Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Canalul Bega redevine navigabil! Când vom putea ajunge în Serbia cu vaporașul!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Canalul Bega va redeveni navigabil după 60 de ani! Totul în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.

Astăzi, Administrația Bazinală a Apelor Banat a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega”, ce are o valoare de aproximativ 14 milioane euro.

CITEȘTE ȘI: Măcel într-un bar din Timiş! Un bărbat a fost tăiat cu drujba

Proiectul este unul transfrontalier, în parteneriat cu Serbia. Practic, prin acest parteneriat, românii şi sârbii şi-au propus să dezvolte infrastructura transportului de navigaţie pe Canalul Bega. 

Am semnat proiectul privind reparația infrastructurii pentru navigație pe canalul Bega. Este un proiect de 14 milioane de euro, împărțit în două, aproximativ 7 milioane pentru partea română care se obligă să reparare nodul hidrotehnic de la Sânmihai împreună cu ecluzele pentru tranzitarea vaporașelor și cumpărarea unei drăgi refulante pentru întreținerea până în graniță a canalului Bega pentru naigabilitate, de asemenea și Consiliul Județean are o contribuție, care presupune realizarea celor două puncte de trecere a forontierei, unul pe apă și unul pe pista de biciclete. Vecinii sârbi trebuie să repare  și să modernizeze cele două noduri hidrotehnice de pe Bega, și realizarea pistei de biciclete de 43 de km, de asemenea o dragă refulantă care să întrețină canalul Bega pe partea sârbească”, spune Titu Bojin, directorul ABA Banat.

ape 1

Totuși pentru a se putea trece dintr-o parte în alta, la frontieră trebuie amenajate două puncte, unul pe apă și unul la pistele de biciclete. Acestea se vor realiza din investiții ale Consiliului Județean în partea românească, dar și de sârbi, în partea lor. Totuși, există o problemă care ar putea duce chiar la pierderea finanțării, și anume încă nu există un acord din partea sârbă privind realizarea punctelor de frontieră pe Bega, dar și pe pistele de biciclete.

CITEȘTE ȘI: Bilete de avion, la PREŢ REDUS! Ryanair oferă un discount de 20%

Avem o problemă legată de acordul vecinilor din Serbia care trebuie să se pronunțe cu privire la susținerea proiectului pentru punctele de trecere a frontierei, care sunt transmise de către Guvernul României printr-un memorandum, care este acum la sârbi și așteptăm confirmarea și din partea lor pentru susținerea realizării punctului de trecere a frontierei. Dacă până la 30 decembrie nu avem acordul din partea Serbiei proiectul cade. Eu sper să nu se întâmple asta, pentru că în principiu și-au dat și sârbii acordul pentru acest proiect, nu l-am făcut noi de capul nostru”, mai spune Bojin.

În proiect sunt incluse, printre altele, reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, reconstrucția instalațiilor în complexele hidrotehnice Srpski Itebej și Klek din Serbia, amenajarea unor piste de biciclete de-a lungul canalului în Serbia, pentru că în Timiș sunt deja amenajate, și achiziționarea unor drage de refulare și barje. Durata implementării proiectului este de 4 ani.

Ultima modificare Miercuri, 02 August 2017 14:57

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Bugetul județului pe anul 2019, aprobat! Unde merg cei mai mulți bani?

Bugetul județului pe anul 2019, aprobat! Unde merg cei mai mulți bani?

Județul Timiș are un buget de 770 de milioane de lei în acest an, cu 32 de milioane de lei mai mult față de anul trecut.

Detalii

Probleme la una dintre cele mai aşteptate investiţii din Timiş! Lucrările, blocate de o contestaţie

Probleme la una dintre cele mai aşteptate investiţii din Timiş! Lucrările, blocate de o contestaţie

Un proiect de aproape 15 milioane de euro, finanţat din fonduri europene, este blocat din cauza unei contestaţii.

Detalii

Consilierul local, Adrian Orza, invită președinții de cartier la dezbaterea legată de Proiectul de Buget al Timișoarei!

Consilierul local, Adrian Orza, invită președinții de cartier la dezbaterea legată de Proiectul de Buget al Timișoarei!

Fostul fostul viceprimar al Timișoarei, Adrian Orza îi invită pe toți președinții de cartier la dezbaterea legată de Proiectul de Buget al Timișoarei pe anul 2019.

Detalii

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login