Skip to main content

Mica Unire, sărbătorită la Timişoara! S-a încins Hora Unirii!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Astăzi se sărbătoresc 159 de ani de la Mica Unire. 

La 24 ianuarie 1859 Moldova se unea cu Țara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domnitor al ambelor principate.

CITEŞTE ŞI: Doi sportivi băuți, care au provocat un accident și au fugit de la fața locului, prinși de polițiști!

Manifestările dedicate Micii Uniri au început la Timişoara, cu un ceremonial religios, după care a avut loc tradiţionala depunere de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Ulterior a avut loc o scurtă paradă militară, și tradiționala horă a Unirii.

Oficialităţile timişene spun că acesta este doar începutul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. 

Avem o datorie de onoare ca cetăţeni să nu uităm momentele aniversare, să aducem omagiile noastre celor care au pus bazele ţării în care noi trăim astăzi. Sigur că până să se ajungă la 1859 la Mica Unire, au fost secole de jertfe. Prin înţelepciunea conducătorilor din 1859 s-a putut face această primă unire a două dintre statele româneşti şi s-au pus astfel bazele statului medern român. A urmat după unire o perioadă de creare a instituţiilor statului modern, de consolidare a lor, apoi după cum ştim s-a putut obţine independenţa faţă de imperiul Otoman în 1877-1878, şi în continuare în 1918 a fost posibilă şi unirea Transilvaniei cu cele două principate deja unite, iar un an mai târziu 1919 şi Banatul s-a alăturat celorlalte provincii româneşti unite un an mai devreme. Noi vom sărbători în accest an Centenarul Marii Uniri şi bănăţenii vor sărbători şi în 2019 Centenarul unirii noastre cu ceea ce s-a numit România Mare”, spune primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Cred că anul 2018 este un an important în istoria noastră, anul Centenarului, 100 de ani de la Marea Unire şi cred că ziua de astăzi, 24 ianuarie este pentru noi startul evenimentelor care se vor desfăşura pe parcursul acestui an, dar şi mai important decât atât cred că trebuie să ne întoarcem şi să privim în istorie cu mare atenţie, să vedem eforturile pe care le-au făcut înaintaşii noştri privind unirea, eforturile care au dus la unitate, solidaritatea de care a dat dovadă neamul nostru românesc. Cred că e momentul să fim mult mai uniţi, să dăm dovadă de unitate şi solidaritate faţă de toţi românii”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

CITEŞTE ŞI: Cetățean arab, expulzat din România! De ce trebuie să părăsească țara?

Prefectul de Timiş spune că săptămâna viitoare se va pune la aceeaşi masă cu liderul judeţului şi primarul Timişoarei pentru a pune la punct programul dedicat Centenarului.

Suntem la ceas de sărbătoare. 24 ianuarie practic deschide seria manifestărilor din acest an al Centenarului. Vă mărturisesc acum, în premieră, că am avut o discuţie atât cu domnul preşedinte al CJT, Călin Dobra, cât şi cu primarul Timişoarei, domnul Nicolae Robu şi ne vom întâlni săptămâna viitoare unde vom definitiva programul vizând Centenarul, după care vi-l vom comunica”, a declarat Eva Andreaş, prefectul judeţului Timiş.

{gallery}24 ianuarie-2018{/gallery}

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Pompierii au fost solicitați, în această după amiază, să intervină pentru stingerea unui incendiu puternic ce a cuprins anexa unei case și care amenința să se extindă și la locuința din apropiere.
Delegația Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, condusă de către secretarul general, Marcel Miclău, a participat la Varșovia, la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de administrație al Rețelei Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest organizează seminarul de informare privind oportunitățile de finanțare oferite în 2025 prin Planul Strategic PAC 2023-2027.
Societatea de Transport Public Timișoara informează că, sâmbătă, 14 iunie, circulația ambarcațiunilor de transport public local pe Canalul Bega va fi suspendată temporar între orele 08.00 și 14.00.
Sâmbătă, 14 iunie, de la ora 9:00, Parcul Alpinet din Timișoara (în spatele Catedralei) găzduiește cea de-a noua ediție Make it! Race it! Recycle it!, evenimentul nonconformist care aduce pe Bega bărci construite din materiale reciclabile și multă, multă imaginație.
Atelierele consultative cu timișorenii, pentru identificarea celor mai bune soluții pentru restaurarea și valorificarea Sinagogii din Fabric s-au încheiat. Acum, Primăria, în parteneriat cu World Monuments Fund, a demarat procesul de elaborare a temei de proiectare a obiectivului.
Proiectul PEDA GREEN devine realitate! Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” Timișoara dă startul unui demers educațional verde și inovator prin care va fi transformată curtea școlii într-un spațiu viu de învățare în aer liber!
Bastionul Theresia devine din nou epicentrul distracției în Timișoara! În weekendul 14-15 iunie, publicul este invitat la două seri de concerte live în cadrul seriei de evenimente Bastion By Merlin.