Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Vino să descoperi totul despre instaurarea Administrației Românești în Banat! Expoziţie de excepţie, la Muzeul Naţional al Banatului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe lângă defilări şi alte evenimente cu tradiţie organizate de Ziua Naţională a României, anul acesta sunteţi aşteptaţi şi la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara.

“Muzeul Național al Banatului și Consiliul Județean Timiș, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale – 1 Decembrie” vă invită în perioada 1-3 decembrie 2019 să vizitați expoziția <<Instaurarea Administrației Românești în Banat. Județul Timiș-Torontal și Caraș-Severin>> la Secția Arte Plastice a Bibliotecii Județene Timiș din cadrul Bastionului Maria Theresia în intervalul orar 10:00 – 18:00”, transmit reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara.

CITEŞTE ŞI: Parcă a intrat în pământ! O tânără este căutată cu disperare de familie, de aproape o săptămână

Este vorba despre o expoziție care surprinde, în imagini sugestive, evenimentele care s-au derulat în spațiul bănățean începând cu sfârșitul primei mari conflagrații mondiale: intrarea în disoluție a structurilor militare și administrative ale monarhiei dualiste; constituirea și activitatea consiliilor și gărzilor naționale; constituirea Sfatului Poporului; prezența militară sârbă și franceză; disputa româno-sârbă pentru apartenența zonei în cadrul Conferinței de Pace de la Paris; contribuția românilor bănățeni la organizarea și desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia.

Cea mai mare parte a expoziției este dedicată procesului de instaurare a administrației românești în spațiul bănățean revenit României după Conferința de Pace de la Paris, fiind prezentate fotografii și documente, multe dintre ele inedite, din colecțiile muzeale și arhivistice menționate mai sus.

De asemenea, expoziția oferă informații interesante despre reformele guvernului român în anii imediat următori constituirii statului național unitar: legiferarea votului universal, reforma agrară din 1921 și adoptarea Constituției din 1923.

CITEŞTE ŞI: Reacţia celor de la Wizz Air după scandalul de pe Aeroportul Timişoara! Recunosc că au vândut mai multe bilete decât locurile din avion

Proiectul expozițional este realizat de Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Mitropolia Banatului, Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale și Serviciul Județean Mehedinți al Arhivelor Naționale.

 

 

 

Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2019 13:44

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login