Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Dezbatere pe tema complexității sociale și economice, la UVT

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preocupările asupra dinamicii pieței forței de muncă din zona de vest a țării se concentrează în această perioadă asupra deficitului de forță de muncă din anumite grupuri de profesii și specializări, cu explicații ce țin mai ales de procesele de migrație către piața forței de muncă din alte țări ale Europei.

De acest fenomen sunt preocupați atât marii angajatori din acestă zonă, cât și asociațiile profesionale, formatorii, dar și cercetătorii și analiștii acestui fenomen.

În contextul actualității preocupărilor cu privire la migrația forței de muncă și analiza dinamicilor europene ale acestui fenomen, Grupul de Cercetare asupra Complexității Sociale și Economice (SCOPE) a dedicat întâlnirea de lucru din acestă lună tematicii metodelor complexe de analiză a migrației forței de muncă.

Cercetătorii care au inițiat acest grup, Conf. univ. dr. Cosmin Enache, Conf. univ. dr. Claudiu Brândaș și Conf. univ. dr. Ciprian Pânzaru, de la Universitatea de Vest din Timişoara, au avut ca invitați în cadrul acestei întâlniri de lucru mai mulți analiști și cercetători din cadrul centrului universitar timișorean, precum și specialiști din mediul socio-economic local, interesați de modelarea și analiza fenomenelor migraționale relevante pentru piața regională a forței de muncă.

Dezbaterile din acestă sesiune de lucru a SCOPE au aprofundat metodele de analiză a pieței muncii în contextul asimetriilor dintre cerere și ofertă, analize bazată pe metode computaționale avansate de tip Web-Mining și Data-Mining, prin intermediul cărora cercetătorii timișoreni intenționează să genereze aplicații complexe pentru evaluarea în timp real a dinamicii forței de muncă. Au fost discutate și comparate mai multe opțiuni și framework-uri analitice utile în cercetarea mobilității forței de muncă, concentrate pe metodele avansate dezvoltate în studiile de tip Big-Data și Artificial Intelligence și bazate pe extrageri și analize de volume mari de date, un domeniu al noilor științe aplicative complexe ce oferă acces în timp real la realitatea socială și economică studiată.

Modelele explicative dezbătute în această întâlnire SCOPE vor contribui la elaborarea unei aplicații de culegere și grupare complexă a datelor despre mobilitatea forței de muncă din ariile zonale est-europene și din cele globale, urmând ca în 2017 cercetătorii timișoreni să implementeze primele tool-uri de extragere și grupare a datelor în timp real.

Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2016 16:31

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Continuă scandalul Timişoara Capitală Culturală Europeană! Roxana Iliescu, fost vicepreşedinte CJT, îi acuză pe cei de la Asociaţie că nu au depus niciun proiect cultural

Continuă scandalul Timişoara Capitală Culturală Europeană! Roxana Iliescu, fost vicepreşedinte CJT, îi acuză pe cei de la Asociaţie că nu au depus niciun proiect cultural

Vestea că Timişoara ar putea pierde mult râvnitul titlu de capitală culturală europeană i-a pus pe jar atât pe oamenii de rând, cât şi pe autorităţile publice şi centrale.

Detalii

Secretarul de stat, Ion Ardeal Ieremia, despre retragerea titlului de capitală culturală europeană: Sunt lucruri spuse la supărare

Secretarul de stat, Ion Ardeal Ieremia, despre retragerea titlului de capitală culturală europeană: Sunt lucruri spuse la supărare

După atacul dur al consilierului suedez, Cristoph Torch, care a atras atenţia că Timişoara riscă să piardă titlul de capital culturală europeană, a venit reacţia secretarului de stat, Ion Ardeal Ieremia.

Detalii

Pericol pentru Timişoara! Titlul de capitală culturală europeană riscă să fie pierdut!

Pericol pentru Timişoara! Titlul de capitală culturală europeană riscă să fie pierdut!

Semnal de alarmă tras de suedezul Cris Torch, care a coordonat echipa artistică a Asociaţiei Timişoara Capitală Cultural Europeană!

Detalii

Politică

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login