Skip to main content

Ideea metropolei Timișoara-Arad, prezentată Ministerului Dezvoltării Regionale

Nu se renunță la ideea metropolei Timișoara-Arad!

Astăzi, în cadrul unei conferințe organizate în orașul de pe Bega, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a aflat care sunt problemele ce intervin în calea realizării dezideratului celor două mari orașe din vestul țării. De asemenea, la eveniment s-au discutat și chestiuni ce ar putea simplifica legăturile între marile orașe și comunele peri-urbane.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creștere Timișoara și Federația Zonelor Metropolitane și a Aglomerațiilor Urbane din România a organizat conferința „Implicarea asociațiilor de tip Zone Metropolitane în dezvoltarea teritorială”. Prezentă la întâlnire a fost și Mihaela Vrabere, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În cadrul acestui eveniment, care a vizat semnarea unui protocol între Minister și Federația Zonelor Metropolitane, pentru facilitarea relațiilor intercomunitare, s-a discutat și despre realizarea metropolei Timișoara-Arad, o idee despre care în vestul țării se vorbește deja de ceva timp.

Am ajuns în punctul în care, în această toamnă cei doi primari, au semnat un prim document de oportunitate. O astfel de dezvoltare are logică din toate punctele de vedere. Timișoara plus Arad produc în momentul de față 80% din exporturile pe care le are Bucureștiul. E un pol de dezvoltare existent și este singura șansă ca cele două orașe să se poată dezvolta coerent. Suntem la 250 de km de Budapesta și la 150 de Belgrad și închipuiți-vă când Serbia va fi în Uniunea Europeană, iar noi vom avea o autostradă până la Belgrad. Acest moment va veni la un moment dat, iar dezvoltarea metropolitană comună ar aduce plus valoare. Banca Mondială a făcut studii și a arătat oportunitatea de dezvoltare comună. Acum trebuie să coborâm la nivel tehnic pentru a dezvolta acest proiect”, a declarat viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu.

Cu toate că oportunitatea unei astfel de dezvoltări urbane este discutată îndelung, legislația în vigoare nu este tocmai clară în ceea ce privește metropolizarea. Practic, există un cadru legal creării zonelor metropolitane din punct de vedere instituțional, dar nu sunt reglementate părțile de amenajare a teritoriului. În plus, nici componentele de ce privesc transportul public nu sunt reglementate suficient.

Aceste structuri de colaborare teritorială au forme și structuri diferite. (…) La ora actuală astfel de proiecte sunt supuse consultării, iar apoi urmează să fie conturată legislația. Poate cineva să întrebe de ce nu se face mai repede, dar trebuie știut că implică multă responsabilitate. E vorba de bani publici care atunci când merg pe structuri noi trebuie să fie foarte bine fundamentați, responsabilitățile trebuie să fie bine puse la punct pentru a nu se crea dezechilibre între atribuțiile administrațiilor locale și a celei centrale. Nicăieri în lume aceste dezvoltări nu s-au făcut de pe o zi pe alta pentru că implică nuanțe foarte fine aceste procese”, a declarat secretarul de stat Mihaela Vrabete.

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.

VIDEO: Fritz cântă Imnul României, la pianul din Piaţa Libertăţii!

Timişorenii care au trecut, în această după amiază, prin Piaţa Libertăţii, au avut parte de un moment artistic inedit.

Sărbătorește Ziua Națională, la teatru! TNTm prezintă trei spectacole în cadrul evenimentul „1 Decembrie Cultural”

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara sărbătorește Ziua Națională a României împreună cu publicul său, prin trei spectacole dedicate acestui moment istoric, în cadrul evenimentului „1 Decembrie Cultural”.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Programul evenimentelor de la Timişoara, organizate de Ziua Naţională

România sărbătorește astăzi 1050 de ani de la Marea Unire! Ziua Naţională este marcată la Timişoara, prin parade militare, slujbe religioase și depuneri de coroane.

Haos în vămile din vestul ţării! Cozile de maşini se întind pe kilometri întregi!

A început minivacanţa de 1 Decembrie, iar românii care aleg să petreacă peste hotare, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare.

FOTO/VIDEO Repetiția generală pentru parada de 1 Decembrie, de la Timișoara!

Repetiția generală pentru parada de Ziua Națională a României a început în urmă cu puțin timp, la Timișoara.

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest invită timișorenii la un eveniment Mozart!

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara din cadrul Universității de Vest din Timișoara invită publicul la un concert simfonic dedicat marelui compozitor W. A. Mozart.