Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

CCIAT, parteneră într-un nou acord tranfrontalier româno-maghiar! Care sunt obiectivele acestui parteneriat?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a participat zilele trecute la un eveniment transfrontalier de anvergură.

Este vorba despre semnarea Acordului de Cooperare între patru camere de comerţ şi industrie din Ungaria (Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Békés) şi patru camere de comerţ şi industrie din România (Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare).

CITEŞTE ŞI: Tir încărcat cu piatră, răsturnat pe şosea! Traficul rutier a fost deviat pe rute ocolitoare

Întâlnirea a avut loc la Debrecen, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Hajdú-Bihar, în prezența reprezentanților camerelor de comerț semnatare, a Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei, a oficialilor administrației publice la nivel regional și național din Ungaria și ai mass media.

CCIA Timiș a fost reprezentată de Emil MATEESCU, consilier al Președintelui CCIAT, care a prezentat activitatea instituţiei, cu accent pe relațiile de colaborare tradiționale cu entități din Ungaria și pe oportunitățile de afaceri și investiții dintre cele două țări.  

cciat 2

La eveniment a fost prezent şi János Lázár, însărcinat guvernamental şi parlamentar al judeţului Csongrád, care a prezentat oportunitățile de cooperare și dezvoltare a infrastructurii în regiunea transfrontalieră.

„În relaţiile dintre Ungaria şi România, cele două ţări sunt interdependente iar cea mai importantă sarcină a următorilor zece ani va fi creşterea competitivităţii, astfel încât România şi Ungaria să facă parte din nivelul mediu economic al Uniunii Europene”, a declarat oficialul maghiar.

László Parragh, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei, a subliniat că România este al doilea partener important al Ungariei, după Germania.  

"Pe lângă aportul important de capital (Mol, OTP, Richter), suntem prezenţi în ţara vecină şi în industria alimentară, în agricultură, la gestionarea deşeurilor, în turism şi la fabricarea materialelor de construcţii. În ceea ce privește învățământul profesional dual, acesta se bucură de susținere politică și financiară din partea guvernului maghiar, iar camerele de comerț vor avea un rol important în asigurarea forței de muncă calificată“, a adăugat acesta.

CITEŞTE ŞI: Anunţ de interes public! Staţiunea Buziaş scoate la licitaţie mai multe clădiri şi terenuri!

Pe baza acordului încheiat, părțile vor colabora în următoarele domenii: sprijinirea relațiilor de afaceri dintre companiile maghiare și cele române pe sectoare de interes (ex. industrie alimentară, IT&C etc.); organizarea de  forumuri de afaceri și prezentări de firmă; explorarea și promovarea oportunităților pentru crearea de firme mixte și proiecte de investiții pe terțe piețe; identificarea de proiecte europene, tranfrontaliere sau inter-regionale de interes comun; schimburi de experiență și bune practici în domeniul educației și a învățământului profesional în sistem dual; proiecte de mobilitate a forței de muncă; elaborarea de proiecte comune de dezvoltare și promovare a turismului; proiecte de dezvoltare a infrastructurii tranfrontaliere. 

La realizarea obiectivelor propuse, vor fi implicate universitățile, institutele de cercetare și administrațiile publice județene.

 

 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login