Skip to main content

Foamea din spitale! Furnizorii nu mai livrează alimente, iar porţiile sunt tot mai mici, din cauza scumpirilor

Umilinţa pe care o îndură bolnavii din România pare fără leac, mai ales după creşterea preţurilor la utilităţi, carburanţi, alimente şi servicii.

Pentru pacienţi, toate aceste scumpiri înseamnă investigaţii medicale mai costisitoare, medicamente pentru care trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare, dar şi o alimentaţie mai proastă în spitalele în care sunt internaţi.

La Spitalul Judeţean din Timişoara, serviciul de hrană este externalizat, iar firma livrează zilnic, cam 1.000 – 1.200 de meniuri, cu trei mese pe zi.

CITEŞTE ŞI: Undă verde, pentru centura Timişoarei între comunele Moşniţa şi Ghiroda!

Dar şi aşa, nutriţioniştii din spital şi managerul trebuie să fie foarte inventivi pentru a reuşi să asigure, din suma de 22 de lei, alocată de Ministerul Sănătăţii,  3 mese pe zi, la care se adaugă, în unele cazuri, şi câte două gustări.

“Urmărim calitatea produselor incluse în meniul zilnic al pacienților. Este un capitol monitorizat constant deoarece alimentația și tratamentul medical sunt interconectate. Atât medicii cât și pacienții știu acest lucru și reușim, deocamdată, să ne pliem pe realitatea imediată”, explică managerul Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Sorin Barac.

Eforturi se fac şi la Spitalul Municipal, unde furnizorii de alimente refuză să mai livreze produsele contractate la început de an, pentru că preţurile au crescut de atunci, chiar şi de două ori.

“Ne-au dat negaţie, motivând că nu mai pot susţine preţurile. Până acum, ne-am descurcat cum am putut, am mai făcut achiziţii directe, pentru anumite produse, pentru a nu rămâne descoperiţi, iar acum demarăm noi licitaţii. Sperăm să găsim firme care să ne asigure produsele de care avem nevoie”, a declarat pentru sursadevest, managerul Spitalului Municipal, dr. Daniel Maliţa.

Situaţia este şi mai grea la Spitalul Victor Babeş, unde toate ambalajele şi tacâmurile folosite de pacienţi, trebuie neutralizate, pentru că sunt considerate deşeuri periculoase, fiind folosite de bolnavi infecţioşi.

Iar asta presupune alte cheltuieli, care trebuie acoperite din aceeaşi alocaţie de hrană de 22 de lei/pacient.

CITEŞTE ŞI: Tânăr ascuns printre bagaje! Explicaţia halucinantă pe care le-a oferit-o poliţiştilor de frontieră

Şi, tot din aceşti bani trebuie asigurate şi salariile angajaţilor din bucătărie, precum şi apa, curentul şi gazul folosite la gătit.

“Ne descurcăm foarte greu şi facem eforturi uriaşe pentru a asigura cele trei mese pe zi. Dincolo de scumpirile uriaşe din ultima vreme, mai avem o problemă, care derivă din eliminarea plasticului. În aceste condiţii, trebuie să cumpărăm caserole, farfurii şi tacămuri din materiale biodegradabile, care sunt mai scumpe decât cele pe care le foloseam înainte”, a explicat managerul Spitalului Victor Babeş, care vrea acum să externalizeze serviciul de hrană.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la Muzeul Satului să descoperi povestea Ignatului, dar și să intri în atmosfera de sărbătoare alături de colindători și pițărăi!

Timișorenii sunt așteptați joi să participați evenimentele prilejuite de ”Festivalul Colindelor”, ”Alaiul Colindătorilor la fiecare gospodărie”, ”Pițărăii”, ”Concurs de colinde pe scenă” și ”Povestea Ignatului”.

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

În 13 decembrie se împlinesc 40 de ani de când versurile lui Nichita Stănescu călătoresc singure prin lume, trasând în continuare istoria literaturii române.

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 3- 1 de Politehnica Timișoara în etapa a XIII-a a Superligii de fotbal feminin.

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.