Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Apă și canalizare pentru sute de mii de locuitori din Timiș! Se fac investiții de 180 de milioane de euro

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

81 de localități din județ vor beneficia de apă curentă și canalizare! Lucrările se vor desfășura în perioada 2019 – 2023. 

Mai exact 45 de UAT-uri vor fi beneficiare de pe urma acestui proiect realizat de Aquatim, pe fonduri europene. În total însă, timișenii din 81 de localități  vor fi racordați la apă și canalizare.

CITEȘTE ȘI: "Oprește că naște!" Trei pompieri militari au ajutat o femeie să aducă pe lume o minune de bebeluș!

Vor beneficia de aceste investiții următoarele unități administrativ-teritoriale: Banloc, Belinț, Bucovăț, Buziaș, Cenad, Cenei, Checea, Ciacova, Deta, Făget, Fibiș, Gătaia, Găvojdia, Ghiroda, Giarmata, Giulvăz, Gottlob, Jebel, Jimbolia, Liebling, Livezile, Lovrin, Mașloc, Moșnița Nouă, Otelec, Recaș, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Șag, Saravale, Sânmihaiu Român, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Satchinez, Săcălaz, Secaș, Sînandrei, Știuca, Timișoara, Tomești, Tormac, Traian Vuia, Uivar, Voiteg, VV Delamarina. 

Valoarea proiectului este de 180 milioane euro, din care 135 milioane euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. 

Putem spune că e cel mai important proiect pentru județul Timiș pe fonduri europene, un proiect în valoare de 180 de milioane de euro, din care 135 de milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile de la UE, 20 de milioane de euro de la bugetul de stat, 3,2 milioane de euro de la bugetul local și 20 de milioane cofinanțare asigurată de către operatorul regional. Este cel mai mare proiect care se va semna la nivelul județului Timiș, din punctul meu de vedere, la nivelul atragerii de fonduri europene. Este un proiect așteptat de foarte mult timp pentru că discutăm despre sistemul de alimentare cu apă, proiectul presupune extinderea rețelelor existente, modernizarea rețelelor existente, dar și înființarea de noi rețele în cee 81 de localități beneficiare. Sunt 45 de UAT-uri, iar în acestea sunt în total 81 de localități care vor beneficia de acest proiect”, spune Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

Din punct de vedere al absorbției fondurilor europene, județul Timiș ca și număr de proiecte, ca și plăți făcute către beneficiari este în top 3.În urma aceste investiții 380.000 de cetățeni din Timiș vor beneficia de instrastructura de apă potabilă și 53.000 de infrastructura de apă uzată. Va trebui ca până în 2023 cel puțin 80% din populația României să aibă acces la apă potabilă”, spune Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Se vor realiza 22 de stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu app, 6 stații de epurare, 412 km de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA.

Acest proiect înseamnă investiții în 81 de localități din județul Timiș, este vorba de 45 de UAT-uri. Așadar sunt investiții masive în tot județul Timiș. Înseamnă 13 uzine de apă nouă, uzine de apă reabilitate, șase stații de epurare. De asemenea este vorba de vreo 482 de kilometri de rețea de apă, 412 kilometri de rețea de canalizare. Vom face un sistem SCADA în care integrăm din punct de vedere tehnologic toate uzinele de apă și stațiile de epurare din judetul Timiș. Acesta vor fi coordonate de la Timișoara (...) Este îmbucurător că Aquatim poate să susțină acele 20 de milioane de euro cofinanțare, și indicatorii tehnico-economici ne premit să facem acest lucru. Se știe că 4 din 5 agenți economici nu sunt în stare sp preia un împrumut, dar mai ales unul negarantat așa cum sperăm noi să îl luam. Avem capacitatea tehnică, economică și managerială de a duce acest proiect”, a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

CITEȘTE ȘI: Fostul procuror șef al DNA Timișoara care s-a aruncat în gol de la etajul șase, condus pe ultimul drum!

Lucrările în cadrul acestui proiect ar urma să fie finalizate în 2023.

Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 14:16

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Încă un pas, pentru realizarea centurii de sud a Timişoarei! S-a semnat contractul pentru supervizarea proiectării și execuției

Încă un pas, pentru realizarea centurii de sud a Timişoarei! S-a semnat contractul pentru supervizarea proiectării și execuției

A fost semnat "Supervizarea proiectării și execuției Variantei de ocolire Timișoara Sud" cu Asocierea VENTRA PROJECT MANAGEMENT SRL - UTIBER Kozuti Beruhazo Kft.

Detalii

Timișul are oficial, un nou prefect! Liliana Oneț a depus jurământul, în prezența ministrului Marcel Vela

Timișul are oficial, un nou prefect! Liliana Oneț a depus jurământul, în prezența ministrului Marcel Vela

Liliana Oneț, noul prefect al județului Timiș a depus astăzi jurământul!

Detalii

Timişul are un nou subprefect! Liliana Oneţ va depune astăzi jurământul

Timişul are un nou subprefect! Liliana Oneţ va depune astăzi jurământul

Continuă schimbările din teritoriu, demarate odată cu instalarea noului Guvern.

Detalii

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login