Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Hristos a Înviat! Zeci de mii de credincioși au luat lumină

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În noaptea Învierii, la Timișoara, mii de credincioşi au venit să ia lumină.

La ora 00:00, preoţii au ieşit din altarele bisericilor pentru a le transmite credincioşilor mesajul "Hristos a înviat" şi pentru a le oferi Lumina Sfântă, care și anul acesta a fost adusă de la Ierusalim.

Treptele Catedralei Mitropolitane s-au dovedit a fi neincăpătoare pentru miile de credincioși care au venit să ia Lumină.

Mii de timişoreni au fost prezenți, în noaptea Sfintelor Paști, la Slujba de Înviere de la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara. Sfânta Lumină a fost dăruită credincioșilor de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. Potrivit rânduielii liturgice, a urmat tradiţionala procesiune de înconjurare a sfântului locaş, după care Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de învăţătură în cadrul căruia a reliefat semnificația praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Slujba Utreniei Învierii a continuat în interiorul sfântului lăcaș, la finalul căreia, potrivit obiceiului îndătinat, toți credincioșii prezenți au primit „Paştile”.

 

Paştele, sărbătoarea care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creştine, care marchează unul dintre cele mai importante evenimente ale creştinismului, Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.Slujba de Înviere a început la miezul nopții. Învierea Mântuitorului nu este însă proclamată în interiorul bisericii, ci în afara acesteia, pentru că, spun preoţii, ea priveşte pe toţi oamenii.

Astfel, la miezul nopţii, preoții au ieșit din biserică şi au chemat credincioşii cu îndemnul "Veniţi de luaţi Lumină!".

După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul, înconjoară biserica de trei ori, cântând "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le". Apoi, preotul intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până în jurul orei 03.00.

Duminică spre prânz, credincioşii sunt aşteptaţi la biserică pentru slujba cunoscută ca "A doua Înviere", la care vor fi citite, în 12 limbi, versetele 19-25 din capitolul XX al Evangheliei după Ioan.

Sărbătoare Paștelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care până la Înălțarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile după Paști, se regăsește în salutul ”Hristos a Inviat” la care se răspunde că ”Adevărat  a Inviat”.

Ultima modificare Sâmbătă, 07 Aprilie 2018 13:20

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login