Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Selectarea deșeurilor începe de acasă! Ce semnal de alarmă trag reprezentanții Retim?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procesul de reciclare al deșeurilor începe de acasă! Asta încearcă reprezentanții societății de salubrizare Retim să le explice timișenilor, pentru a avea o colectare mai bună a deșeurilor reciclabile. 

Gestionarea deșeurilor reprezintă una dintre problemele importante cu care se confruntă în momentul de față societatea Retim, în condițiile în care populația nu respectă indicațiile primite în ceea ce privește selectare. Anul trecut spre exemplu din cele aproximativ 1.200 de tone de deșeu reciclabil, doar 400 de tone au putut fi valorificate.

Lunar colectam aproximativ 1200 de tone de deșeuri reciclabile din Timișoara și localitățile limitrofe, din care valorificăm aproximativ 400-450 de tone în fiecare lună. Restul se valorifică energetic pentru că este un deșeu amestecat și este contaminat cu deșeuri reziduale iar materialele din acest deșeu nu mai poate fi reciclat”, spune Gheorghe Para, directorul Retim.

retim 1

După colectarea de la populație, deșeurile sunt transportate către centrele de sortare înainte de a merge la companiile de reciclare. 

Stația de sortare a deșeurilor municipale a fost construită și pusă în funcțiune în iunie 2010 de către Retim. Stația are o capacitate de prelucrare de 400-450 de tone pe zi, și este prevăzută cu două linii tehnologice. Linia de sortare manuală, în care ajung deșeurile colectate prin sacul sau pubela galbenă, și linia de sortare cu valorificare energetică, în care ajung deșeurile reziduale care mai conține totuși anumite elemente compozite ce pot fi valorificate prin ardere și producere de energie termică și noi aceasta o folosim deocamdată la fabiricile de ciment”, explică directorul Gheorghe Para.

retim 10

Reprezentanții Retim recunosc însă că se confruntă cu o problemă serioasă în ceea ce privește selectarea deșeurilor, mai ales în zonele de blocuri. Aceștia spun că oamenii aruncă în pubelele galbene, cele destinate deșeurilor reciclabile, și alte tipuri de deșuri, ceea ce le îngreunăează munca. În aceste condiții societatea a început o nouă campanie de informare și conștientizare a populației în ceea ce privește colectarea selectivă.

La reciclarea propriu-zisă a deșeurilor ne confruntăm cu o problemă de amestec al deșeurilor, în special în pubela galbenă de la asociațiile de locatari și proprietari, în care nu se respectă într-u totul ceea ce noi am lansat prin ghidurile de colectare, prin instrucțiunile care au fost date o dată cu predarea recipientelor către asociații. Aici mai avem de lucru. Am început din nou o campanie împreună cu Poliția Locală prin care dorim să conștientizăm populația și să readucem în memoria populației anii 2008-2010, în care colectarea selectivă a fost mult mai atent făcută de către fiecare generator de deșeuri. Mă refer aici atât la casele individuale, cât și la asociațiile de locatari. Fac precizarea clară că la asociațiile de locatari avem aceste probleme mari, la casele individuale, în peste 80% din cazuri problema este rezolvată”, mai spune Gheorghe Para.

După selectarea deșeurilor la Stația de Sortare din Timișoara, o parte din ele sunt direcționate către la firmele reciclatoare, însă într-o proporție mult prea mică. Restul ajunge la deponeul de la Ghizela. Însă și aici vor trebui făcute investiții importante, pentru că o mare parte din gunoaiele aruncate la groapă ar fi putut fi reciclate, iar pe viitor se vrea un procent ridicat de deșeuri reciclabile.

retim 17

Taxa de depozitare este introdusă pentru a se descuraja acest tip de depozitare. (...) În plus este foarte mare nevoie este nevoie de investiții pentru a dezvolta această infrastructură, cu tehnologia actuală nu putem face minuni. Trebuie să trecem, la nivel de țară, la o etapă superioară. Astfel, vor rămâne niște gropi de gunoi mult mai mici, vor rămâne gropi în care nu vor mai fi toate aceste materiale cu potențial reciclabil, va rămâne o masă inertă mult mai puțin poluatoare. Nu este neapărat mai ieftin, va fi mai scump, dar asta este direcția pe care ne-am asumat să o urmăm. Cu tehnologia actuală din ce este aici, probabil că 10-15% ar mai putea fi reciclat, dacă toți ne-am face treaba perfect. Cu o tehnologie viitoare, probabil că încă 30-40% ar mai putea fi reciclat”, spune Dan Pascu, directorul general de Marketing al Retim.

retim 16

Taxa de depozitare presupune plata a 80 de lei pe tona de deșeu depozitat. Această taxă de circuit este din punctul nostru de vedere, așa cu prevede și legea, trebuie plătită de generatori, o parte din costuri le vom suporta și noi și drept dovadă, faptul că noi am reușit să deviem de la depozitarea definitivă cel puțin 15% în ultimul an, dar anii anteriori am avut mai mare reducerea pentru că aveam o valorificare mai bună la fabricile de ciment, acum tindem să ajungem din nou la 20-25% și să îndeplinim ținta. Reducând 25% din cantitatea de deșeu depozitat, la un calcul simplu, ori 20 de mii de tone din Timișoara valorificate înseamnă 1,6 milioane de lei, iar acești bani nu trebuie să-i plătească populația. Pentru diferența de 8000 și ceva de tone care rămân pe lună de depus la deponeul de la Ghizela se va plăti 80 de lei pe lună. Banii nu rămân însă la Retim, ajung la Administrația Fondului pentru Mediu și dun gestionați în conformitate cu hotărârile de guvern din România. Noi am cerut ca banii din județul Timiș să fie folosiți pentru investiții în județ, dar nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Mediului”, explică directorul Retim, Gheorghe Para.

retim 15

În ceea ce privește sortarea deșeurilor Timișoara stă cel mai bine, deși și aici procentul este unul mic, asta în comparație cu restul județului, unde selectarea de la domiciliu aproape că nu există. 

Din păcate în județ, gradul de colectare selectivă este mult mai scăzut decât în Timișoara, dar vestea bună este că sistemul integrat de management al deșeurilor care are și atribuirea serviciului de colectare, este în desfășurare în curs de implementare, și da se va implementa colectarea selectivă peste tot în județ”, mai spune Dan Pascu.


Ultima modificare Joi, 09 Februarie 2017 18:20

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login