Skip to main content

Interviu exploziv! Un medic de la DSP Timiş dă în vileag incompetenţa directoarei, Cornelia Malac

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Dezvăluiri incendiare despre modul în care este gestionată situaţia privind coronavirusul, la Timişoara.

Un medic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, sătul de incompetenţa de care dă dovadă şeful instituţiei Cornelia Malac, a decis să rupă tăcerea.

CITEŞTE ŞI: Încă un bolnav de coronavirus ajunge la Spitalul ”Victor Babeș”! Este al nouălea caz confirmat din România

De teama consecinţelor, a cerut să îi protejăm identitatea, însă a acceptat să ofere un interviu exclusiv, despre ceea ce se întâmplă în instituţie, despre planul de măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului şi despre criteriile în baza cărora se fac angajările.
 
Este pregătită DSP Timiș să facă față unui număr mare de cazuri de coronavirus?

Cu siguranţă nu. Iar acest lucru s-a văzut de la început.  În momentul în care s-a dat alerta, jos în farmacie, existau doar niște măști chirurgicale și câteva halate de unică folosință. Cu asta au fost trimişi angajaţii să facă triajul epidemiologic în vămi şi în Aeroport. Nu ne-a pus la dispoziție termometre, iar oamenii, ca să nu meargă cu mâna în c…, pentru că este rușinos, pentru că te trimite acolo tu medic primar, stai te uiți la oamenii ăia, ăia se uită la tine, ce să le faci, ce să le spui? Am luat, din banii noştri, niște termometre din astea cu infraroșu, care măsoară de la distanță.

Cu ce se deplasează angajaţii DSP, la punctele de trecere a frontierei şi la Aeroport?

Noi avem doi șoferi şi la inspecție avem trei mașini: două Dacia și una la care a renunțat doamna Malac, a dat-o la inspecție preferențial, în sensul că doar Florin Ardelean poate să conducă mașina aia, restul nu au acces la ea, restul merg cu niște prăpădite de Dacii. Şi, pe lângă faptul că nu avem suficiente maşini, şoferii au atribuții şi pe inspecții. Ca urmare, nu puteau face şi aceste deplasări, aşa că toţi s-au dus cu mașina personală, că nu au avut cu ce să se ducă. Şi să ştiţi că nu se dau bonuri de decont, niciodată. Ani de zile eu am mers pe motorina mea…

Dar cum sunt monitorizaţi oamenii aflaţi în izolare?

Nu prea sunt. Gândiţi-vă logic: în primele zile anunţa că sunt 400 de persoane autoizolate, în contextul în care numai la UMF sunt 600 de studenţi străini. A fost cineva în cămine? A văzut cineva pe unde circulă copiii ăia? Vă spun eu, niciun fel de monitorizare pe absolut nimic.

Revenind la echipamente, acum, la aproape 10 zile de la apariţia problemei cu coronavirusul, s-a schimbat ceva? Cu ce sunt echipaţi în prezent, cei de la DSP?

Asta nu trebuie să vă spun eu. Mergeţi în vamă şi vedeţi. Se poate face poză să se vadă cu este îmbrăcat DSP-istul și ce termomentru are în mână. E de uz medical pentru acasă. În plus, nu s-a făcut niciun plan. Tu ți-ai scos toți operativii, deci toți oamenii pe care îi ai, care primesc rapoarte de peste tot și care trebuie să integreze datele și să le raporteze la nivel național, i-ai scos afară, în câmp. Da? Deci nu ai un plan de siguranță pentru personal. Dacă se îmbolnăvesc, îți pică patru acum, întreb eu, tu cu cine mai raportezi? Nu are măsuri de protecție pentru personal. Toți soldații, afară. Mor pe capete, treaba lor, pa și la revedere, au murit la datorie.

Adică nu există o procedură clară, care să fie urmată?

