Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Eveniment de amploare, organizat de Muzeul Satului Bănăţean. Etnografi din toată ţara, dezbat subiectul satului românesc între tradiţie şi modernitate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timişoara este în aceste zile, capitala etnografiei româneşti, graţie unei manifestări de anvergură, organizată de Muzeul Satului Bănăţean.

Simpozionul “Tradiţie şi modernitate în satul românesc” reunește cercetători și specialiști din muzee și instituții de profil din Timișoara, Arad, Reșița, Caransebeș, București, Constanta, Zalău, Craiova și Târgu Jiu.

CITEŞTE ŞI: Valsul Valurile Dunării, celebrat la Timişoara! Compozitorul, cetăţean de onoare post-mortem al oraşului

”Satul bănățean este privit ca un loc ideal dintotdeauna. Foarte multă lume care locuiește la oraș își trage rădăcinile de la sat. Foarte mulți oameni s-au născut. Există și un alt motiv că am lăsat această denumire a evenimentului. Instituția noastră se numește Muzeul Satului Bănățean. Abordăm în cadrul simpozionului probleme de etnografie. Este o manifestare de lungă durată și am dorit să adunăm cât mai mulți specialiști cercetători din zona culturală și din domeniile adiacent, pentru a schimba informații și să învățăm unii de la ceilalți. Nu poți progresa dacă nu ai contact cu spațiile învecinate studiului tău și cel mai bine e să ceri părerea specialiștilor așa cum facem noi prin acest simpozion. Nu putem face abstracție de ceea ce suntem și nu putem să pășim cu capul sus și siguri de noi dacă nu suntem clarificați și siguri de originile noastre”, explică dr. Andrei Milin, muzeograf.

muzeu2

Lucrările au debutat cu o vizită la Muzeul Satului din Timişoara şi a continuat cu dezbateri apofundate pe teme precum: ţăranul smart, satul bănăţean – ieri şi azi sau valori muzeale şi performanţă.

”Aceasta este o manifestare științifică de mare amploare unde etnografii din România și nu numai reuniți în cadrul Muzeului Satului Bănățean vin să își prezinte cercetările de peste an și să se cunoască mai bine. Istoria etnografiei bănățene este atât de bogată și de diversă și merită să fie scrisă”, a adăugat prof. Ioan Hațegan, istoric.

CITEŞTE ŞI: Video: Imaginile dezastrului, după explozia unei butelii! Un bloc întreg a fost evacuat

Lucrările vor continua şi mâine, când de asemenea va avea loc  și o masă rotundă, unde se vor dezbate probleme ale patrimoniului național cultural.

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2019 21:26

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login