Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

A murit Regele Mihai! Este doliu în întreaga ţară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zi de doliu în întreaga țară! Ultimul Rege al României, Mihai I, s-a stins din viață.

Regele Mihai a murit după o lungă suferinţă, la vârsta de 96 de ani.

“Majestatea Sa Regel Mihai I a încetat din viaţă astăzi, 5 decembrie 2017, la ora 13:00, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia (...) Trupul neînsufleţit al regelui Mihai va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi, pentru două zile , în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală”, transmite Biroul de Presă al Majestăţii Sale.

Regele Mihai a domnit în două rânduri, între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

Mihai I s-a născut la data de 25 octombrie 1921 la Sinaia.

Este fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei-Mama Elena.

A ajuns la tron și a fost proclamat Rege în anul 1927, după decesul Regelui Ferdinand și ca urmare a faptului că Principele Carol a renunțat la statutul de Principe Moștenitor.

Fiind minor, s-a instituit o Regență, compusă din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și Președintele Înaltei Curți de Casație, Gheoghe Buzdugan.

A domnit timp de trei ani, pentru că la 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în țară și a preluat tronul. Mihai I a primit atunci un titlu creat ad-hoc, de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, la 6 septembrie 1940, a devenit pentru a doua oară Rege.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste.

În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947 și a fost trimis în exil.

De la abdicarea forţată din 1947 şi până în 1992, Regele Mihai nu a avut voie să pună piciorul pe teritoriul României.

A avut o primă încercare să revină în țară în 1990 când anunţa că vrea să vină în România cu ocazia sărbătorilor Pascale.

La 11 aprilie, însă, Guvernul îi propune să-şi amâne vizita. La 25 decembrie în același an, membrii familiei regale aterizează în România pe aeroportul Otopeni. Autorităţile le-au acordat o viză de 24 de ore dar poliţia a organizat ulterior o ambuscadă pe autostrada Bucureşti - Piteşti.

Regele Mihai şi suita sa au fost duşi sub escortă armată pe aeroportul Aeroportul Otopeni şi expulzaţi.

La 23 aprilie 1992, Regele Mihai a revenit cu ocazia Paştelui în România, cu acordul Guvernului Român. Aproximativ un milion de români au ieșit atunci în stradă să-l vadă.

Abia în anul 1997 după înfrângerea lui Ion Iliescu la alegerile prezidenţiale, președintele Emil Constantinescu i-a reactivat regelui Mihai cetățenia română și i-a permis să își reviziteze propria țară.

La 1 martie, Regele Mihai revine înţară şi ziua următoare primeşte un nou paşaport românesc pe care scrie "Mihai I - cetăţean român".

 

 

Ultima modificare Marți, 05 Decembrie 2017 13:36

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Licitație pentru ultimul spațiu liber din incinta Bastionului!

Licitație pentru ultimul spațiu liber din incinta Bastionului!

Consiliul Județean Timiș anunță organizarea unei licitații cu strigare pentru închirierea ultimului spațiu rămas neînchiriat din Bastion!

Detalii

Consiliul Județean primește de la UE, banii investiți în trei drumuri din Timiș! Este vorba despre 4,7 milioane de euro

Consiliul Județean primește de la UE, banii investiți în trei drumuri din Timiș! Este vorba despre 4,7 milioane de euro

Consiliul Județean Timiș a semnat astăzi contractul de finanțare, prin care primește practic înapoi banii investiți în trei drumuri județene.

Detalii

Castelul Huniade și Opera Națională din Timișoara, reabilitate de Ministerul Culturii!

Castelul Huniade și Opera Națională din Timișoara, reabilitate de Ministerul Culturii!

Castelul Huniade și Palatul Culturii în care funcționează Opera și Teatrul Național vor fi reabilitate cu bani de la Ministerul Culturii.

Detalii

Politică

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Meteo

Sunny

12°C

Timișoara

Sunny
Humidity: 51%
Wind: N at 27.36 km/h
Friday 1°C / 12°C Sunny
Saturday 0°C / 7°C Partly cloudy
Sunday -2°C / 7°C Partly cloudy

Login