Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Se pregăteşte reabilitarea unui monument istoric important! CJT vrea să acceseze fonduri europene în acest sens

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Județean Timiș va depune un proiect cu o valoare de două milioane de euro pentru reabilitarea unei dintre cele mai vechi clădiri de pe meleagurile bănăţene.

Este vorba despre Conacul Mocioni din Foeni, construit în anul 1750 şi care, deşi este într-o avansată stare de degradare, continuă să impresioneze prin frumuseţea arhitecturală şi prin dimensiuni.

CITEŞTE ŞI: Spectacolele lunii ianuarie, la Teatrul Naţional Timişoara! Ce aduce nou, anul 2019?

Cererea de finanțare pentru reabilitarea acestui monument istoric va fi făcută în cadrul programului RO-Cultura, finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

CJ Timiș își dorește astfel crearea unui spațiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, amenajarea bibliotecii comunale, a unor spații pentru evenimente culturale și chiar a unor ateliere pentru redescoperirea meșteșugurilor tradiționale.

Proiectul este gândit în cadrul unei strategii a CJT de dezvoltare integrată a zonei, fiind în directă legătură cu reabilitarea drumului județean Timișoara - Peciu Nou - Foeni, obiectiv aflat deja în implementare, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

„După cum am demonstrat deja, valorificăm la maximum oportunitățile de finanțare care ne stau la îndemână. Am acoperit absolut toate domeniile și fondurile disponibile pentru infrastructură rutieră, sănătate sau școli speciale. Experiența pozitivă de până acum în atragerea de finanțări îmi dă încredere că vom câștiga și acest proiect. El este în directă legătură cu reabilitarea drumului județean Timișoara - Peciu Nou - Foeni, un proiect mare pe fonduri europene, aflat deja în implementare. Vrem că în perspectiva anului 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, să redăm timișorenilor, timișenilor, întregului județ, un asemenea spațiu cultural”, a declarat preşedintele CJT, Călin Dobra.

În cadrul proiectului care vizează Conacul Mocioni din Foeni, Consiliul Județean Timiș îi va avea ca parteneri pe islandezii de la North Consulting. Programul în cadrul căruia se va depune cererea de finanțare are în vedere reabilitarea și revitalizarea unor monumente istorice de patrimoniu cultural.

CITEŞTE ŞI: Video: Incendiu devastator! Gospodărie mistuită de flăcări! De la ce a pornit focul?

Pentru stabilirea modului de colaborare, reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș au efectuat o vizită în Islanda în cadrul inițiativei bilaterale „Developing a cultural heritage partnership”, finanțată prin programul RO-Cultura.

„Activitățile desfășurate în Islanda au inclus prezentarea propunerii de proiect ce urmează a fi dezvoltată în parteneriat, întâlniri de lucru și planificare, vizite la obiective din zona Reykjavik-ului, relevante pentru dezvoltarea ideii de proiect. Fiind un proiect dedicat cetățenilor, implicarea comunității locale și a voluntarilor este fundamentală”, a precizat managerul de proiect din cadrul Consiliului Județean Timiș, Ruxandra Adam.

 

 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Vrei să te asiguri că maşina pe care o cumperi, nu este măsluită? Nimic mai simplu: RAR te ajută să îi verifici istoricul

Vrei să te asiguri că maşina pe care o cumperi, nu este măsluită? Nimic mai simplu: RAR te ajută să îi verifici istoricul

Începând de astăzi, orice persoană care deține sau vrea să cumpere o maşină poate verifica istoricul acesteia, foarte simple.

Detalii

Investiţii majore, la doi paşi de Timişoara! Comuna Sînandrei va beneficia de 5 milioane de euro, pentru apă şi canal

Investiţii majore, la doi paşi de Timişoara! Comuna Sînandrei va beneficia de 5 milioane de euro, pentru apă şi canal

Contractul cu finanţare europeană, în valoare de 180 de milioane de euro, semnat de Aquatim, rezolva problemele legate de reţeaua de apă şi canal din 45 de oraşe şi comune.

Detalii

Răsturnare de situaţie, la Consiliul Judeţean Timiş! Nistor Geană a câştigat în instanţă, dreptul de a fi repus în funcţie

Răsturnare de situaţie, la Consiliul Judeţean Timiş! Nistor Geană a câştigat în instanţă, dreptul de a fi repus în funcţie

Următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean Timiş se anunţă a fi cel puţin interesantă, pentru că Nistor Geană îşi va relua postul, care între timp a fost ocupat de Mariana Nagy.

Detalii

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login