Creditorii Colterm acceptă contractul propus de Primărie! Administratorul special vrea clauze noi, pentru producţia energiei termice
Astăzi, a avut loc o nouă şedinţă a Consiliului Creditorilor de la Colterm, care au analizat variantele de contracte privind producţia şi distribuţia agentului termic.
Dacă la întâlnirea precedentă, părerile au fost împărţite, de această dată toate cele trei voturi au fost pentru soluţia propusă de Primărie.
CITEŞTE ŞI: Un nou potop anunţat de meteorologi! Va ploua torenţial, în jumătate de ţară
Este vorba despre varianta care prevede prelungirea cu 3 ani a contractului pentru producţia de energie termică şi cu un singur an, pentru furnizare.
Asta în contextul în care, pe viitor, administraţia Fritz vrea ca agentul termic să fie livrat de SC Uzina Energetică Timişoara, o firmă nou înfiinţată a Primăriei.
“Este imposibil ca acest transfer să se realizeze într-un singur an. Iar asta înseamnă că anul viitor, când expiră din nou contractul, va trebui să mergem iarăşi în faţa creditorilor să le cerem să voteze. Însă, problema cea mai mare este că nu ştiu cum se va face planul de reorganizare al companiei, pentru că nu ai credibilitate, cu astfel de contracte pentru un singur an”, spune Bogdan Alic, reprezentantul administratorului judiciar al Colterm.
În schimb, administratorul special al companiei, Cristian Amza, răsuflă uşurat, pentru că odată ce scapă de distribuirea energiei termic, scapă şi de pierderile din reţea.
Acestea nu vor mai fi în grija lui, ci a noii societăţii care se va ocupa de furnizarea căldurii şi a apei calde.
Dar, chiar şi aşa, Amza vrea o renegociere a termenilor contractuali, astfel încât Primăria să plătească pentru tot ceea ce comandă şi să respecte termenele de plată, pentru a evita dezechilibrele în cash flow-ul societăţii.
“În prezent, noi estimăm, pe baza anilor precedenţi, câtă energie termică este necesară în fiecare lună, însă pe viitor, când Colterm nu se va mai ocupa de furnizare, Primăria va trebuie să facă asta şi să comande, în avans, cantitatea de energie termică. Dacă spre exemplu, comandă 2.000 MW, iar consumul va fi de 1.500, către Colterm trebuie să achite contravaloarea a 2.000 MW. Iar în cazul în care comandă 2.000 MW, iar consumul va fi de 2.500 de MW, tot Primăria va trebui să îşi asume dezechilibrele”, explică administratorul special al Colterm, Cristian Amza.
Lasă un răspuns