Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Judeţul Timiş, sufocat de gunoaie! Oamenii se pregătesc de proteste! Deputatul Adrian Pau îl acuză pe Dobra de situaţia disperată în care s-a ajuns

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este o situaţie fără precedent în judeţul Timiş, unde 46 de localităţi au ajuns sub asediul gunoaielor, după ce firma de salubritate nu a mai golit containerele de aproape o lună.

Este vorba despre zona în care îşi desfăşoară activitatea SC BraiCata, societate care deserveşte zeci de mii de oameni.

Printre localităţile afectate se numără şi comuna Jebel, unde situaţia este cu atât mai gravă cu cât acolo funcţionează şi un spital de psihiatrie, unde sunt internaţi sute de pacienţi.

La noi nu a mai fost ridicat gunoiul de trei săptămâni. Avem noroc că e iarnă, altfel nu se putea sta din cauza mirosului. Situaţia este cu adevărat gravă. Directorul spitalului mă sună în fiecare zi să mă întrebe ce să facă şi efectiv nu am ce răspuns să îi dau, pentru că şi eu, ca primar, sunt legat de mâini. Din punct de vedere juridic nu putem face nimic... nu putem rezilia contractul”, a declarat primarul comunei Jebel, Sabin Bociu.

CITEŞTE ŞI: PSD Timiș se pregătește de alegeri! Călin Dobra, unicul candidat până acum!

Oamenii din localităţile afectate au ajuns să arunce gunoiul pe câmpurile din apropiere, care s-au transformat în rampe clandestine de gunoi.

Problema a ajuns şi la urechile deputatului Pro România, Adrian Pau, care consideră că de vină este preşedintele CJT, Călin Dobra.

“Am avut discuţiii cu primarii din câteva dintre localităţile afectate. Proiectul de 250 de milioane de lei, implementat de Consiliul Judeţean Timiş, care poate să ducă până la rezilierea contractului şi la  aplicarea procedurii de infrigement, având în vedere că avem o perioadă de implementare în care firma care a câştigat licitaţia petnru strângerea gunoiului nu îşi face treaba. La spitalele din Deta şi Jebel, spre exemplu, nu s-a mai ridicat de câteva săptămâni gunoiul, aşa că aici pot apărea focare de infecţii”, a declarat deputatul Adrian Pau.

De cealaltă parte, preşedintele CJT spune că soluţia stă în mâinile primarilor afectaţi. Ei sunt cei care ar trebui să decidă rezilierea contractului de salubritate.

Sunt niște proceduri care trebuie respectate! Dacă primăriile iau decizia să rezilieze contractul vor trebui să emită Hotărâri de Consiliu Local, apoi Consiliul Județean împreună cu ADID, pentru că ADID a semnat contractul cu acest operator, va da decizia de reziliere a contractului, bineînțeles cu anumite termene din contract. Am primit sesizări de mai multe ori, compania a fost și amendată de Garda de Mediu, după ce am făcut sesizare, dar ținând cont de faptul că acest proiect, sistemul intergat de management al deșeurilor, este gestionat pe fonduri europene a fost o problemă delicată în decizia de a rezilia contractul. Această societate ne-a notificat pe parcursul timpului că își va remedia problemele, unele au fost rezolvate, dar per general nu s-a remediat situația și de aceea s-a ajuns în această situație de a mai continua activitatea”, a declarat preşedintele CJT, Călin Dobra.

CITEŞTE ŞI: Grevă în toate școlile din Timiș! De ce protestează profesorii?

Problemele au plecat de la bani, astfel că în prezent, operatorul de salubritate nu are unde să depoziteze gunoiul.

Singura opţiune este deponeul de la Ghizela, care este prea departe şi dă peste cap întreaga activitate.

“Din cauza unor neînțelegeri financiare ce au intervenit în relația comercială dintre S.C BraiCata S.R.L si S.C Polaris M Holding S.R.L, operatorul stațiilor de transfer al deșeurilor, acesta din urmă, a decis să nu mai permită accesul operatorului de salubritate S.C. Brai Cata S.R.L în centrele de colectare Deta, Jimbolia și Făget”, explică reprezentanţii BraiCata.

 

 

 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login