La Timişoara, peste 50 de angajaţi din IPJ, Poliţia de Frontieră şi de la Penitenciar, şi-au strigat nemulţumirile, în faţa Prefecturii.
„Nu se pune neapărat problema banilor în sine, ci despre unui trai decent, pe care nu ni-l asigură Statul şi în subsidiar Ministerul din care facem parte, după ce ani de zile ne-am sacrificat în toate misiunile care ne-au fost încredinţate, pe vreme urâtă, pe ploaie, în timpul nostru liber”, spune Sever Stan, poliţist cu vechime de 24 de ani.
CITEŞTE ŞI: Cifre de ultimă oră, privind pandemia de coronavirus! Câte cazuri noi de coronavirus au apărut?
Cu toată vechimea, câştigă mai puţin decât un poliţist local, care are aceaşi vârstă.
Salariul de bază este de 2.400 de lei, la care se adaugă sporurile şi norma de hrană.
Dar nici aşa nu ajunge la nivelul unui poliţist din alt stat european, care câştigă aproximativ 2.000 de euro.
Însă nu doar banii puţini i-au scos în stradă pe poliţişti.
“Ar trebui să se facă o analogie cu poliţiştii din alte ţări europene. Vrem un trai decent, dar ne dorim şi depolitizarea sistemului. De 30 de ani suntem conduşi, în mare parte, de politic. Se schimbă miniştrii… 30 de ani, 30 de miniştri. Nu e normal aşa ceva. Ministrul trebuie să fie un poliţist, din rândul nostru”, a declarat Valer Kovacs.
El lucrează în sistem de 18 ani, iar astăzi a decis să protesteze într-un mod inedit.
A venit în faţa Prefecurii cu lanţuri la mâini şi la picioare.
“Vreau să trag un semnal de alarmă. Noi suntem legaţi de politic, care se schimbă de la o zi la alta. Fiecare ministru vie cu alte idei şi în lc să evoluăm, noi mergem înapoi”, a mai spus Kovacs.