Telefon: 0743 852 475

Contact: [email protected] | Publicitate: 0743 852 475

Deputatul de Timiș, Marilen Pirtea: „Statul bagă mâna adânc în economiile românilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mesaj dur al deputatului Marile Pirtea la adresa Guvernului Tudose! Printr-o scrisoare deschisă acesta atrage atenția că modificare a Pilonului II de pensii va avea consecințe extrem de grave.


Mai jos puteți urmări textul în care Pirtea,  care este secretar al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, argumentează de ce Guvernul face o greșeală imensă încercând să modifice pilonul II de pensii: 

CITEȘTE ȘI: Zboruri zilnice la Frankfurt-am-Main de pe Aeroportul Timișoara

Intențiile guvernanților de modificare a Pilonului II de pensii sunt un atentat la economiile pentru bătrânețe ale românilor. Naționalizarea parțială a acestuia înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât că statul ia din economiile fiecăruia dintre noi. Mai exact, guvernul umblă la banii noștri de pensie pentru a plăti promisiuni nesustenabile economic, un fel de banditism fiscal.
Din păcate, guvernul, în loc să consolideze sistemul de pensii, prin majorarea procentului alocat Pilonului II de la 5,1% la 6%, alege să naționalizeze ce poate din el, încă o dovadă a neputinței și a incompetenței actualei guvernări. Este o viziune îngustă, care sacrifică viitorul tinerei generații, fără a identifica soluții sustenabile pe termen lung. În momentul de față, deficitul sistemului de pensii este de aproximativ 33%, adică dintr-un total de trei lei, unul este împrumutat. Acest leu majorează datoria publică, aflată în continuă creștere, dar nu pentru a se investi în construcția de autostrăzi, în sistemul de sănătate sau cel de învățământ, ci pentru a plăti promisiuni electorale populiste.

Naționalizarea Pilonului II înseamnă pensii mai mici pentru actualii angajați. Sistemul solidarității între generații, aflat la baza Pilonului I, este falimentar și se va prăbuși cu totul când vor ieși la pensie românii născuți în contextul politicilor pro-nataliste ale regimului Ceaușescu (cunoscuți în țara noastră ca și “decreței”). Momentul nu este atât de îndepărtat încât să nu îl luăm în seamă: vorbim de 2025 - 2030. Raportul dintre angajați și pensionari se va schimba, intrând pe o pantă nesustenabilă, iar pensiile plătite de viitorii angajați vor fi mai mici decât sunt în prezent.
Trebuie înțeles că sistemul actual de pensii funcționează prin intermediul a trei piloni:Pilonul I - Obligatoriu și administrat de statPilonul II - Obligatoriu și administrat privatPilonul III - Facultativ și administrat privat.Pilonul I funcționează pe principiul solidarității, actualii angajații, prin intermediul contribuțiilor pe care le plătesc, asigură pensiile actualilor pensionari. Trebuie precizat că principala diferență dintre Pilonul I și Pilonul II este că în acesta din urmă se află acumulările fiecăruia dintre noi, transferate în fiecare lună din plățile obligatorii ale contribuțiilor de pensii, care se capitalizează ȋntr-un cont distinct pentru fiecare dintre noi, sume gestionate de un administrator privat. Spre deosebire de stat, acesta îi investește și produce profit pentru contribuabili. Pe termen lung, valoarea economiilor din pilonul al II-lea crește, în timp ce cuantumul pensiilor din pilonul I este stabilit de guvernanți. 

CITEȘTE ȘI: Schimbare după schimbare în fruntea IPJ! Polițiștii din Timiș au un nou șef

Pilonul I nu produce randament, acești bani nu sunt investiți nicăieri, ci sunt sume curente colectate de la actualii angajați în vederea plății pensiilor curente pentru pensiile care sunt în plată la acel moment. Astfel, mutarea banilor dinspre sistemul privat către Pilonul I nu numai că este echivalentă cu „tocarea” acestora, dar pune la pământ filosofia întregului sistem de pensii, care, la acest moment, oferă contribuabililor un refugiu în fața guvernărilor iresponsabile: pilonul al II-lea de pensii, obligatoriu și administrat privat

Ultima modificare Joi, 31 August 2017 10:53

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Trafic dat peste cap, la Timișoara, din cauza lucrărilor la drumuri! Robu, supărat pe subalternii săi

Trafic dat peste cap, la Timișoara, din cauza lucrărilor la drumuri! Robu, supărat pe subalternii săi

O nouă zi în care lucrările din trafic i-au luat prin surprindere pe șoferi. Aceștia s-au pornit la drum de dimineață și au constatat cu siderare că mai multe tronsoane erau parțial închise.

Detalii

Care este situația contractelor de deszăpezire? Vom avea sau nu probleme în această iarnă?

Care este situația contractelor de deszăpezire? Vom avea sau nu probleme în această iarnă?

Iarna este aproape, iar autoritățile se pregătesc intens în acest sens.

Detalii

Reprezentanții ENEL luați la întrebări de prefecții județelor din vestul țării! Ce măsuri s-au luat?

Reprezentanții ENEL luați la întrebări de prefecții județelor din vestul țării! Ce măsuri s-au luat?

Întâlnire între prefecții județelor din vestul țării și reprezentanții Enel. Autoritățile au încercat, împreună că cei de la compania de distribuție a energiei electrice, au încercat să găsească soluții pentru a nu mai apărea situații similare cu cele de după furtuna din 17 septembrie.

Detalii

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Meteo

Mostly cloudy

11°C

Timișoara

Mostly cloudy
Humidity: 82%
Wind: N at 6.44 km/h
Monday 8°C / 15°C Showers
Tuesday 6°C / 12°C Showers
Wednesday 2°C / 12°C Mostly cloudy

Login