Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Castelul Huniade și Opera Națională din Timișoara, reabilitate de Ministerul Culturii!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Castelul Huniade și Palatul Culturii în care funcționează Opera și Teatrul Național vor fi reabilitate cu bani de la Ministerul Culturii.

Finanțarea se va face prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului, care a făcut o listă cu obiectivele de infrastructură culturală, ce vor fi reabilitate. Printre acestea se află și cele două clădiri de patrimoniu din Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Video: El este piromanul care a provocat incendiul devastator din Complexul Studenţesc din Timişoara!

S-a adoptat lista cu obiectivele incluse în programul național de restaurare, care este o listă foarte scurtă, din care două poziții sunt obiective de infrastructură culturală din Timișoara, Casterul Huniade și Teatrul Național – Opera Română. Deci, în mod oficial Ministerul Culturii, prin programul național de restaurare desfășurat de Institutul Național al Patrimoniului care începând din acest an, finanțează și supraveghează programul de restaurare a acestor două obiective culturale”, spune Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în Ministerul Culturii. 

psdisti

Așadar, va fi reabilitat și Castelul Hundiade din centrul orașului. Pentru asta însă, Consiliul Județean trebuie să depună un proiect, însă momentan nu poate face acest lucru până nu vor fi recepționate lucrările ce s-au realizat la aripa de nord-vest a Castelului. Recepția trebuia făcută încă din primăvară, însă Inspectoratul de Stat în Construcții nu și-a dat avizul, astfel constructorul a trebuit să remedieze problemele constatate la momentul respectiv. Acum însă, firma care a realizat lucrările a cerut Muzeului Banatului să întrunească din nou comisia pentru a se face recepție. Deocamdată nu se știe însă când va avea loc. Cert este că după recepție, Consiliul Județean va trebui să depună proiectul de finanțare la Ministerul Culturii. În momentul de față CJT are un proiect în acest sens, însă acesta va suferi modificări.

Pentru Consiliul Județean e un lucru foarte important pentru că dacă reușim să finalizăm recepția lucrărilor la latura de NV, aveam o mare problemă la ceea ce înseamnă finanțarea  pentru următorul proiect. A fost discuția de accesare a fondurilor europene, s-a încheiat acea axă și oricum nu erau suficienți bani pentru a realiza întregul obiectiv și astfel am luat decizia după ce am discutat cu domnul Ardeal Ieremia variante de finanțare, identificând și în programul de guvernare acest proiect pe șapte ani de zile, am depus proiectul la stadiul de solicitare de finanțare. Obligativitatea la momentul acesta este finalizarea lucrărilor la latura de NV a Castelului. Este greu să spun când se va întâmpla acest lucru, pentru că sunt foarte multe probleme, e un contract în derulare de aproximativ 10 ani de zile, la momentul acesta Muzeul Banatului a primit de la constructor solicitarea de a demara din nou procedura de recepție a lucrărilor”, spune președintele CJT, Călin Dobra.

Lucrările la Castelul Huniade au început în urmă cu 10 ani.

CITEȘTE ȘI: Familie disperată, după ce o copilă a plecat la şcoală şi nu a mai ajuns! Pe fir au intrat poliţiştii de la Investigaţii Criminale

De cealaltă parte, cel de-al doilea obiectiv care va fi finanțat prin Ministerul Culturii, și anume Palatul Culturii, clădire ce adpostește Opera Națională și Teatrul Național, aparține Primăriei. 

Și municipalitatea avea în plan reabilitarea fațadei acestei clădiri emblematice a orașului, acum însă cel mai probabil toate lucrările vor fi făcute de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului. 

Ultima modificare Joi, 01 Noiembrie 2018 17:30

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Bugetul județului pe anul 2019, aprobat! Unde merg cei mai mulți bani?

Bugetul județului pe anul 2019, aprobat! Unde merg cei mai mulți bani?

Județul Timiș are un buget de 770 de milioane de lei în acest an, cu 32 de milioane de lei mai mult față de anul trecut.

Detalii

Probleme la una dintre cele mai aşteptate investiţii din Timiş! Lucrările, blocate de o contestaţie

Probleme la una dintre cele mai aşteptate investiţii din Timiş! Lucrările, blocate de o contestaţie

Un proiect de aproape 15 milioane de euro, finanţat din fonduri europene, este blocat din cauza unei contestaţii.

Detalii

Consilierul local, Adrian Orza, invită președinții de cartier la dezbaterea legată de Proiectul de Buget al Timișoarei!

Consilierul local, Adrian Orza, invită președinții de cartier la dezbaterea legată de Proiectul de Buget al Timișoarei!

Fostul fostul viceprimar al Timișoarei, Adrian Orza îi invită pe toți președinții de cartier la dezbaterea legată de Proiectul de Buget al Timișoarei pe anul 2019.

Detalii

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login