Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Ministrul Agriculturii, la USAMVB Timișoara! Care sunt prioritățile agriculturii românești?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

USAMVB Timișoara sprijină agricultura romanească și pune baza pentru restartarea învățământului universitar agricol și pregătirea specialiștilor pentru o agricultură modernă.

Astăzi la Timișoara, în prezența ministrului Agriculturii, Adrian Oros, a fost prezentat planul de relansare economică a României, în domeniul agriculturii.

Nu putea fi alt loc intr-o zona performanta a agricultuii romanesti, cum este Banatul in care un ministru al agriculturii sa prezinte viziunea, pe termen mediu si lung, legata de perspectivele si de dezvoltarea agriculturii si industriei alimentare romanesti decat intr-o universitate, alaturi de fermieri performanti. Educatie si incredere, sunt doua elemente esentiale, fara de care nici societatea si nici agruicultura romaneasca nu pot sa performneze. De aceste doua elemente avem nevoie, trebuie sa le redobandim. In ultima perioada am pierdut increderea in noi si intre noi si am pierdut increderea in educatie. Sigur ca anul acesta e unul mai deosebit. Din pacate peste criza generata de evolutia pandemiei Covid s-a suprapus o secetea extrema cum nu a mai fost de 40-50 de ani, dupa cum ne spun specialistii. In ultima luna au mai aparut si alte fenomene care au produs pagube nu numai agriculturii. Trebuie sa acceptam ca suntem o agricultura meteo-dependenta si acest lucru trebuie sa il schimbam. Anul acesta daca nu s-ar fi intamplat nimic trebuia sa lucram impreuna, cei din minister, mediul asociativ, mediul universitar, pentru ca nu poti face agricultura performanta fara cercetare si invatamant performant. Trebuia sa lucram la Planul National Strategic, adica, cum vom finanta agricultura romanmeascva pe urmatorii 7 ani, ce masuri continuam, la ce masuri renuntam pentru ca nu si-au aratat efectul benefic si cu ce alte scheme si masuri venim in plus pentru a ajunge unde ne dorim”, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

 usab 1

Pe langa faptul ca Universitatea este una foarte deschisa nu numai prin faptul ca studiem in romana, engleza, franceza, dar avem si studenti din 22 de tari. In aceasta Universitate se formeaza ambasadori pentru cei care vor fi specialisti in alte tari si in Romania, si faptul ca am primit aceasta propunere si ne simtim parte din acest proiect pentru sustinerea agriculturii arata ca suntem o universitate deschisa, de mare perspectiva, care a progresat si va progresa, care a investit si vom investi inclusiv in aceste spatii in care sa ne putem intalni si sa ne putem exprima. Universitatea noastra, prin parteneriatele care le are isi doreste sa fie o universitate antreprenoriala prin faptul ca dorim sa investim mai mult in studentii nostri pe ceea ce inseamna activitatea de practica”, a declarat  Cosmin Popescu, rectorul USAMVB Timisoara.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timișoara și Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă au organizat o întâlnire în care au fost prezentate și dezbătute viziunea și programele de dezvoltare strategică a agriculturii în Planul de Relansare Economică a României.

In planul prezentat de ministrul Adrian Oros se numară modernizarea și extinderea amenajarilor hidroameliorative din sud – vestul României, reabilitarea infrastructurii de desecare la nivel național și extinderea sistemului de irigații locale printr-o schemă de ajutor de stat, proiect realizat de Clubul Fermierilor Români împreună cu USAMVB, care a stat la baza includerii programului național de desecare și drenaj în Planul de Relansare Economică a României.

Sunt 900.000 de hectare în regiunea de Vest, care se află sub presiunea băltirilor, iar fără aceste investiții în sistemele de desecare și drenaj, o parte importantă din producția agricolă a județului poate fi compromisă, în special culturile de porumb și floarea soarelui. Acest lucru l-a spus răspicat Clubul Fermierilor Români, care nu s-a mulțumit doar să atragă atenția și să aștepte ajutor.Fermerii au venit cu fondurile proprii și au încheiat un parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, care a pus la dispoziție tot know-how-ul și infrastructura academica și cu ANIF Timiș, care a furnizat date din teren. Așa a luat naștere studiul care a scos la iveală starea acestor sisteme de desecare, foarte multe aflate în paragină. În plus, Clubul Fermierilor Români a devenit parte din Consiliul Consultativ Economic al județului Timiș, în cadrul căruia punem în legătură directă oamenii de afaceri din regiune cu autoritățile pentru a le facilita activitățile și pentru a depăși birocrația mare din sistem”, spune președintele CJT, Călin Dobra.

Clubul Fermierilor Români a inițiat, coordonat și promovat acest studiu pentru a contribui la efortul autorităților române privind atragerea finanțărilor europene pentru lansarea programului de modernizare a infrastructurii de îmbunătățiri funciare cu utilizare duală irigații – desecare la nivel național.

Studiul s-a derulat în perioada octombrie 2019 – martie 2020 și a fost realizat de echipa de specialiști din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

Reabilitarea sistemului de desecare la nivel național va conduce la creșterea capacității de producție a terenurilor agricole și va sprijini productivitatea fermelor, în contextul în care schimbările climatice afectează tot mai mult culturile și potențialul productiv al agriculturii.

Ultima modificare Miercuri, 22 Iulie 2020 17:25

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login