Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Colterm nu va mai funcționa de pe o zi pe alta! Primăria a făcut public, planul de redresare a societății!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a prezentat astăzi planul de redresare financiară pentru Colterm.

Totodată au fost prezentate și proiectele în curs de realizare și cele de viitor pentru transformarea companiei într-una eficientă și modernă, care să nu mai fie o povară pentru toți timișorenii. 

˝Am spus că este ultima iarnă în care Colterm funcționează de pe o zi pe alta. Colterm a dat bătăi de cap tuturor primarilor în ultimii 30 de ani și vreau să fiu ultimul primar care are această bătaie de cap. Timișorenii trebuie să beneficieze de confort termic în case, de energie nepoluantă, iar cei care nu sunt în rețeaua Colterm nu mai trebuie să suporte costurile. Primul pas este curățarea de datorii a Colterm˝, a declarat Dominic Fritz, care a anunțat intenția de a deschide procedura de concordat preventiv. 

Concordatul preventiv reprezintă o înțelegere cu creditorii, validată de un judecător, pentru eșalonarea datoriilor în cadrul unui plan de reorganizare a companiei. Această soluție, agreată cu managementul Colterm, a fost discutată în prealabil cu creditorii importanți, ANAF și Banca Mondială. În cadrul concordatului, creditorii nu pot declanșa insolvența companiei și nu pot solicita executări silite, nici a Primăriei Timișoara, nici a activelor funcționale ale Colterm. 

CITEȘTE ȘI: Timişul, judeţul cu cea mai mare rată de infectare din ţară! Cum explică medicul Virgil Musta, situaţia?

Abonații Colterm nu vor fi afectați de procedura de concordat preventiv sau de reorganizarea companiei, ci dimpotrivă. Odată cu evitarea riscului de insolvență, nu mai există pericolul ca activitatea companiei să fie oprită de executări silite pe conturi sau pe activele funcționale ale Colterm.

Din păcate, fosta administrație a îndatorat Primăria către Colterm cu 160 milioane RON. Dacă Colterm intră în insolvență, administratorul judiciar va avea obligația să colecteze datoriile Primăriei față de Colterm, iar Primăria ar putea fi executată silit și să rămână cu conturile blocate. Nu putem să expunem orașul unui astfel de pericol˝, a explicat Dominic Fritz necesitatea concordatului preventiv. 

Primarul Timișoarei a anunțat și că astăzi Ioan Zubașcu, Șeful Serviciului Energetic din Primăria Timișoara, și-a prezentat demisia din funcție de șef. 

Datoriile curente ale COLTERM sunt în acest moment de 310 milioane lei, iar obiectivul nostru este de a proteja activele funcționale ale companiei. Am inițiat o serie de discuții cu ANAF pentru trecerea în patrimoniul orașului a acestora, în schimbul datoriilor pe care Colterm le-a acumulat la bugetul de stat”, a declarat Emil Șerpe, director general Colterm SA.

˝Concordatul este un mijloc prin care pregătim societatea pentru investiții viitoare. Săptămâna viitoare urcăm pe SEAP achiziția publică pentru selectarea consultantului. Dacă creditorii care reprezintă 75% din valoarea datoriei subscriu planului propus, putem considera negocierilor încheiate și putem solicita instanței omologarea concordatului˝, a spus și Bogdan Nanu, directorul adjunct al Colterm.

În prezent, fiecare timișorean plătește 125 de lei pe an pentru pierderile din rețelele Colterm și 2019 lei pe an pentru subvenționarea prețului pentru energia electrică și termică furnizată către abonații Colterm. 

˝La finalul procedurii care va dura trei ani sunt convins că povara care cade pe umerii timișorenilor va fi mult redusă˝, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care a precizat și că nivelul subvenției va fi dezbătut în Consiliul Local. 

CITEŞTE ŞI: Ameninţat cu pistolul, în plină stradă! Un tânăr a cerut disperat, ajutorul Poliţiei

Primăria Timișoara împreună cu managementul Colterm au identificat mai multe opțiuni pentru finanțarea investițiilor în retehnologizarea și reorganizarea companiei. Una dintre opțiuni este o asociere cu un actor privat de anvergură care are capacitatea de a susține acest proces. De asemenea este posibil un mix de finanțare din fonduri europene cu un împrumut de la Banca Mondială, care ar putea fi implicată și în identificarea de surse alternative de energie ce pot fi utilizate în cazul concret al Colterm. 

În ianuarie au început deja testele pentru folosirea deșeurilor vegetale colectate în Timișoara la CET SUD, iar din februarie va deveni operațional procesul. 10% din cărbunele folosit pentru producerea energiei va fi înlocuit cu biomasă.

Ultima modificare Miercuri, 27 Ianuarie 2021 16:48

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login