Skip to main content

Foamea din spitale! Furnizorii nu mai livrează alimente, iar porţiile sunt tot mai mici, din cauza scumpirilor

Umilinţa pe care o îndură bolnavii din România pare fără leac, mai ales după creşterea preţurilor la utilităţi, carburanţi, alimente şi servicii.

Pentru pacienţi, toate aceste scumpiri înseamnă investigaţii medicale mai costisitoare, medicamente pentru care trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare, dar şi o alimentaţie mai proastă în spitalele în care sunt internaţi.

La Spitalul Judeţean din Timişoara, serviciul de hrană este externalizat, iar firma livrează zilnic, cam 1.000 – 1.200 de meniuri, cu trei mese pe zi.

CITEŞTE ŞI: Undă verde, pentru centura Timişoarei între comunele Moşniţa şi Ghiroda!

Dar şi aşa, nutriţioniştii din spital şi managerul trebuie să fie foarte inventivi pentru a reuşi să asigure, din suma de 22 de lei, alocată de Ministerul Sănătăţii,  3 mese pe zi, la care se adaugă, în unele cazuri, şi câte două gustări.

“Urmărim calitatea produselor incluse în meniul zilnic al pacienților. Este un capitol monitorizat constant deoarece alimentația și tratamentul medical sunt interconectate. Atât medicii cât și pacienții știu acest lucru și reușim, deocamdată, să ne pliem pe realitatea imediată”, explică managerul Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Sorin Barac.

Eforturi se fac şi la Spitalul Municipal, unde furnizorii de alimente refuză să mai livreze produsele contractate la început de an, pentru că preţurile au crescut de atunci, chiar şi de două ori.

“Ne-au dat negaţie, motivând că nu mai pot susţine preţurile. Până acum, ne-am descurcat cum am putut, am mai făcut achiziţii directe, pentru anumite produse, pentru a nu rămâne descoperiţi, iar acum demarăm noi licitaţii. Sperăm să găsim firme care să ne asigure produsele de care avem nevoie”, a declarat pentru sursadevest, managerul Spitalului Municipal, dr. Daniel Maliţa.

Situaţia este şi mai grea la Spitalul Victor Babeş, unde toate ambalajele şi tacâmurile folosite de pacienţi, trebuie neutralizate, pentru că sunt considerate deşeuri periculoase, fiind folosite de bolnavi infecţioşi.

Iar asta presupune alte cheltuieli, care trebuie acoperite din aceeaşi alocaţie de hrană de 22 de lei/pacient.

CITEŞTE ŞI: Tânăr ascuns printre bagaje! Explicaţia halucinantă pe care le-a oferit-o poliţiştilor de frontieră

Şi, tot din aceşti bani trebuie asigurate şi salariile angajaţilor din bucătărie, precum şi apa, curentul şi gazul folosite la gătit.

“Ne descurcăm foarte greu şi facem eforturi uriaşe pentru a asigura cele trei mese pe zi. Dincolo de scumpirile uriaşe din ultima vreme, mai avem o problemă, care derivă din eliminarea plasticului. În aceste condiţii, trebuie să cumpărăm caserole, farfurii şi tacămuri din materiale biodegradabile, care sunt mai scumpe decât cele pe care le foloseam înainte”, a explicat managerul Spitalului Victor Babeş, care vrea acum să externalizeze serviciul de hrană.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Mai multe echipaje de pompieri și medici au intervenit, în urmă cu puțin timp, la locul unui accident rutier grav, în care au fost implicate un tir, un camion și un microbuz cu platformă.
Ies la iveală noi detalii în cazul bărbatului care s-a împușcat intenționat în cap, într-un poligon de tragere din Timișoara.
SC. SAB PREMIUM DENT SRL, cod de identificare fiscală 36352601, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Arad cu nr. J2/963/2016, cu sediul în Municipiul Arad, Strada Petru Maior, Nr. 1/10, județul Arad, România, anunta finalizarea proiectului cu codul SMIS 311765, intitulat: “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII DE PRODUCȚIE A COROANELOR ȘI PROTEZELOR DENTARE”, cofinanţat din […]
Ți s-a întâmplat vreodată, să te pplimbi pe străzile Timișoarei și să te întrebi care este povestea din spatele celor mai cunoscute construcții istorice sau spații culturale? Acum ai șansa să îți satisfaci curiozitatea!
Târgul de Crăciun de la Timișoara ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție și va avea loc în perioada 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025, în zona centrală, dar și în cartiere orașului.
Asociația LOGS a inaugurat, astăzi, la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara,pictura murală “wAll of us”, realizată de artistul timișorean Andrei Dragan și o echipă de artiști localnici.
Se fac căutări ample, la această oră, pentru depistarea unei adolescente de 16 ani, care a plecat din casa bunicilor și nu s-a mai întors.
Teatrul Național din Timișoara anunță că începând de mâine vor putea fi achiziționate bilete pentru cele două reprezentații ale spectacolului The Infamous Ramirez Hoffman, spectacol în care publicul îl va putea reîntâlni pe celebrul actor american John Malkovich.