Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Interviu exploziv! Un medic de la DSP Timiş dă în vileag incompetenţa directoarei, Cornelia Malac

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Dezvăluiri incendiare despre modul în care este gestionată situaţia privind coronavirusul, la Timişoara.

Un medic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, sătul de incompetenţa de care dă dovadă şeful instituţiei Cornelia Malac, a decis să rupă tăcerea.

CITEŞTE ŞI: Încă un bolnav de coronavirus ajunge la Spitalul ”Victor Babeș”! Este al nouălea caz confirmat din România

De teama consecinţelor, a cerut să îi protejăm identitatea, însă a acceptat să ofere un interviu exclusiv, despre ceea ce se întâmplă în instituţie, despre planul de măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului şi despre criteriile în baza cărora se fac angajările.
 
Este pregătită DSP Timiș să facă față unui număr mare de cazuri de coronavirus?

Cu siguranţă nu. Iar acest lucru s-a văzut de la început.  În momentul în care s-a dat alerta, jos în farmacie, existau doar niște măști chirurgicale și câteva halate de unică folosință. Cu asta au fost trimişi angajaţii să facă triajul epidemiologic în vămi şi în Aeroport. Nu ne-a pus la dispoziție termometre, iar oamenii, ca să nu meargă cu mâna în c…, pentru că este rușinos, pentru că te trimite acolo tu medic primar, stai te uiți la oamenii ăia, ăia se uită la tine, ce să le faci, ce să le spui? Am luat, din banii noştri, niște termometre din astea cu infraroșu, care măsoară de la distanță.

Cu ce se deplasează angajaţii DSP, la punctele de trecere a frontierei şi la Aeroport?

Noi avem doi șoferi şi la inspecție avem trei mașini: două Dacia și una la care a renunțat doamna Malac, a dat-o la inspecție preferențial, în sensul că doar Florin Ardelean poate să conducă mașina aia, restul nu au acces la ea, restul merg cu niște prăpădite de Dacii. Şi, pe lângă faptul că nu avem suficiente maşini, şoferii au atribuții şi pe inspecții. Ca urmare, nu puteau face şi aceste deplasări, aşa că toţi s-au dus cu mașina personală, că nu au avut cu ce să se ducă. Şi să ştiţi că nu se dau bonuri de decont, niciodată. Ani de zile eu am mers pe motorina mea…

Dar cum sunt monitorizaţi oamenii aflaţi în izolare?

Nu prea sunt. Gândiţi-vă logic: în primele zile anunţa că sunt 400 de persoane autoizolate, în contextul în care numai la UMF sunt 600 de studenţi străini. A fost cineva în cămine? A văzut cineva pe unde circulă copiii ăia? Vă spun eu, niciun fel de monitorizare pe absolut nimic.

Revenind la echipamente, acum, la aproape 10 zile de la apariţia problemei cu coronavirusul, s-a schimbat ceva? Cu ce sunt echipaţi în prezent, cei de la DSP?

Asta nu trebuie să vă spun eu. Mergeţi în vamă şi vedeţi. Se poate face poză să se vadă cu este îmbrăcat DSP-istul și ce termomentru are în mână. E de uz medical pentru acasă. În plus, nu s-a făcut niciun plan. Tu ți-ai scos toți operativii, deci toți oamenii pe care îi ai, care primesc rapoarte de peste tot și care trebuie să integreze datele și să le raporteze la nivel național, i-ai scos afară, în câmp. Da? Deci nu ai un plan de siguranță pentru personal. Dacă se îmbolnăvesc, îți pică patru acum, întreb eu, tu cu cine mai raportezi? Nu are măsuri de protecție pentru personal. Toți soldații, afară. Mor pe capete, treaba lor, pa și la revedere, au murit la datorie.

Adică nu există o procedură clară, care să fie urmată?

