Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Alocarea de fonduri speciale pentru cercetare, aplaudată de rectorii marilor universităţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consorțiul Universitaria a pledat încă de la înființarea sa pentru implementarea unor măsuri sistemice care să ducă la creșterea recunoașterii și prestigiului universităților românești.

Asta implică asumarea de către ministerul sau ministerele de resort (educație, cercetare) a unor măsuri care să direcționeze resursele pentru utilizarea lor într-un mod cât mai eficient.

În acest context reprezentanții Consorțiului Universitaria au susținut că activitatea de cercetare este esențială în acest demers și acele universități care au dovedit că au potențial și rezultate în domeniul cercetării trebuie susținute pentru a putea să fie competitive în raport cu cele mai bune universități din lume.

CITEŞTE ŞI: De astăzi te vaccinezi fără programare, la orice centru din ţară! La ce trebuie să fii totuşi, atent?

Recenta inițiativă a Ministerului Educației, de a finanța cercetarea științifică din învățământul superior în baza unor criterii transparente și obiective, este binevenită și trebuie să se permanentizeze pentru a conferi celor mai bune universități din România șanse reale în competiția globală în care sunt angrenate.

Aceste criterii aduc o recunoaștere universităților performante din România, universități cu o prezență frecventă în ierarhiile și clasamentele internaționale.

“Astfel, Ministerul Educației dovedește că stimularea performanței în cercetarea științifică a depășit momentul de a fi doar un deziderat și o sintagmă des întâlnită în sfera decidenților din educație, transformând în practică, pentru prima dată, această idee și transmițând în mod direct aprecierea și recunoașterea performanței.

Prin această măsură, coroborată cu susținerea financiară a domeniilor de studii prezente în cel mai prestigios și cel mai recunoscut ranking academic (ARWU – Academic Ranking of World Universities) precum și a susținerii financiare a universităților membre ale alianțelor europene, comunitatea academică a universităților românești primește un semnal pozitiv care demonstrează că performanța științifică, prezența internațională prin proiecte și publicații în jurnale și reviste de maxim impact științific reprezintă calea spre performanță, spre compatibilizarea cu abordările internaționale din domeniu, iar aprecierea și suportul vor apărea necontenit. Rezultatul acestei măsuri confirmă totodată calitatea cercetării derulate în universitățile din consorțiu, în condițiile în care o parte semnificativă din fondurile alocate universităților publice din România au fost distribuite către cele cinci universități membre ale Consorțiului Universitaria”, spune Marilen Pirtea, preşedintele Consorţiului.

Măsura adoptată poate fi apreciată și ca un angajament al susținerii universităților care derulează activități de cercetare cu vizibilitate și impact internațional, cu rezultate apreciate la nivelul comunității științifice mondiale, depășindu-se astfel principiul colectivist al finanțării tuturor universităților românești, indiferent de performanța derulată în activitățile de cercetare.

CITEŞTE ŞI: Timişorenii, aşteptaţi la prima ediţie a Salonului Industriei Ușoare din 2021, la Centrul Regional de Afaceri!

Finanțarea  îi obligă, deopotrivă, pe beneficiarii acestor fonduri să investească în resursa umană și în măsuri care să contribuie la creșterea competitivității cercetării din învățământul superior românesc, în acord cu standardele internaționale.

Nu în ultimul rând, apreciem că aceste măsuri vor impacta întregul sistem de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) românesc și va duce la fluidizarea relațiilor dintre universități, institutele naționale de CDI, institutele Academiei Române dar și a companiilor private care derulează activități în domeniul CDI”, mai spune Pirtea.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login