Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Descoperire arheologică spectaculoasă! Cimitirul primilor colonişti şvabi, la Dudeştii Noi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Specialiștii MNaB au descoperit cimitirul primilor colonişti şvabi din localitatea Dudeștii Noi, județul Timiș.

Cercetarea preventivă din localitate a început în urmă cu aproximativ o lună, timp în care arheologii au descoperit mai bine de 100 de morminte, pe o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați.

Potrivit estimărilor, este vorba de osemintele șvabilor aduși în zonă în 1746, de Johann Oswald. Aceștia au fost cei care au realizat primele lucrări de asanare pentru câștigarea terenului agricol din zona respectivă.

Datorită climatului în care a lucrat, unul umed, majoritatea s-a infectat cu leptospiroză și a decedat.

Cimitirul a fost dat uitării odată cu înființarea cimitirului actual, ca atare nu apare nici pe primele ridicări topografice militare, realizate de către austrieci.

Arheologii estimează că, în funcție de condițiile meteo, cercetarea preventivă va mai dura cel puțin 2 săptămâni, iar cimitirul s-ar putea întinde pe o suprafață totală de 500 metri pătrați.

Osemintele vor fi aduse la muzeu, curățate, documentate, analizate, se vor extrage probe pentru analize ADN, după care se va propune reîngroparea acestora.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login