Skip to main content

Atenţie! În această noapte, trecem la ora de iarnă! Nu uita să îţi schimbi ceasul!

Românie trece, în această noapte, la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că ceasurile vor fi data înapoi, cu 60 de minute.

Astfel, ora 4 va deveni ora 3, însă această modificare nu va afecta mersul trenurilor.

Trenurile de călători care se află în mișcare după ora 4 dimineața, ora oficială de vară, vor efectua oprirea în stațiile planificate pe traseu, unde vor aștepta până la momentul plecării conform orarului în vigoare, ajustat la noua oră a Europei Orientale.

În ceea ce privește trenurile care mai au doar o scurtă distanță până la stația finală, acestea își vor continua cursa până la destinația finală.

De menționat că, în concordanță cu țările vecine, trecerea la ora Europei Orientale oficială va avea loc pe data de 29 octombrie 2023.

Prin urmare, între stațiile de frontieră, trenurile vor respecta orele stabilite în programul de trenuri în vigoare. România se află în fusul orar 2, iar schimbarea la Ora Legală Română are loc în ultima duminică a lunii octombrie, până la ultima duminică a lunii martie, când se trece la Ora de Vară, iar diferența față de Coordonata Universală (UTC) devine de trei ore.

Parlamentul European a hotărât în martie 2019 să renunțe la schimbarea orară, cu implementare planificată din 2021. Cu toate acestea, decizia necesită confirmarea parlamentelor naționale.

Sistemele de ora de vară au fost introduse în țările europene în secolul trecut, având drept obiectiv economisirea de energie.

După 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat reglementări menite să armonizeze variantele naționale ale schimbărilor de oră.

Totuși, în 2018, scopul acestei schimbări a devenit din ce în ce mai puțin relevant, deoarece studiile sugerează că economiile de energie sunt minime, iar cetățenii s-au plâns din ce în ce mai mult de impactul negativ asupra sănătății.

În România, ora de vară a fost aplicată pentru prima dată în 1932, în intervalul 22 mai – 2 octombrie.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, în 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie), urmați de britanici în același an (între 21 mai și 16 octombrie).

Alte țări care au adoptat ora de vară au inclus Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.

În Statele Unite ale Americii, aceasta a fost aplicată pentru scurt timp, în anul 1918, până în 1919.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Bilanțul admiterii la UVT, din această vară, arată că din ce în ce mai mulți tineri vor să profeseze în domeniul criminalisticii sau psihologiei. Aici, viitori studenți se bat pe locuri, fiind chiar și 13 candidați pe un singur loc la buget.
Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.