Skip to main content

Dezastru la Colterm! Consilierul local, Roxana Iliescu, trage un semnal de alarmă!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Problemele societăţii de termoficare a Timişoarei se acutizează de la o zi la alta, în ciuda mesajelor optimiste pe care le dă din când în când, primarul oraşului.

Cel mai recent anunţ a fost că stocul de cărbune este cel mai mare din istoria Colterm.

Este vorba despre 30.000 de tone, despre care consilierul local, Roxana Iliescu spune că ajunge pentru cel mult două săptămâni.

“30.000 t…? Pentru cei interesați, într-o zi friguroasă de iarna se ard la CET Sud și 2300 t de cărbune, prin urmare, faceți o socoteală simplă…

Pe de altă parte, obiectivul de 50.000 t este total nerealist în contextul în care un tren aduce 1250 t, prin urmare, ar însemna ca la Colterm, în perioada rămasă până la intrarea în sezon, să ajungă trenuri cu cărbune zilnic, ceea ce nu se întâmplă. Și nu, nici dacă s-ar întâmpla vreo minune, tot nu ar fi cel mai mare stoc cu care Colterm a intrat în sezonul de iarnă, fiind ani în trecut în care au intrat și cu 100.000 t stoc… “, scrie Roxana Iliescu, pe facebook.

Ea spune că situaţia este la fel de proastă şi în ceea ce priveşte gazul.

Asta în contextul în care, cantitatea stocată este insuficientă, iar furnizorii refuză să încheie contracte pentru perioade lungi cu Colterm.

CITEŞTE ŞI: Caz învăluit în mister! Un bărbat cere ajutorul Poliţiei, după ce i-a dispărut soţia

Iar lucrurile nu stau mai bine nici în privinţa energiei electrice.

“Nimeni nu a spus-o până acum, însă vă spun eu că de la 1 octombrie 2022 Colterm își va procura energia electrică de la un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI). Adică va plăti cel puțin dublu pe energia electrică necesară, față de cât i-ar fi costat dacă ar fi fost capabili să contracteze de pe piața liberă.

Referitor la CET Sud, mai exact despre cele 3 cazane și auxiliare ( mori, tubulaturi, benzi etc) de asemenea, veștile nu sunt bune.

Distruse în sezonul trecut de cărbunele de foarte proastă calitate adus pe ultima sută de metri, pământ și bolovani, acestea necesitau în vara asta reparații semnificative. Din păcate, nu știu ce au păzit, dar aceste reparații nu sunt finalizate nici până în zi de astăzi”, mai precizează Roxana Iliescu, care are semne de întrebare şi cu privire la închirierea rampei CF din stația Motru Est și unui spațiu de depozitare din vecinătatea rampei.

Administratorul special şi directorul companiei susţin că această soluţie ajută la achiziţia de cărbune, direct de la producători.

“Cum nu ne place să fim luați de proști, aștept cu nerăbdare răspunsuri la niște întrebări simple!

În contextul în care producătorii de cărbune doar transportă cu camioanele (un camion transportă până la 30 t cărbune) cărbunele de la carieră la spațiul de depozitare aflat în vecinătatea rampei:

1)cine va asigura la Motru recepția cărbunelui contractat, referindu-mă aici în mod deosebit la cantitatea și calitatea cărbunelui? (cântărire/ prelevarea de probe pentru determinarea valorii calorifice a cărbunelui)

2)cu ce oameni vor asigura încărcarea cărbunelui de la locul de depozitare în vagoanele de tren?(Colterm se confruntă cu lipsă de personal inclusiv la CET Sud, mulți dându-și demisia de la intrarea în insolvență a societății/ în plus, nici cu anunțurile de angajări nu au avut succes în vara asta, din cauza salariilor mici oferite)

3)cu ce utilaje vor realiza manevrele de încărcare a cărbunelui?

Și nu în ultimul rând, cum se vor realiza toate manevrele proprii încărcării cărbunelui, câtă vreme deși vorbim de închirierea unei rampe de 270 mp, aceasta este sublimă dar lipsește cu desăvârșire?! ( la fața locului este doar un petec de beton și ăla fisurat/ o rampă este o platformă de beton, înalțată până la 70 cm de la sol, utilă utilajelor în manevrele de încărcare a cărbunelui în vagoane)”, sunt întrebările la care aşteaptă răspuns Iliescu.

Consilierul local spune că aceste întrebări au rost doar dacă s-au purtat într-adevăr negocieri  cu producătorii din Motru, pe cantități, grafic livrare și preț.

CITEŞTE ŞI: Concert De Basm susținut de Daniel Dorobanțu și invitații săi: Maria Hojda și Mircea Ardeleanu Jr.

“Eu am mari semne de întrebare inclusiv privitor la acest aspect, fiind cunoscut faptul că sârbii au intrat pe “fir”, oferind un preț foarte bun pe tona de cărbune.

PS2 încă puțin și se împlinește un an de la adoptarea Hotărârii 449/23.11.2021 privind desemnarea administratorului special la Colterm. Conform Contractului de mandat, Cap. V, art. 5, lit. h, Amza avea obligația în această perioadă să ne informeze de toate acțiunile întreprinse atât de el, raportat la îndatoririle stabilite de lege, cât și asupra acțiunilor întreprinse de administratorul judiciar. Nu există astfel de informări. Pe lângă încălcarea contractului de mandat, situația în care se află Colterm, de care este direct răspunzător, spune totul! Mă aștept să-și dea demisia, într-un gest de onoare și nu motivat de o eventuală candidatură la funcția de Primar al comunei Giroc!”, a conchis Roxana Iliescu.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Continuă tratamentele de dezinsecție terestră, pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor acestora, la Timișoara!
Printre nemulțumirile timişorenilor din ultima perioadă se număra și situaţia Parcului Rozelor, simbol al oraşului, care părea lăsat în voia sorții.
În această dimineață, de la ora 08.00, cel de-al patrulea transport agabaritic care transportă componente pentru Termocentrala Mintia, cu o greutate de aproape 530 de tone, a intrat în țară, pe la Nădlac.
O femeie de 60 de ani, din Petroșani, a fost găsită fără suflare de polițiști, chiar în propria casă.
Cele trei echipe de seniori ale clubului SCM Timișoara joacă astăzi în etapele de primă ligă. Toate cele trei evoluează în deplasare, în partide cu miză ridicată.