Păi ea (Cornelia Malac - n.a.) a omis în mod sistematic să facă procedurile din sistem ale DSP-ului. Din 2014 și până acum ea nu a făcut o procedură din sistemul DSP-ului. Ea a făcut doar proceduri pentru cum să facem dosare, cum să facem fiecare la locul de muncă, dar mai mult de atât nu. Si asta în urma vizitei Curții de Conturi, care i-a obligat să refacă tot calabalâcu. Normal, ea trebuia să scoată un plan de management, apoi să înceapă să creeze infrastructura necesară prin proceduri de sistem și după aceea să vii jos, la talpa țării, la fiecare executant în parte și să spui, fă și tu o procedură pentru ceea ce lucrezi. Nu? Dar ea a venit invers. A luat-o de jos, fiecare a făcut din ceea ce se face de obicei. Dosare de evaluare pentru mediu, s-a mers pe programele naționale și nu s-a mers mai departe. Mai sus nu a reușit să creeze o procedură macro.

Dar nu există un plan de management, care ar trebui respectat?

Nu. Plan managerial nu a avut pentru că ea tot timpul a fost interimară, aşa că a cârpit. Ea poate oricând să decline competențe, nu știu domnule, asta trebuie să fie la specialiști. Noi suntem ușor descoperiți, pentru că ea a angajat 60% personal TESA, contractori, funcționari publici și restul. Fiind singurul tip de unitate din Legea 95 care nu are limită de atâția medici, cu atâtea paturi, nu a mai angajat personal. Angajează discreționar, numai ce vrea ea și când vrea ea. Pe specialiști îi numeri pe degete câți sunt și ăștia sunt toți și nu mai ai alții. Și de ăștia nu poți să tragi la nesfârşit.

La Ministerul Sănătății nu se văd toate aceste lucruri?

Nu! Nu! Nu! Pentru că legătura este destul de clară, pe asta, (Cornelia Malac – n.a) o ține cineva în brațe și noi suspectăm că doamna Bumbac (Georgeta Bumbac – secretar general în ministerul Sănătăţii – n.a) o ține în brațe. Este într-o încrengătură acolo şi de fiecare dată ea cade ca mâța, în picioare. Nu contează cine-i ministru, dacă se prezintă situația, las-o domnule că e fată bună, stă acolo, bate tot ce mișcă, na, o lasă în pace, cine dracu se mai zbate să caute în spate să vadă ce și cum? Nu? A umplut instituția cu pilele ei, toți sunt aplecați, deci toți sunt aplecați, toate persoanele incomode au fost date la o parte, au rămas doar ăștia care sunt ghiocei. Și e vai și amar de cozonacul lor!

CITEŞTE ŞI: Vânt din pupă! La Timişoara, vaporaşele revin pe traseu! De când ne putem plimba, cu vaporetto, pe Bega?

Relevant în acest sens este şi modul în care s-a prezentat Cornelia Malac în faţa jurnaliştilor, după confirmarea primului caz de coronavirus de la Timişoara.

 

 

 

 

Ultima modificare Vineri, 06 Martie 2020 18:47

16 comentarii

 • bera angela

  pan la ora actuala romania trebuia sa aiba toate materialele necresare pentru coronavirus, cand sa aflat ca exista in china deja si trebuia achizitionate ca sa le avem

  Raportează bera angela Luni, 09 Martie 2020 08:05 Link la comentariu
 • codrut

  Imbecila !

  Raportează codrut Duminică, 08 Martie 2020 16:33 Link la comentariu
 • Dann

  Las'ca are haine scumpe, poşete... NA da bine pe sticla.... Apropo, barbatul cum a ajuns la sport??? A... este factorul politic.

  Raportează Dann Duminică, 08 Martie 2020 09:05 Link la comentariu
 • Cristi

  Asa soț asa sotie(marele arbitru Romeo Malac)

  Raportează Cristi Duminică, 08 Martie 2020 07:33 Link la comentariu
 • liliana burdulea

  Ce tuta! Ia o caciula de bani si nu poate lega doua vorbe in limba romana, ba ca ii e sete, ba ca o bate lumina in creier'ba ca e obosita' ba ca e...proasta.Sa mergem sa dam concurs
  la DSP ...un om destept nu promoveaza ,dar o proasta ca asta' da...dai concurs ani la rand' si te duci de fraier...din pacate...

