Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Artista timișoreană, Marieta Pamfil, s-a stins din viață! A fost unul dintre colaboratorii apropiați ai Muzeului Național al Banatului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marieta Pamfil, artist plastic, bijutier, membru al Uniunii Artistiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, a încetat din viață. 

Marieta Pamfil (1.12.1946 - 5.06.2020) este autor de lucrări decorative speciale, cu o carieră bogată ce constă în numeroase expoziţii personale şi participări la saloane de artă plastică. Artista a fost prezentă cu lucrări reprezentative în colecţii naţionale şi internaţionale. A trăit şi a creat în studio-ul său din Timişoara. 

Marieta Pamfil a fost de-a lungul vieții un colaborator apropiat al Muzeului Național al Banatului, instituție care exprimă veșnică recunoștință devotamentului său. A contribuit la realizarea mai multor expoziții organizate de MNaB.

"Cu suficiente grade de libertate, Marieta Pamfil edifică un stil în care graţia decorativă asociază evocări, stări poetice, concepte filozofice  chiar, - în exprimări fragmentare, cu trăsături specifice limbajului artistic pur. În opera Marietei Pamfil se ating astfel, simplu şi ,,frumos'', implicit estetic, coordonatele epurate şi expresive ale unui joc decorativ rafinat, desfăşurat în sine, chiar  dacă finalitatea destinată este cea a unei ,,frumuseţi aplicate''. Titlurile lucrărilor se acordă cu cromatica şi ritmul obiectelor, cu graţia detaliilor. Ele evocă anotimpuri, alteori istorie, adesea stări, concepte sau locuri. Privitorul este în acest fel orientat, fără a fi tulburat, spre o focalizare a percepţiei." (Ciprian Radovan, Leitmotiv cu  Marieta Pamfil, în Podoabe. Marieta Pamfil, Timişoara, Fundaţia Triade, 2011, p.7)

Lucrările sale rămân în mintea privitorului, spaţiul plastic rămâne deschis iar amintirea sa rămâne vie în sufletul nostru”, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului din Timișoara. 

Înmormântarea va avea loc miercuri, 10 iunie, ora 11, la Cimitirul Stuparilor din Timişoara.

Ultima modificare Marți, 09 Iunie 2020 17:50

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login