Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Rectorii marilor universităţi critică reducerea invesiţiilor din domeniu, prin PNRR

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Performanța în zona învățământului superior necesită investiții și resurse pe măsură.

Iar măsura recentă luată de Guvernul României de a reduce drastic (cu aproximativ 70%) investițiile din învățământul superior din cadrul PNRR este dur criticată de cei din Consorţiul Universitaria.

Ei spun că decizia este una deopotrivă nefericită și periculoasă.

Măsura este una nefericită pentru că România ratează o șansă importantă prin intermediul căreia putea deveni o națiune competitivă din perspectiva învățământului superior, prin intermediul a câțiva poli de excelență.

În absența unor investiții semnificative în zona învățământului superior, decalajul față de universitățile europene de prim plan se va amplifica, iar România va rămâne în afara primei ligi, din perspectiva ierarhiilor bazate pe cercetare și educație”, spune Marilen Pirtea, preşedintele Consorțiului Universitaria.

CITEŞTE ŞI: Te vaccinezi, direct în maşină şi la Timişoara! Mâine, se deschide un centru dive-thru în parcarea Shopping City

Pirtea mai spune că o țară care refuză să facă investiții majore în educație este o țară condamnată să devină o colonie științifică și tehnologică, o țară vulnerabilă la demagogie și fake news, o țară cu o productivitate și valoare adăugată scăzută.

În aceste condiţii, concepte precum inovație, digitalizare, specializare inteligentă, combaterea schimbărilor climatice riscă să rămână simple clișee – jargoane politice, cu mici șanse de reușită în absența unor investiții majore la nivelul învățământului terțiar menite să schimbe mentalități și să dezvolte competențe și soluții tehnice de vârf.

Rectorul UVT consideră că universitățile au un impact semnificativ asupra dezvoltării aglomerațiilor urbane din jurul lor, iar absența investițiilor semnificative în universități va încetini ritmul de dezvoltare a ecosistemelor urbane mari din jurul acestora.

„Din păcate, trebuie să o spunem deschis, în competiția internațională a universităților nu este posibilă stagnarea, nimic nu este static. Schimbarea ierarhiilor universitare este permanentă. Universitățile care nu vor persevera și care nu își vor dezvolta centrele și calitatea programelor de educație și cercetare vor involua, în timp ce universitățile care vor investi inteligent în resurse ale performanței și competitivității vor evolua. Învățământul superior românesc are nevoie de investițiile majore care pot fi operaționalizate prin proiectele din cadrul PNRR, diminuarea drastică a bugetului din acest capitol fiind o cale sigură către decăderea învățământului superior românesc în plan european, cu consecințe catastrofale pe termen lung. Consorțiul Universitaria, ca alianță reprezentativă a universităților românești de top, are o responsabilitate crucială față de viitorul României Educate, față de evoluția societății românești în ansamblu. Din această postură, Consorțiul Universitaria propune reîntregirea planului bugetar dedicat învățământului superior din cadrul PNRR, de care depine șansa noastră la un viitor prosper”, a mai spus Pirtea, preşedintele Consorțiului Universitaria.

CITEŞTE ŞI: 1.100 de pacienţi cu COVID, în stare gravă la ATI! Alte peste 1.600 de noi infectări, raportate de autorităţi

Consorțiul Universitaria solicită guvernului să revină asupra deciziei de reducere bugetară sau să identifice surse alternative credibile și concrete de finanțare pentru a realiza investițiile și reformele structurale necesare pentru învățământul superior românesc. 

 

 

 

Ultima modificare Joi, 06 Mai 2021 14:47

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login