  Raportează liliana burdulea Duminică, 08 Martie 2020 00:56 Link la comentariu
 • Dan

  Vai de mine.
  Dar sa ajungi director la DSP.in halul asta. Normal, ca oameni de genul ne trebuie in functii dw conducere si cu putere "de a lua decizii", astia fac ce li se ordona de sus, pun pariunca si in viata de zi cu zi e o doamna "deranjata de.lumina"

  Raportează Dan Duminică, 08 Martie 2020 00:15 Link la comentariu
 • Bitu

  Asta este stimată doamnă când cei cu studii sunt șomeri sau nu sunt angajați că nu au relații.Rușine nu există nici o scuză , lăsați oboseala că nu ați mers pe teren să consultați sau să verificați vreun cetățean venit din afară.

  Raportează Bitu Duminică, 08 Martie 2020 00:15 Link la comentariu
 • Livia

  Este inadmisibil ce se întâmplă în instituțiile statului. Cum poate fi pus la conducerea instituției un astfel de om incompetent? Cine naiba o tine in brațe? Femeie, da-ti demisia că faci județul de râs. Esti penibilă!

  Raportează Livia Duminică, 08 Martie 2020 00:05 Link la comentariu
 • Socol Titian

  Măi fraților ăștia de la stat sunt atata de înfipti toți cu pile și cu Mipaga dată că nu îi dă nimeni jos.
  Habar nu aveți ce încrengături îs acolo mai ales la sef de birou și la directori
  Intrați pe ce instituție doriți voi și vedeți pe declarațiile de avere că toți îți câte doi, trei cu acelasi nume: frați surori nepoți fice si fii.
  Vă dați seama că ăia dacă nu lucra nimic sau sunt incompetenți, nu o să se reclame unii pe alții, așa că stau bine mersi și ocupă acel scaun cald și trag pielea de pe sărmanii de la privat.
  Vă zic eu că la cât îs de mulți angajați pe pile încă în 15 ani nu o să se angajeze pe competență , numai tot așa pe manevre, care de la an de an au fost tot mai mari... Mai ales acuma cu noile salarii date de PSD isti în frunte cu Olguța Dubluța. Mai
  toate examenele pe post sunt măsluite și intră mai ține trebuie să intre și ceilalți cinstiți care merg la examen, când mai citesc și statutul funcționarului public, care vezi Doamne te asigură de egalitate de șanse.... îți vine să mori nu alta!!!

  Raportează Socol Titian Sâmbătă, 07 Martie 2020 22:23 Link la comentariu
 • Anna

  Romania, trezeste-te! Cuconeta trebuie alungata cu pietre, ca in Evul Mediu! Domnule Orban, din pura intamplare, ti-ai vazut angajata "obosita" ???

  Raportează Anna Sâmbătă, 07 Martie 2020 21:45 Link la comentariu
 • Ochiullimpede

  Incompetenți și politruci, neamuri, amante și cumetrii aceste trăsături stau la baza sistemului bugetar clientelar, o tara condusa de un grup de smecheri care se folosesc de fațade pentru atingerea intereselor economice indiferent de domeniu. Se pompează bani în diverse domenii:sănătate, educație, agricultura, pe principiul celor enumerate mai sus fără a concluziona dacă societatea se bucura de realizări sau nu.

  Raportează Ochiullimpede Sâmbătă, 07 Martie 2020 21:39 Link la comentariu
 • Señora

  @cetateanu
  Trecând peste articol.. clipul zice tot!
  Bănuiesc că ești ruda SUA prieten cu madama de ii iei cu atâta înverșunare apărarea.

  Și cam așa e pe la toate instituțiile, aia care ar vrea sa nu ceașcă nu au cu ce și aia care au cu ce prăpădesc tot!

  Raportează Señora Sâmbătă, 07 Martie 2020 19:03 Link la comentariu

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

 • 1
 • 2
 • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login