Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Eveniment de anvergură, la UVT: „Security Challenges in the Balkans Region”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center organizează  a patra ediție a conferinței anuale „Security Challenges in the Balkans Region”.

Conferința beneficiază de prezența oficialităților și reprezentanților mediilor academice din România, Italia, SUA, Bulgaria, Franța, UK, Croația, Serbia, Polonia, Turcia.

Din cauza restricțiilor legate de starea de alertă, impusă din cauza evoluțiilor pandemiei cu noul coronavirus, conferința are loc într-un cadru de organizare special, cu o limită maximă de participanți prezenți față în față, impusă de legislație, dar cu o participare semnificativă în formatul de comunicare online și cu difuzarea live a dezbaterilor pe site-urile organizatorilor (www.newstrategycenter.ro  și www.uvt.ro/ro/security2020) și pe pagina de Facebook a evenimentului (https://www.facebook.com/events/391977018854281).

CITEŞTE ŞI: Peste 400 de bolnavi de coronavirus internaţi în spitalele din Timiş! Vezi aici şi situaţia focarelor de infecţie

Evenimentul din acest an se va desfășura respectând toate măsurile legale cu privire la oprirea răspândirii COVID-19.

Nu este întâmplător faptul că această conferință de securitate, unică prin amploare și specific, astăzi la a patra ediție are loc la UVT. Preocuparea comunităţii academice din UVT, dedicată formării unei culturi de securitate moderne, care a cunoscut de-a lungul ultimilor ani mai multe forme, inclusiv prin dezvoltarea programului masteral de Studii de Securitate Globală, a condus la acreditarea universităţii noastre ca furnizor de programe educaţionale de formare în studii de securitate, destinate specialiştilor UE. UVT a obținut anul acesta statutul de membră a Colegiului European de Securitate şi Apărare (CESA) al Uniunii Europene (UE), în cadrul căruia va participa, prin componente educaţionale, la dezvoltarea resurselor umane din UE, urmare a proiectelor strategice derulate şi a orientării structurale către dezvoltarea culturii de securitate în mediul academic.

Zona noastră, multiculturală prin tradiție și europeană prin vocație, zona Banatului, această parte a culturii europene, este un pivot strategic în proiecțiile de securitate ale UE și NATO și considerăm vitală implicarea mediului universitar în promovarea tuturor instrumentelor care pot contribui la conservarea securității în Balcani”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

La deschiderea evenimentului au participat şi prefectul judeţului, Liliana Oneț, preşedintele CJT, Alin Nica, și primarul oraşului, Dominic Fritz.

În ordinea desfășurătorului din programul conferinței, au urmat lucrările din primul panel, dedicat dimensiunilor securitare din perioada crizei pandemice, lucrări moderate de Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial și profesor asociat la UVT.

Au avut intervenții în lucrările panelului Simona Cojocaru, secretar de Stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, şi ambasadorii Sergiu Celac, Lazăr Comănescu și George Bologan.

După desfășurarea lucrărilor în primul panel, tot astăzi sunt planificate alte trei paneluri de specialitate, dedicate locului Balcanilor în geopolitica globală, amenințărilor și vulnerabilităților din perioada pandemiei, proiecțiilor post-pandemie și dimensiunilor aparținând conflictului hibrid dezvoltat prin infodemie, conform programului conferinței.

CITEŞTE ŞI: Alarmant! Peste 7.700 de cazuri noi de coronavirus și 120 de decese, în doar 24 de ore!

Regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani, cu atât mai mult cu cât a intervenit și noul context al crizei pandemice.

Astfel, Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center organizează această dezbatere de talie internațională aici, la Timișoara, pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României.

 

 

 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login