Skip to main content

În plină pandemie de coronavirus, Retim vă reaminteşte ce să faceţi cu deşeurile!

RETIM, societatea de salubritate a Timişoarei, a luat toate măsurile pentru evitarea răspândirii coronavirusului. Iată ce trebuie să faceţi: 

ÎNAINTE DE ORICE: 

– SE VA EVITA CONSUMUL ŞI GENERAREA INUTILĂ DE DEȘEURI (nu cumpărăm și nu gătim in excess, nu facem curățenie generală, etc)

– NU SE VOR DEPOZITA ÎN RECIPIENTE ALTE DEȘEURI DECÂT CELE MENAJERE: deșeurile voluminoase și periculoase, deșeurile vegetale și deșeurile din construcții și demolări 

CITEȘTE ȘI: Atenţie! Escrocii s-au adaptat situaţiei generate de coronavirus! Ce metode au acum, de a vă lăsa fără bani?

În ceea ce privește deșeurile reziduale (care se depozitează în pubela neagră):

1. Este strict interzisă depozitarea deșeurile vrac (vărsate) în pubelă. Este imperios necesară folosirea sacilor de gunoi sau a oricăror pungi din folie de plastic. 

2. Sacii din coșul de gunoi sau din recipientul în care se depozitează deșeurile temporar în gospodărie se vor lega ermetic pentru a împiedica vărsarea accidentală a conținutului în pubelă.

3. Pentru a reduce posibilitatea de contaminare a mânerului sau a capacului pubelelei este necesară spălarea mâinilor în prealabil și evitarea atingerii șervețelelor, batistelor sau a altor materiale care ar putea fi contaminate. Sunt de preferat utilizarea și deplasarea pubelei cu mănuși din latex (medicale) sau dezinfectarea cu alcool sanitar sau cu alt dezinfectant a mânerelor și a  capacului. 

4. Șervețelele, batistele, măștile și mănușile utilizate se vor depozita în pubela neagră și NU se vor depozita împreună cu deșeurile reciclabile (în pubela galbenă/sacul galben). Acestea nu sunt deşeuri reciclabile, si nu pot fi sortate, tocmai pentru că ar putea fi contaminate.

5. NU se va intra în contact sub nici o formă cu angajații RETIM.

6. NU se vor depozita deșeuri lângă recipiente – acestea NU vor fi colectate.

În plus, PERSOANELE AFLATE IN IZOLARE LA DOMICILU trebuie să respecte regulile generale de mai sus împreună cu următoarele REGULI SPECIALE:

7. Sacii din coșul sau recipientul în care se depozitează deșeurile reziduale temporar în casă se vor lega ermetic și vor fi introduși într-un al doilea sac care de asemenea se va lega ermetic pentru a împiedica vărsarea accidentală a conținutului 

8. Șervețelele/ batistele, măștile medicale și mănușile de latex se vor depozita într-un sac separat. Întrucat  virusul COVID-19 poate rezista până la 9 zile pe suprafețe, sacii cu șervețele, batiste, măști, mănuși se vor păstra în gospodărie până la ieșirea din izolare (14 zile)  și încă 9 zile peste acest termen în plus, într-un loc sigur unde animalele de companie nu au acces. În ceea ce privește deșeurile reciclabile (care se depozitează în sacul galben sau pubela galbenă) Acum, mai mult ca niciodată, se impune colectarea separată şi sortarea deşeurilor reciclabile (ambalaje din hârtie, carton, plastic și metal) de cele reziduale. Astfel,

9. este obligatoriu ca acestea sa fie sortate, bine curățate și strivite, pliate sau rupte inainye de a fi depozitate în pubela sau sacul galben sau, în lipsa sacului galben, în orice alt sac din plastic, transparent – sacii vor fi in mod obligatoriu legați

În plus, PERSOANELE AFLATE IN IZOLARE LA DOMICILU trebuie să respecte și următoarele REGULI SPECIALE:

10. întrucat estimările specialiştilor arată că virusul rezistă pe hârtie până la 24 ore, iar pe metal şi plastic între 3-9 zile, deșeurile reciclabile se vor stoca pe toata durata izolării la domiciliu (14 zile) și încă 9 zile în plus, în gospodărie (pe balcon, în cămară, în curte) în saci care sunt legaţi la gură și marcați cu data la care au fost închiși. Este foarte important să se depoziteze deșeurile numai în recipiente și nu în afara lor. Dacă echipajele RETIM vor găsi deşeuri lângă recipiente NU le vor colecta! 

CITEŞTE ŞI: Încă un deces, provocat de coronavirus! Numărul morţilor a ajuns la 18

Respectarea acestor reguli este OBLIGATORIE pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru continuitatea serviciului de colectare deşeuri menajere. 

RETIM rămâne în contact direct cu clienţii săi pe canalele de comunicare online – website www.retim.ro, email contact@retim.ro si pagina oficială de Facebook.  În plus, operatorii serviciului de call-center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un nou centru medico-social va fi amenajat în Timișoara, cu fonduri europene. Acesta urmează să asigure îngrijiri medicale pentru bolnavii cronici, pentru pacienții post-operatori, dar și pentru cei care au nevoie de îngrijiri paliative specializate.
Asociația „Teatru pentru Tine” prezintă spectacolul „Petrecere în pijamale”, o producție educativă și captivantă, care aduce în prim-plan talentul, creativitatea și prietenia dezvoltată în cadrul unui grup de elevi ai școlii din Ghiroda.
Accident cumplit, în urmă cu foarte puțin timp, pe strada Timotei Cipariu din Timișoara, unde un bărbat a căzut în gol de la o înălțime de 11 metri.
Filarmonica Banatul din Timișoara continuă demersurile incluzive începute alături de Asociațiile „Copii și Zâne” și „Supereroi printre noi” prin organizarea unui recital de colinde dedicat persoanelor cu diverse nevoi speciale și aparținătorilor lor.
A fost nevoie de 52 de termene întinse pe patru ani și de zeci de declarații și audieri, pentru ca magistrații de la Tribunalul Timiș să ia o decizie în dosarul instrumentat de DNA privind restituirea ilegală a unor imobile din Timișoara.