Skip to main content

Lecţia de Istorie, de la Muzeul Naţional al Banatului! Tu ce ştii despre Palatul Deschan?

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Reprezentanţii MNB continuă demersul de a-ţi prezenta clădirile emblematice ale Timişoarei, pe care le vezi zilnic, dar a căror istorie ai uitat-o.

Astăzi îţi prezintă Palatul Deschan, situat în zona centrală a oraşului, lână Palatul Dicasterial.

“A fost un Jean de Jean, ofițer în armata imperială, care a asediat și cucerit Timișoara de la otomani în anul 1716. Acest Jean a rămas aici, a urcat treptele în administrația imperială. Ținând pasul cu moda, s-a germanizat; în anul 1744 a fost înnobilat sub numele Johann Anton Deschan von Hansen. În jurul anului 1753 își ridică o locuință particular”, se arată pe pagina de facebook a Muzeului Naţional al Banatului.

Consilierul Deschan este cel care comandă și plătește un monument în amintirea soției sale, dar și a celor 1000 de locuitori ai orașului răpuși de ciumă în anul 1738.

Statuia, montată și sfințită (inițial) în fața palatului Deschan, avea să ajungă unul dintre cele mai cunoscute monumente din oraș, monumentul Sfintei Treimi din Piața Unirii.

În anul 1802, familia mărește și renovează clădirea, amenajând-o în stil neoclasic.

Clădirea are parter și două etaje. Corpul din spate, cu un etaj, este mai vechi, fațada – mai nouă. Fațada are cinci travei încadrate cu coloane canelate, de factură corintică.

În anul 1828 edificiul aparținea lui Georg Mancziarly.

Proprietarii se schimbă câțiva ani mai târziu și devine Casa Scherter.

Pe la 1837 se construiește la etaj un cazinou, care până la 1848 deservește elita de atunci a orașului.

Dacă în prima jumătate a secolului al XVIII – lea Palatul Deschan era cea mai reprezentativă clădire civilă în stil baroc, la începutul secolului următor devine una dintre cele mi frumoase clădiri în stil neo – clasic.

Deşi iniţial a avut rolul de reşedinţă, funcţiile clădirii s-au schimbat de-a lungul timpului, la fel şi stilurile arhitecturale.

A funcţionat şi ca han, având grajduri pentru cai, la parter, iar la etaj, camere pentru oaspeţi.

Palatul devine locul primului Bazar din Timișoara, și de atunci a fost cunoscut sub acest nume. După revoluție clădirea a fost retrocedată și renovată de actualii proprietari.

În prezent în interiorul ei sunt spații comerciale.

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Aflată la București în cursul săptâmânii trecute pentru o serie de vizite oficiale destinate internaționalizării companiilor timișene, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a avut o întrevedere cu E.S. Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului Israel în România.
Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” din Timișoara au obținut rezultate spectaculoase la cel mai important concurs internațional de robotică pentru liceeni – FIRST Championship Houston 2025, desfășurat în perioada 16-19 aprilie în Houston, Texas, SUA.
Crimă înfiorătoare, în vestul țării! O femeie de 52 de ani și-a pierdut viața, după ce a fost trântită pe șinele de cale ferată și ținută cu forța chiar de cumnatul ei, în vârstă de 46 de ani, până când trenul a lovit-o.
Opera Națională din Timișoara invită doritorii să pășească dincolo de cortină și să descopere farmecul din spatele spectacolelor, prin două tururi ghidate organizate în luna mai.
Un cetățean albanez care a încercat să mituiască un polițist de frontieră de la Moravița, pentru a putea intra în țară, fără acte, este cercetat acum de polițiștii Serviciului Județean Anticorupție Timiș.
Un accident s-a petrecut în această dimineață, pe autostrada A1, în zona localității Orțișoara, pe sensul de mers Arad-Timișoara.
După ce Pirtea a acuzat administrația Fritz de discriminare în școli și a cerut ca Primăria să publice sumele alocate per elev pentru fiecare unitate de învățământ, Ruben Lațcău a reacționat dur și a numit comentariile liberalului „mârlănie dâmbovițeană”.
Camera de Comerț, Industrie și  Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivel 3 OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE ȘI PRELUCRARE DATE, în cadrul Proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest!, ID 317710.
Poliţiştii care anchetează accidentul de ieri după-amiaza, din județul Hunedoara, în care au fost implicate cinci persoane, au stabilit cum s-a produs totul.