Foamea din spitale! Furnizorii nu mai livrează alimente, iar porţiile sunt tot mai mici, din cauza scumpirilor
Umilinţa pe care o îndură bolnavii din România pare fără leac, mai ales după creşterea preţurilor la utilităţi, carburanţi, alimente şi servicii.
Pentru pacienţi, toate aceste scumpiri înseamnă investigaţii medicale mai costisitoare, medicamente pentru care trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare, dar şi o alimentaţie mai proastă în spitalele în care sunt internaţi.
La Spitalul Judeţean din Timişoara, serviciul de hrană este externalizat, iar firma livrează zilnic, cam 1.000 – 1.200 de meniuri, cu trei mese pe zi.
CITEŞTE ŞI: Undă verde, pentru centura Timişoarei între comunele Moşniţa şi Ghiroda!
Dar şi aşa, nutriţioniştii din spital şi managerul trebuie să fie foarte inventivi pentru a reuşi să asigure, din suma de 22 de lei, alocată de Ministerul Sănătăţii, 3 mese pe zi, la care se adaugă, în unele cazuri, şi câte două gustări.
“Urmărim calitatea produselor incluse în meniul zilnic al pacienților. Este un capitol monitorizat constant deoarece alimentația și tratamentul medical sunt interconectate. Atât medicii cât și pacienții știu acest lucru și reușim, deocamdată, să ne pliem pe realitatea imediată”, explică managerul Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Sorin Barac.
Eforturi se fac şi la Spitalul Municipal, unde furnizorii de alimente refuză să mai livreze produsele contractate la început de an, pentru că preţurile au crescut de atunci, chiar şi de două ori.
“Ne-au dat negaţie, motivând că nu mai pot susţine preţurile. Până acum, ne-am descurcat cum am putut, am mai făcut achiziţii directe, pentru anumite produse, pentru a nu rămâne descoperiţi, iar acum demarăm noi licitaţii. Sperăm să găsim firme care să ne asigure produsele de care avem nevoie”, a declarat pentru sursadevest, managerul Spitalului Municipal, dr. Daniel Maliţa.
Situaţia este şi mai grea la Spitalul Victor Babeş, unde toate ambalajele şi tacâmurile folosite de pacienţi, trebuie neutralizate, pentru că sunt considerate deşeuri periculoase, fiind folosite de bolnavi infecţioşi.
Iar asta presupune alte cheltuieli, care trebuie acoperite din aceeaşi alocaţie de hrană de 22 de lei/pacient.
Şi, tot din aceşti bani trebuie asigurate şi salariile angajaţilor din bucătărie, precum şi apa, curentul şi gazul folosite la gătit.
“Ne descurcăm foarte greu şi facem eforturi uriaşe pentru a asigura cele trei mese pe zi. Dincolo de scumpirile uriaşe din ultima vreme, mai avem o problemă, care derivă din eliminarea plasticului. În aceste condiţii, trebuie să cumpărăm caserole, farfurii şi tacămuri din materiale biodegradabile, care sunt mai scumpe decât cele pe care le foloseam înainte”, a explicat managerul Spitalului Victor Babeş, care vrea acum să externalizeze serviciul de hrană.
Lasă un răspuns