Două vieți salvate de medicii de la Spitalul Județean prin intermediul unor intervenții endovasculare, în premieră în România!
Specialiștii Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean au realizat astăzi două intervenții endovasculare, ambele în premieră pentru țara noastră.
Medicii Mihai Ionac și Adrian Tutelcă, ajutați de un chirurg vascular din Germania, au reușit să facă, astăzi, două operații în premieră națională și astfel au salvat viețile a doi tineri. Intervențiile chirurgicale au putut fi realizate după ce Spitalul Județean a fost inclus, din acest an, într-un program decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, destinat operațiilor hibride.
Prima intervenție a fost efectuată la o pacientă în vârstă de 24 de ani, care a fost diagnosticată, din naștere, cu sindromul May Thurner, mai exact, vena principală a membrului inferior stâng în interiorul abdomenului este îngustată. În plus, în urmă cu două luni pacienta a suferit o tromboză venoasă profundă lucru are i-a pus viața în pericol.
„Tânăra are un sindrom mai rar recunoscut la noi, din care cauză a făcut o tromboză gravă venoasă. Am tratat-o împreună cu doctorul Tutelcă acum ceva timp, tot endovascular, respectiv trombul respectiv a fost dizolvat, dar a rămas pe loc cauza, o strâmtare a unei vene principale a corpului în interiorul abdomenului. Această boală a fost tratată astăzi cu un stent special. Este un tratament considerat standardul la ora actuală în această boală„, a explicat Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean.
Cea de-a doua premieră a fost o intervenție endovasculară la nivelul arterei iliace. Un tânăr de 30 de ani, a cărui viață era pusă în pericol din cauza unui anevrism cu mai multe localizări a fost și el operat. Astfel, medicii i-au implantat o proteză special construită pentru artera din micul bazin.
„S-a intervenit de mai multe ori, inclusiv în abdomen sau diverse alte locuri din corp. Din cauza fragilității extreme a vaselor lui, leziunea pe care noi am tratat-o azi, și care este în abdomen, nu avea indicație decât endovascular. Pacientul era cu risc de deces, prin ruptura acestui anevrism„, mai spune Mihai Ionac.
{gallery}operatii in premiera{/gallery}
Directorul Spitalului Județean Timișoara sune că cele două premiere au putut fi realizate datorită dotărilor din ultimii ani, când Spiatul a primit două angiografe de ultimă generație, cu ajutorul cărora se pot face o serie de intervenții care până acum erau doar un vis frumos.
CITEȘTE ȘI: Video scandalos! Cum sunt furaţi timişorenii, la un magazin Profi?
„Spitalul Județean dispune de tehnologie de ultimă generație din acest punct de vedere și astfel au fost alocate fonduri prin programul național pentru achiziționarea materialelor sanitare necesare acestui tip de intervenții. În urmă cu câteva luni s-au obținut fondurile, iar comanda de consumabile se face personalizat pentru fiecare intervenție chirurgicală, care costă de la câteva sute de euro până la câteva mii de euro, în funcție de complexitate. De aceea sunt importante aceste fonduri de la CNAS. Fără aceste fonduri, o parte din operații ar fi imposibil de făcut„, a precizat Marius Craina.
Intervențiile chirurgicale efectuate, astăzi, la Spitalul Județean Timișoara au durat aproximativ patru ore fiecare.
Lasă un răspuns