Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Naționalul timișorean nu va putea participa la un festival de teatru de la Chișinău, pentru că... nu are bani să ajungă acolo!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Situație fără prcedent pentru Teatrul Național din Timișoara, care a fost invitat la un festival de teatru românesc de peste Prut și la care nu poate ajunge din cauza lipsei de fonduri.

Naționalul timișorean ar fi trebuit să plece astăzi către Chișinău, acolo unde duminică trebuia să susțină două spectacole, Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu, și Pe mâine de Mihaela Iancu, însă acest lucru nu se va întâmpla.

CITEȘTE ȘI: 100 de ani de Românie, evocaţi în doar trei zile! Lumina Libertăţii aduce în faţa timişorenilor, un proiect inedit

Teatrul Național din Chișinău a organizat cea de-a V-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care anul acesta stă sub semnul Centenarului și la care au fost inivtate mai multe teatre din țară dar și din Moldova.  

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, organizată de Teatrul Național din Chișinău sub semnul Anului Centenar, este unul dintre cele mai rezonante evenimente culturale din Republica Moldova și, în egală măsură, din România. Acest eveniment de anvergură conține și reafirmă sensuri ale unității de spirit și de limbă, prin prezentarea unor spectacolele reprezentative ale teatrelor Naționale din România și Moldova. Într-un astfel de context, Teatrul Național din Timișoara a fost invitat de organizatori să participe la acest corolar al culturii românești de pe o parte și de pe cealaltă a Prutului cu spectacolele Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu, regia Ion-Ardeal Ieremia și Pe mâine de Mihaela Iancu, one-woman show susținut de Iuliana Crăescu, care se regăsesc în programul reuniunii”, transmit reprezentanții Teatrului Național Timișoara.

Teatrul Național din Timișoara a făcut toate demersurile oficiale necesare și a adaptat programul de spectacole al lunii septembrie, astfel încât să facă posibilă deplasarea la Chișinău a numeroasei trupe compuse din actori și echipa tehnică de scenă, bazându-se pe asigurările primite de la organizatori și finanțatori. Mai exact, organizatorii nu le-au asigurat cheltuielile de deplasare, deși erau promisiuni în acest sens, iar Teatrul nu are banii necesari să achite transportul iar apoi să aștepte decontul din partea Ministerului Culturii.

Publicul din Chișinău se pregătește pentru duminică, 23 septembrie 2018, de la ora 17, să participe la spectacolul Pe mâine și de la ora 19 la spectacolul Proștii sub clar de lună, în sălile de spectacole ale Teatrului Național din Chișinău. Din informațiile noastre, titlurile figurează pe afișele festivalului, cu bilete vândute și cu invitații lansate și confirmate. Însă cele două spectacole nu vor fi prezentate pe scenă duminică deoarece până astăzi, 21 septembrie 2018, Naționalul timișorean nu a primit finanțarea pentru transportul trupei și al decorurilor, ceea ce face imposibilă deplasarea. La nivel simbolic, absența Teatrului Național din Timișoara la Reuniunea Teatrelor Naționale, datorată nefinanțării transportului și diurnelor, proiectează o imagine în culori dezarmant de sumbre în ceea ce privește planificarea și interesul real și asumat acordate culturii în momentul istoric al sărbătoririi Anului Centenar”, mai spun reprezentanții Teatrului.

CITEȘTE ȘI: Nicolae Istrat- vicepreședinte ALDE Timiș: “Robu face investiții proaste, apoi consultă timișorenii. În fapt, părerea lor nu contează!”

Teatrul Național Timișoara nu s-a ai confruntat până acum cu o astfel de situație și speră ca astfel de sincope să nu se mai repete, iar anul viitor să poată ajunge cu spectacolele și la festivalul de peste Prut.

Ultima modificare Vineri, 21 Septembrie 2018 10:40

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login