Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected].ro | Publicitate: 0731 028 626

Ucigaşul tăcut! Cum recunoşti intoxicaţia cu monoxid de carbon şi cum previi o tragedie?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Temperaturile scăzute favorizează tragediile provocate de intoxicaţia cu monoxid de carbon, motiv pentru care pompierii vin cu sfaturi utile.

În primul rând, este extrem de importantă instalarea în locuințe a detectoarelor de monoxid de carbon.

Cel mai frecvent astfel de tragedii sunt provocate de utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de  încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).

“Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz”, transmite ISU Bihor.

CITEŞTE ŞI: 1.655 de pacienţi cu COVID, în stare gravă la ATI, dintre care 15 sunt copii! Alţi 299 de oameni au murit în ultimele 24 de ore

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii.

Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces.

În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, încăperile trebuie aerisite frecvent, sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens, coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător, iar soba trebuie să aibă mereu uşiţa închisă.

CITEŞTE ŞI: Studenţii de la UVT se implică în campania de vaccinare! Bat din uşă în uşă, pentru a-i sfătui pe oameni să se imunizeze

Totodată, nu trebuie să adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins, iar aparatele care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz) trebuie supravegheate, fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login