoul.

Să fie un Prim Ministru sărac soluția la asanarea corupției din politica românească? În nici un caz. Politica trebuie să fie o vocație și nu un mijloc de trai. Atâta vreme cât depinzi financiar de un loc bine plătit vei fi obedient și înclinat să faci toate compromisurile necesare pentru a-l păstra.

Omul sfințește locul, spune o vorbă din bătrâni. Dacă acționezi ca un om sărac nu vei vedea decât lipsuri și nu vei genera decât nevoi. Dacă însă te poziționezi în abundență, ceea ce vei crea va fi bunăstare și mulțumire pentru toți.

Așadar, ce-ți doresc eu ție, România mea ? Cu siguranță un Prim Ministru bogat..."

 

 

Ultima modificare Vineri, 06 Decembrie 2019 11:41

4 comentarii

 • Luminita

  Apreciez comentariile acestea si subscriu ideii principale. Chiar cred ca nu este rusine sa fii bogat, cu o conditie: sa nu furi pentru a te imbogati. Nu apreciez saracia nici macar ca epatare sociala. Evident, o persoana implicata politic nu trebuie sa fie atrasa de banii care i se cuvin functiei respective, ci sa doreasca sa serveasca misiunea pentru care a fost investit. Mai clar, sa serveasca tara si nu interesele proprii.

  Raportează Luminita Sâmbătă, 07 Decembrie 2019 18:17 Link la comentariu
 • Angela Ciobanu

  Eram sigura ca se spune ca este PSD-ista, nu poti spune o parere ca esti PSD-ist ???

  Raportează Angela Ciobanu Sâmbătă, 07 Decembrie 2019 03:16 Link la comentariu
 • Catalin

  E PSD-ista, normal ca-i cauta nod in papura.

  Raportează Catalin Vineri, 06 Decembrie 2019 11:53 Link la comentariu
 • Almajan Arcadie

  Toti social democratii din Timis sunt la Rotary!Ce sa faci unii au noroc in viata altii mai putin!

  Raportează Almajan Arcadie Joi, 05 Decembrie 2019 21:30 Link la comentariu

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

 • 1
 • 2
 • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login