Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Peste 400 de avertizări meteo în această vară! Cele mai multe probleme din cauza ploilor au fost în iunie!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În timpul celor trei luni de vară,  specialiștii Administrației Bazinale de Apă Banat au înregistrat precipitații la stațiile hidrometrice din arealul spațiului hidrografic Banat.

În lunile iunie si iulie au fost în general peste valorile normale, iar în luna august, la cele mai multe statii hidrometrice, au fost sub aceste valori. Cantitatea de precipitații, nu a fost distribuită uniform în bazinele hidrografice.

CITEȘTE ȘI: Harababură în Timișoara! Polițiștii au găsit șosete, linguri de lemn și coroane mortuare... pe marginea străzii

Precipitațiile abundente, căzute pe raza stației hidrologice Lugoj  și într-un timp foarte scurt, de 20-60 minute, au generat cel mai adesea viituri rapide care  au dus la depășiri ale cotelor de apărare ale cursurilor de apă din bazinele hidrografice ale râurilor Bega și Timiș. De exemplu doar în perioada 09-12 iunie, în partea superioară a bazinului hidrografic al Begăi, a fost înregistrată la stația hidrometrică Poieni valoarea de 88,3 l/mp, aproape egală cu media multianuală de precipitații la această stație  pentru întreaga lună. În perioada 13-18 iunie, precipitațiile căzute în această zonă au fost de 121,71 l/mp.  Prin urmare, cea mai mare depășire de nivel, în județul Timis, s-a înregistrat la la s.h. Poieni pe râul Sașa unde s-a depășit cota de pericol (cod roșu).  În aceiași perioadă, la nivelul județului Caraș-Severin, cea mai mare depășire de nivel a fost pe pârâul Goleț, afluentul Timișului, la s.h. Goleț, unde  a fost depășită cota de pericol.   În luna iulie, în perioada 19-22, în partea mijlocie a bazinului hidrografic Begăi, s-au însumat valori de peste 50 l/mp.

În perioada de vară au fost emise nu mai puțin de 400 de avertizări de ploi și avertizări hidrologice. Luna august în bazinul hidrografic al râului Bega s-a caracterizat prin precipitații sub valorile normale ale lunii la majoritatea stațiilor hidrometrice, de exemplu la stația hidrometrică Surduc s-a înregistrat  abia 30% din valoarea normală a lunii. În această lună nu s-au înregistrat depășiri ale cotelor râurilor,” a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.

ABA Banat a efectuat în aceste trei luni, lucrări de exploatare și întreținere, de tipul decolmatărilor și reprofilărilor de albii colmatate în urma viiturilor pe mai bine de 12 km cu scopul de a crește capacitatea de scurgere a apelor. În momentul producerii viiturilor au fost angrenate materiale (gen pietre, lemne) care au blocat scurgerea în râu și subtraversări. Formațiile de lucru din ABA Banat au decolmatat materialul aluvionar depus în timpul inundațiilor, au intervenit cu utilajele din dotare pentru degajarea albiei de vegetație pe o lungime de 10 km, au asigurat  un volum de terasamente de 46.040 m3 în județul Timiș și 27.430 m3 în județul Caraș-Severin.

CITEȘTE ȘI: Minciună sfruntată, spusă de Robu! Cine l-a dat de gol, pe primarul Timişoarei?

Aceste lucrări s-au desfășurat pe cursuri de apă din bazinele Bega (Munișel, Redina, Valea Șerbenilor, Valea Bunea, Valea Topla), Timiș (Goleț, Slatina, Rusca, Tău, Bistra Mărului, Bistra, Cornișor), Nera (Rudăria, Valea Slatina), Cerna (Belareca).

Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2018 13:59

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Zece obiective importante, în judeţul Timiş! Ce investiţii vrea să demareze Călin Dobra, cu bani de la Banca Mondială?

Zece obiective importante, în judeţul Timiş! Ce investiţii vrea să demareze Călin Dobra, cu bani de la Banca Mondială?

Noi planuri pentru dezvoltarea Timişoarei şi a judeţului Timiş, de această dată, anunţate de preşedintele Consiliului Judeţean, Călin Dobra.

Detalii

Dezinteres maxim! După ce au cerut la unison, autobuze spre Timişoara, locuitorii din Sînandrei s-au prezentat în număr mic, la dezbaterea pe această temă

Dezinteres maxim! După ce au cerut la unison, autobuze spre Timişoara, locuitorii din Sînandrei s-au prezentat în număr mic, la dezbaterea pe această temă

De câteva luni, cel mai aprins subiect din comuna Sînandrei îl reprezintă transportul în comun, sau mai bine zis lipsa lui.

Detalii

O nouă întâlnire în cadrul Alianței Vestului! Principala temă de discuție: Colaborarea pe programe culturale

O nouă întâlnire în cadrul Alianței Vestului! Principala temă de discuție: Colaborarea pe programe culturale

O nouă întâlnire de lucru în cadrul Alianței Vestului, din care fac parte cele mai mari orașe din vestul țării!

Detalii

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login