Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Profesor UVT, premiat pentru o carte ce a văzut lumina tiparului, anul trecut

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Universitatea de Vest din Timişoara se mândreşte cu încă un premiu, obţinut de unul dintre profesorii de aici.

Este vorba despre Mircea Mihăieș, din cadrul Facultății de Litere, Istorie şi Teologie a Universității de Vest din Timișoara, care a câștigat premiului special al juriului în cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019, pentru publicarea la Editura Polirom, în 2019, a volumului „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei”.

CITEŞTE ŞI: O nouă zi cu peste 1.000 de cazuri de coronavirus. A scăzut însă, numărul deceselor

Juriul care a selectat cartea premiată a fost format din Mihai Zamfir, președinte, alături de Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu și Răzvan Voncu. La secțiunea dedicată premiului special din cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019 a avansat inițial trei propuneri în lista de scriitori nominalizați:

•    Ștefan Bolea, Jung și filosofia umbrei, Tracus Arte

•    Corina Ciocârlie, Andreea Răsuceanu, Dicționar de locuri literare bucureștene, Humanitas

•    Mircea Mihăieș, O noapte cu Molly Bloom, Polirom

Despre „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei” autorul declara: „O noapte cu Molly Bloom este povestea unui personaj care ilustrează acut şi subminează radical ideea de pasiune amoroasă în cultura occidentală a ultimelor secole. Molly Bloom e şi „nevasta veselă” din Windsorul shakespearian, e şi Moll Flanders, şi Fanny Hill, şi sora mai mică şi mai puţin nevrotică, dar mai îndrăzneaţă a Annei Karenina şi a Emmei Bovary, şi Justine a lui Sade, şi Venus în blănuri, şi eroina unei Histoire d’O ce n-a mai fost scrisă, şi o Simone de Beauvoir avant la lettre.
Molly Bloom se află la răscrucea mentalităţilor, percepţiilor şi sensibilităţilor premoderne şi moderne. Atunci cînd nu le-a înfrînt, a ştiut să-şi facă din ele un aliat. Le-a cucerit ori şi le-a asumat, în toate ipostazele ei: Molly imperiala. Molly impudica. Molly carusel. Molly naturalis. Molly triplex. Molly din Troia. Molly de piatră. Molly postmeridian. Molly nocturna. Molly sola. Molly asamblaj. Molly mille-feuilles. Molly grande-bouffe”.

„Îl felicit și îi urez sănătate distinsului profesor universitar Mircea Mihăieș, membru al comunității academice din Universitatea de Vest din Timișoara. Volumul pentru care a câștigat acum premiul special al juriului Uniunii Scriitorilor din România, „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei” va reprezenta un nouă comoară a deschiderilor literare, prin care studenții UVT își vor cizela cunoașterea și își vor orienta înțelegerea vieții. Mulțumim, Mircea Mihăieș, pentru valoroasa contribuție academică și literară”, declară rectorul UVT, Marilen Pirtea, despre primirea distincției literare de către profesorul Mircea Mihăieș.

CITEŞTE ŞI: Noi serii de cursuri acreditate, organizate de CCIAT, în perioada septembrie - octombrie

 

 

 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login