Păi ea (Cornelia Malac – n.a.) a omis în mod sistematic să facă procedurile din sistem ale DSP-ului. Din 2014 și până acum ea nu a făcut o procedură din sistemul DSP-ului. Ea a făcut doar proceduri pentru cum să facem dosare, cum să facem fiecare la locul de muncă, dar mai mult de atât nu. Si asta în urma vizitei Curții de Conturi, care i-a obligat să refacă tot calabalâcu. Normal, ea trebuia să scoată un plan de management, apoi să înceapă să creeze infrastructura necesară prin proceduri de sistem și după aceea să vii jos, la talpa țării, la fiecare executant în parte și să spui, fă și tu o procedură pentru ceea ce lucrezi. Nu? Dar ea a venit invers. A luat-o de jos, fiecare a făcut din ceea ce se face de obicei. Dosare de evaluare pentru mediu, s-a mers pe programele naționale și nu s-a mers mai departe. Mai sus nu a reușit să creeze o procedură macro.

Dar nu există un plan de management, care ar trebui respectat?

Nu. Plan managerial nu a avut pentru că ea tot timpul a fost interimară, aşa că a cârpit. Ea poate oricând să decline competențe, nu știu domnule, asta trebuie să fie la specialiști. Noi suntem ușor descoperiți, pentru că ea a angajat 60% personal TESA, contractori, funcționari publici și restul. Fiind singurul tip de unitate din Legea 95 care nu are limită de atâția medici, cu atâtea paturi, nu a mai angajat personal. Angajează discreționar, numai ce vrea ea și când vrea ea. Pe specialiști îi numeri pe degete câți sunt și ăștia sunt toți și nu mai ai alții. Și de ăștia nu poți să tragi la nesfârşit.

La Ministerul Sănătății nu se văd toate aceste lucruri?

Nu! Nu! Nu! Pentru că legătura este destul de clară, pe asta, (Cornelia Malac – n.a) o ține cineva în brațe și noi suspectăm că doamna Bumbac (Georgeta Bumbac – secretar general în ministerul Sănătăţii – n.a) o ține în brațe. Este într-o încrengătură acolo şi de fiecare dată ea cade ca mâța, în picioare. Nu contează cine-i ministru, dacă se prezintă situația, las-o domnule că e fată bună, stă acolo, bate tot ce mișcă, na, o lasă în pace, cine dracu se mai zbate să caute în spate să vadă ce și cum? Nu? A umplut instituția cu pilele ei, toți sunt aplecați, deci toți sunt aplecați, toate persoanele incomode au fost date la o parte, au rămas doar ăștia care sunt ghiocei. Și e vai și amar de cozonacul lor!

CITEŞTE ŞI: Vânt din pupă! La Timişoara, vaporaşele revin pe traseu! De când ne putem plimba, cu vaporetto, pe Bega?

Relevant în acest sens este şi modul în care s-a prezentat Cornelia Malac în faţa jurnaliştilor, după confirmarea primului caz de coronavirus de la Timişoara.

{youtube}iO1EPQXFJeQ{/youtube}

 

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (16)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Pompierii au fost solicitați, în această după amiază, să intervină pentru stingerea unui incendiu puternic ce a cuprins anexa unei case și care amenința să se extindă și la locuința din apropiere.
Delegația Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, condusă de către secretarul general, Marcel Miclău, a participat la Varșovia, la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de administrație al Rețelei Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest organizează seminarul de informare privind oportunitățile de finanțare oferite în 2025 prin Planul Strategic PAC 2023-2027.
Societatea de Transport Public Timișoara informează că, sâmbătă, 14 iunie, circulația ambarcațiunilor de transport public local pe Canalul Bega va fi suspendată temporar între orele 08.00 și 14.00.
Sâmbătă, 14 iunie, de la ora 9:00, Parcul Alpinet din Timișoara (în spatele Catedralei) găzduiește cea de-a noua ediție Make it! Race it! Recycle it!, evenimentul nonconformist care aduce pe Bega bărci construite din materiale reciclabile și multă, multă imaginație.
Atelierele consultative cu timișorenii, pentru identificarea celor mai bune soluții pentru restaurarea și valorificarea Sinagogii din Fabric s-au încheiat. Acum, Primăria, în parteneriat cu World Monuments Fund, a demarat procesul de elaborare a temei de proiectare a obiectivului.
Proiectul PEDA GREEN devine realitate! Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” Timișoara dă startul unui demers educațional verde și inovator prin care va fi transformată curtea școlii într-un spațiu viu de învățare în aer liber!
Bastionul Theresia devine din nou epicentrul distracției în Timișoara! În weekendul 14-15 iunie, publicul este invitat la două seri de concerte live în cadrul seriei de evenimente Bastion By Merlin.