Skip to main content

O nouă șansă la viață! La Timișoara se va deschide un centru de transplant cardiac, finanțat din fonduri europene!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Veste bună pentru pacienții care suferă de insuficiență cardiacă severă! La Timișoara se va deschide un centru medical modern, dedicat transplantului de inimă.

Obiectivul va fi rezultatul unui proiect ambițios, implementat de Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, în parteneriat cu Spitalul General „Sveti Luka” din Smederevo și Spitalul General „Đorđe Joanović” din Zrenjaninsprijinit, cu sprijinul Uniunii Europene.

Scopul este îmbunătățirea infrastructurii de sănătate publică în regiunea transfrontalieră România-Serbia, prin modernizarea infrastructurii medicale și creșterea speranței de viață a pacienților cu afecțiuni cardiovasculare severe.

Investițiile din cadrul proiectului includ echipamente medicale de ultimă generație și instruirea specialiștilor din cele trei instituții partenere. Astfel, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, alături de partenerii din Smederevo și Zrenjanin vor consolida reziliența sistemului de sănătate din zona de graniță, asigurând pacienților accesul la servicii medicale îmbunătățite.

„La Timișoara, vom dezvolta o unitate dedicată transplantului cardiac, care va oferi o șansă la viață pacienților cu insuficiență cardiacă severă. Această componentă va deschide noi orizonturi pentru pacienți, oferind soluții complexe și integrate”, a declarat dr. Mihaela Valcovici.

Investiția se ridică la 5 milioane de euro, din care 85% reprezintă cofinanțarea Uniunii Europene.

„33,5% din populația Uniunii Europene trăiește în zone de graniță. De aceea, Comisia Europeană salută orice investiție înțeleaptă și bine gândită în cooperare în sectorul sănătății. Acest proiect nu are doar o dimensiune locală, ci și una europeană. El abordează provocări precum îmbătrânirea populației și necesitatea digitalizării serviciilor de sănătate, cu care se confruntă atât regiunea de graniță româno-sârbă, cât și Europa în ansamblu”, a declarat Sławomir Tokarski, director pentru programele interreg din cadrul Comisiei Europene.

Primul transplant de inimă a avut loc în anul 1999, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, iar până la finalul anului 2023, în țara noastră, se făcuseră 100 de astfel de intervenții, la același centru medical din București, dar și la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.

România este la coada clasamentului privind numărul de transplanturi de inimă. Un raport al Comisiei Europene arată că în medie, în țara noastră, se fac maxim 15 intervenții pe an, în timp ce, în alte țări precum Spania, se fac până la 300 de transplanturi pe an.

Conform specialiștilor, problema nu o reprezinta faptul că nu sunt pacienți care ar avea nevoie de o astfel de procedură, ci pentru că nu sunt diagnosticați.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Deși se folosește, în general, pentru tratarea cancerului, radioterapia poate fi utilizată și pentru un spectru heterogen de boli non-maligne.
Pompierii au fost solicitați, în această dimineață, să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o mașină.
Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.