Timișul se confruntă cu o mare problemă: lipsa forței de muncă! Soluția ar putea veni din Serbia

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Județul Timiș se confruntă cu o mare problemă în ceea ce privește forța de muncă! 

În acest sens autoritățile au propus un acord Serbiei, pentru a aduce muncitori din țara vecină. În momentul de față, în județul Timiș, sunt plasați muncitori din toate colțurile țării, iar principala problemă este asigurarea locurilor de cazare.

Șeful ITM Timiș a tras un semnat de alarmă încă de anul trecut, când a observat un fenomen mai puțin obișnuit, și anume dispariția lunară de pe piața muncii a 10-12 mii de angajați. Prea puțini sunt cei care se pensionează, mai spune Pavel Kasai, nici 10% din cei care pleacă din acest sector, restul însă ori aleg să munceasă în străinătate, ori pur și simplu nu mai vor să lucreze.

Întâmpinăm mari greutăți în ceea ce privește forța de muncă în județul Timiș, lunar ne pleacă aproape 12.000 de lucrători de pe piața muncii, știm că 700-800 pleacă la pensie, dar peste 11.000 pleacă în străinătate sau rămân acasă și nu vor să muncească. Această forță de muncă, 12.000 de oameni, trebuie să îi aducem lunar pentru a acoperi aceste goluri de pe piața muncii. În construcții aducem forță de muncă din Maramureș și Bistrița Năsăud, iar în multinaționale și celelalte societăți comerciale aducem forță de muncă din Mehedinți, din Gorj și mai nou din județul Argeș. Știți bine că începând din Timișoara și până la Sânnicolau Mare toate pensiunile sunt pline cu muncitori, încep să se construiască hoteluri speciale pentru muncitori, pentru că nu există cazare pentru această forță de muncă”, explică Pavel Kasai, inspectorul șef al ITM Timiș. 

Pentru a veni în sprijinul angajatorilor din Timiș s-a adus în discuție chiar un parteneriat între România și Serbia, privind plasarea forței de muncă din țara vecină, în județul nostru.

În 2016 economia județului Timiș s-a clasat pe locul doi la nivel național, aș vrea să păstrăm acești indicatori și pe 2017, dar firmele noastre au o problemă foarte mare cu forța de muncă. De ce spun asta? Pe lângă faptul că nu există forță de muncă, mai și pleacă, este foarte greu să menținem pe același loc economia județului. Vreau să fac aici referire și la o convenție care a fost semnată cu Serbia, pentru atragerea forței de muncă în România, dar deocamdată nu avem niciun rezultat clar, nu s-a finalizat nimic, avem mari așteptări de la Guvern, că până undeva la sfârșitul semestrului I se va întâmpla acest lucru. Atunci cu siguranță vom reuși ca firmele din județul nostru să aibă forță de muncă suficientă și nu va mai trebui să atragem din toate colțurile țării. Să aduci din Moldova, din Mehedinți, din Bistrița Năsăud, este mai departe și mai greu decât din Serbia”, spune Florica Chiriță, directorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. 

Reprezentanții Camerei de Comerț spun că deja multimaționalele s-au orientat spre Serbia, și și-au mutat secțiile în țara vecină, pentru că acolo nu se confruntă cu această problemă a lipsei forței de muncă.

1 comentariu

 • alex

  O sa vina sarbii sa lucreze pe 200 sau 300 de euro ,cat vreti voi sa le dati......cred ca va-ti tampit la cap....si sa-i exploatati la maxim daca se poate,pune-tii pe patroni sa lucreze,s-au sa aleaga din aia 10 care stau la poarta si asteapta.Au avut de unde alege,acuma n-au ce culege....

  alex Miercuri, 15 Martie 2017 06:07 Link la comentariu

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

De mâine sunt pe traseu! RUTELE pe care vor circula minibusele RATT

De mâine sunt pe traseu! RUTELE pe care vor circula minibusele RATT

Minibuzele alb-violet intră de mâine în circulație! RATT a stabilit traseele pe care acestea vor merge.

Detalii

RUTELE pe care vor circula minibusele RATT

RUTELE pe care vor circula minibusele RATT

Minibuzele alb-violet intră de luni în circulație! RATT a stabilit traseele pe care acestea vor merge.

Detalii

Confuzie pe două proiecte ale Consiliului Județean! Roxana Iliescu face lumină

Confuzie pe două proiecte ale Consiliului Județean! Roxana Iliescu face lumină

Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Roxana Iliescu încearcă să lămurească situația de confuzie care s-a creat în jurul centrului pilot de colectare legume-fructe și centrul multifuncțional pentru legume și fructe.

Detalii

Cele mai noi articole

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Meteo

Mostly sunny

12°C

Timișoara

Mostly sunny
Humidity: 30%
Wind: NNE at 35.40 km/h
Tuesday 2°C / 18°C Sunny
Wednesday 5°C / 21°C Sunny
Thursday 8°C / 20°C Mostly sunny

Login